Новини

Благодійна акція: "Зігрій хвору дитину"

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 08.04.2016

«Легко любити красивих і здорових, спробуй полюбити замурзаних і хворих». Саме такий слоган можна побачити над прохідною у Магальський дитячий будинок-інтернат, в якому постійно перебувають діти з хворобою Дауна, ДЦП та іншими неврологічними захворюваннями. Всі підопічні інтернату з особливими потребами позбавлені батьківського піклування, але доля дарує їм тепло і увагу співробітників та небайдужих людей.  

На цьому тижні, поділились теплом, в прямому і переносному сенсі, студенти кафедри ґрунтознавства, для яких відвідувати цей заклад вже стало доброю традицією. 

читати далі>>>


Лекція професора Ю.Л.Цапко з ХНАУ ім. В.В.Докучаєва

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 06.04.2016

У вівторок, 5 квітня для студентів кафедри грунтознавства Інституту біології, хімії та біоресурсів було прочитано лекцію "Буферність грунтів: її теоретичне та практичне значення".

Лекцію провів доктор біологічних наук, завідувач лабораторії "Родючості гідроморфних і кислих грунтів" ННЦ "Інститут грунтознавства та агрохімії ім. О.Соколовського", професор кафедри грунтознавства Харківського національного аграрного університету ім. В.В.Докучаєва Юрій Леонідович Цапко.

читати далі>>>


Лекція доктора Б. Фейбішенко з Національної лабораторії Лоуренса (Берклі, США)

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 04.04.2016

У понеділок, 4 квітня студенти 3-5 курсів кафедри ґрунтознавства Інституту біології, хімії та біоресурсів прослухали лекцію доктора Б. Фейбішенко з Національної лабораторії Лоуренса (Берклі) Каліфорнійського університету (США). Це державний дослідницький університет США в Берклі (Каліфорнія), один з найвідоміших навчальних закладів США та світу (вважається кращим державним університетом світу та єдиним державним університетом, який входить в десятку кращих університетів).

читати далі>>>


Перший успішний досвід участі науковця кафедри грунтознавства у Всеукраїнському Хакатоні Аграрних Інновацій

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 24.02.2016

Українська ІТ-індустрія має потенціал для росту в агросекторі. Україна – є глобальним гравцем на ринку продовольства. Посилити її конкурентоспроможність та ефективність в агросекторі можуть саме прогресивні ІТ-рішення, які дозволять створювати унікальні продукти для національних компаній і міжнародних агрохолдингів. Саме тому за підтримки Мінагрополітики України та чисельних спонсорів 19-21 лютого 2016 року відбувся Всеукраїнський Хакатон Аграрних Інновацій (http://agtech.com.ua/hackathon/), в якому брав активну участь викладач ЧНУ, доцент кафедри ґрунтознавства Василь Романович Черлінка.

читати далі>>>


Кафедра грунтознавства на конференції "Біологія та екологія ґрунтів"

Опубліковано: Демид Ірена Едуардівна, 18.10.2015

14-16 жовтня в м. Львові відбулася наукова конференція "Біологія та екологія ґрунтів". На конференції було заслухано та обговорено на пленарних і секційних засіданнях 26 доповідей педобіологів та педоекологів з наукових установ та вищих навчальних закладів Мінська, Києва, Харкова, Чернівців, Львова, Кривого Рогу та Ужгорода, які стосувалися різних аспектів дослідження ґрунтової біоти природних та антропогенно трансформованих територій, а також процесів трансформації органічних та мінеральних сполук під впливом біотичних та абіотичних чинників. 

Нашу кафедру грунтознавства, у якості запрошеного спікера, представляв на форумі доц. Нікорич В.А. з доповіддю: "Редоксоморфні новоутворення: адаптивна зона чи життєвий простір?".

читати далі>>>


Відбулась Міжнародна конференція «PEDODIVERSITY: Space and Time»

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 21.09.2015

Визнаючи унікальну біосферну роль ґрунтового покриву планети та прагнучи зосередити увагу людства на актуальних проблемах ґрунтів, Генеральна Асамблея ООН оголосила 2015 рік Міжнародним роком ґрунтів. Люди всієї планети, включно з ґрунтознавцями всього світу проводять різноманітні заходи, як соціальні, так і наукові, завдання яких популяризація знань про ґрунтосферу, підвищення на всіх рівнях обізнаності про незамінність ґрунтів для життя людини.

В рамках Міжнародного року ґрунтів 15–19 вересня 2015 року на базі кафедри ґрунтознавства Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича відбулась Міжнародна наукова конференція «PEDODIVERSITY: Space and Time». 

читати далі>>>


Практика в Jagiellonian University, Poland

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 20.05.2015

З 8 по 16 травня 2015 року група студентів кафедри ґрунтознавства Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, у рамках двосторонньої угоди, проходила практику на кафедрі грунтознавства та географії ґрунтів в Ягеллонському університеті (Jagiellonian University, Poland). 

Практика проводилась  другий рік поспіль.  

Головна мета - ознайомлення майбутніх фахівців з ґрунтовим покривом Передкарпаття Польщі, а також з особливостями проведення наукових досліджень та методологічними підходами у колег з Кракова.

читати далі>>>


Успіх на Олімпіаді з агрономії

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 20.05.2015

Достойно представила рідну кафедру на ІІ етапі Всеукраїнської студентської Олімпіади зі спеціальності "Агрономія" студентка 4-го курсу Інна Червоногродська.

Цьогорічний науковий форум проходив на базі Миколаївського національного аграрного університету з 12 по 14 травня.  Серед 75 студентів – учасників олімпіади, які представляли понад 16 вищих навчальних закладів України, вона була відзначена Грамотою за кращі теоретичні знання з дисципліни "Рослинництво". 

читати далі>>>


International Year of Soils 2015

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 02.03.2015

International Year of Soils 2015На підтримку International Year of Soils 2015 студенти нашої кафедри переклали, субтитрували та озвучили українською кілька науково-популярних відеороликів про грунти, та їх планетарну роль.

Запрошуємо до перегляду всіх, хто хоче поглянути на звичне іншими очима. Поговоримо про грунт!

читати далі>>>


Науковий семінар на кафедрі грунтознавства

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 10.12.2014

Гамкало З10 грудня 2014 року на кафедрі грунтознавства відбувся науковий семінар, на якому з доповіддю "Активна фаза органічної частини грунту: теоретико-методологічні основи дослідження" виступив Зенон Гамкало (д.б.н., професор кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи Львівського національного університету імені Івана Франка).

Доповідач познайомив присутніх з передісторією проблеми, критично проаналізував традиційні уявлення про гумус, як джерело поживних речовин, обгрунтував доцільність зміни існуючого елементарно-аналітичного підходу в оцінці гумусового складу на функціональний.

читати далі>>>