Новини

Випускник кафедри агротехнологій та ґрунтознавства виборов стипендію на навчання в аспірантурі у Новій Зеландії

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 29.04.2021

Колектив кафедри агротехнологій та ґрунтознавства щиро вітає випускника магістерської програми 2018 року Захаровського Владислава Сергійовича (наук. керівник д.б.н. В.Р. Черлінка) з здобуттям стипендії на повний цикл навчання в аспірантурі Massey University (New Zealand).

Захаровський В.С. з 1.09.2013 по 30.06.2017 р. здобував освіту за першим рівнем вищої освіти (бакалаврським) денної форми навчання спеціальності 201 – Агрономія на кафедрі агротехнологій та ґрунтознавства Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. З 1.09.2017 по 31.12.2018 року він успішно пройшов навчання за другим рівнем вищої освіти (магістерським) денної форми навчання спеціальності 201 – Агрономія цієї ж кафедри.

 

читати далі>>>


Глобальний симпозіум «Keep soil alive, protect soil biodiversity

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 19.04.2021

Під егідою ФАО сьогодні розпочав свою роботу Глобальний симпозіум з питань біорізноманіття ґрунтів (GSOBI21).

Його девіз «Keep soil alive, protect soil biodiversity» «Підтримуйте грунт живим, захистіть біорізноманіття ґрунтів» - це науково-політична нарада, яка відбувається практично цілий тиждень, з 19 по 22 квітня 2021 року.

читати далі>>>


Успішна атестація наукових напрямків

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 26.03.2021

Згідно Наказу МОН № 372 від 25.03.2021 року «Про результати державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича атестований за кількома науковими напрямками, в т.ч. «Агрономія та ветеринарія» й «Біологія та охорона здоров’я».

Згідно одержаної кваліфікаційної групи В, структурні підрозділи нашого інституту підтвердили право на підготовку магістрів та аспірантів за вказаними напрямами.

читати далі>>>


Доповідь проф. Ю.М. Дмитрука на Президії НААН України

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 18.03.2021

17 березня відбулося засідання Президії НААН України, на якому розглядалося питання «Наукові засади інформаційного забезпечення управління ґрунтовими ресурсами в контексті міжнародної інтеграції та земельної реформи»

Доповідав з цього питання академік НААН директор ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Соколовського» С.А. Балюк. Співдоповідачем з цього питання, зокрема в аспекті міжнародної інтеграції, був Президент ГО «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків» зав. кафедри агротехнологій та грунтознавства, професор Ю.М.Дмитрук.

читати далі>>>


Стратегія досягнення нейтрального рівня деградації земель

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 12.03.2021

Деградація ґрунтів вважається одним з глобальних викликів для людності. Збитки від всіх видів деградації ґрунтів (ерозія, дегуміфікація, забруднення, підкислення тощо) в Україні складають понад 5 млрд. $/рік. Тому важливим завдання з охорони ґрунтів на землях с.-г. призначення є досягнення нейтрального рівня деградації земель. Це завдання міжнародного масштабу, бо Україна не тільки один з провідних світових виробників агропродукції, але й взяла на себе ряд зобов’язань відповідно до міжнародних угод.

читати далі>>>


Світла пам’ять видатному вченому!

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 03.03.2021

Колектив кафедри Агротехнологій та ґрунтознавства Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича з глибоким сумом сприйняв звістку про смерть видатного українського науковця, доктора біологічних наук, професора, академіка НААН, заслуженого діяч науки і техніки України Медведєва Віталія Володимировича.

З приводу цієї непоправної втрати висловлюємо щирі співчуття родині та колективу померлого, розділяємо невимовний сум і тугу разом із рідними та близькими. Світлий, добрий спомин про Віталія Володимировича назавжди залишиться в серцях тих, хто його знав, любив і поважав, хто жив і працював поруч із ним.

читати далі>>>


Online зустріч зі стейкхолдером, яка перетворилась на цікавий вебінар

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 26.02.2021

25-го лютого на кафедрі агротехнологій та грунтознавства відбулась онлайн зустріч студентів всіх курсів з Олександром Крижанівським, провідним агрономом «DF Agro», одного із найбільших на території України та найсучасніших в Європі тепличних комплексів.

Організовували зустріч з головною метою: обговорити можливість потенційного працевлаштування студентів, в світлі здобутих ними компетентностей під час навчання на освітній програмі «Технології виробництва та агроменеджмент». Подібна верифікація вмінь та навичок особливо важлива, з огляду на те, що в освітню програму увійшли нові спецкурси «Технології закритого ґрунту» та «Розсадництво сільськогосподарських культур».

читати далі>>>


Семінар «Зміни клімату та енергетика. Європейський зелений курс та його переваги для впровадження відновлюваних джерел енергії в Україні»

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 05.02.2021

4 лютого Агентство з відновлюваної енергетики в рамках виконання проєкту «Сприяння переходу України до «зеленої» енергетики», за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety провели семінар «Зміни клімату та енергетика. Європейський зелений курс та його переваги для впровадження відновлюваних джерел енергії в Україні». Участь в семінарі прийняв зав.кафедри, проф.Ю.Дмитрук.

читати далі>>>


Обговорення можливостей та проблем ОПП "Технології виробництва та агроменеджмент" із стейкхолдерами

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 13.10.2020

12 жовтня 2020 року випускники, студенти старших курсів і викладачі кафедри агротехнологій та грунтознавства зустрілися on-line для обговорення можливостей та проблем актуальної ОПП "Агрономія". Ця дискусія щодо ефективності освітньої програми стала знаковою зустріччю із стейкхолдерами, адже саме молоді люди, які щойно закінчили освітню програму і працевлаштувались чи студенти, які вже в найближчому майбутньому пройдуть цей етап є найзацікавленішими сторонами у формуванні якісної, ефективної та динамічної освітньої програми.

читати далі>>>


Міжнародний вебінар до 70-річчя кафедри агротехнологій та грунтознавства

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 11.09.2020

У цьому році виповнюється 70 років кафедрі агротехнологій та ґрунтознавства. Цій даті було присвячено Міжнародний вебінар "Management,Use, Monitoring and Protection of Soil Resources: Development of Regional Capacity for Solving Global Problems", в якому взяли участь та зробили доповіді відомі європейські та українські вчені, зокрема доктор Д.Дент (Великобританія), проф. Б.Боінчан (Молдова), Костянтин Вяткін (Італія), Ігор Яцук (генеральний директор ДУ «Інститут охорони грунтів», м.Київ), Микола Мірошниченко (заст.директора ННЦ «Інститут грунтознавства та агрохімії ім. О.Н.Соколовського», м.Харків), Жанна Матвіїшина (зав. відділу палеогеографії Інституту географії НАНУ, м. Київ), Василь Черлінка (д.б.н., кафедра агротехнологій та грунтознавства ЧНУ ім. Ю.Федьковича, м.Чернівці).

читати далі>>>