Новини

Нові методи польових досліджень на кафедрі агротехнологій та грунтознавства

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 05.04.2019

Протягом першої декади квітня співробітниками кафедри агротехнологій та ґрунтознавства Інституту біології, хімії та біоресурсів разом зі студентами була проведена колаборативна сесія комплексних польових досліджень території дослідного господарства Буковинської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН для обґрунтування можливостей дистанційних методів обстеження з використанням БПЛА (безпілотних літальних апаратів).

Перший етап такого комплексного вивчення має перспективи як в контексті організації моніторингу стану ґрунтового покриву, так і для конкретних прикладних проблем забезпечення аграріїв оперативними та достовірними даними про стан ґрунтів і рослинності. Подальше долучення моделювання на макро- і мікрорівнях дозволить реалізувати повноцінну модель тримірного ґрунтового ландшафту, забезпечуючи науковими даними, зокрема, точне землеробство.

читати далі>>>


Ю.М. Дмитрук обраний національним експертом з моніторингу ґрунтів та навколишнього середовища

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 14.03.2019

Національним експертом з моніторингу ґрунтів та навколишнього середовища в межах проекту «Інтегроване управління природними ресурсами деградованих земель лісостепової та степової зон України», за спільної ініціативи ФАО та ГЕФ, на конкурсній основі обрано доктора біологічних наук, професора, завідувача кафедри агротехнологій та грунтознавства Юрія Михайловича Дмитрука  >>> INRM  

читати далі>>>


Курси з ГІС на базі кафедри агротехнологій та грунтознавства

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 10.12.2018

Згідно з укладеним Меморандумом між Чернівецьким національним університетом ім. Ю.Федьковича та ДУ "Інститут охорони грунтів України" на базі кафедри агротехнологій та грунтознавства було проведено навчальні курси "Прикладні аспекти застосування геоінформаційних систем у галузі картографування ґрунтового покриву".

читати далі>>>


Вітаємо Василя Черлінку з перемогою!

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 28.10.2018

26-27 жовтня 2018 року Управління по фізичний культурі та спорту Чернівецької міської ради і Федерація пауерліфтингу Чернівецької області у спортзалі по вул. Головна, 69 (легкоатлетичний манеж) провела черговий Чемпіонат м. Чернівці з класичного пауерліфтингу серед чоловіків та жінок. 

У змаганнях прийняв участь доцент кафедри агротехнологій та ґрунтознавства Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, кандидат біологічних наук, докторант Черлінка Василь Романович. Він є багаторазовим переможцем та призером попередніх чемпіонатів і кубків міста, області, України, змагань з силового екстриму та богатирських ігор.

читати далі>>>


ХІ з’їзд ґрунтознавців та агрохіміків України

Опубліковано: Демид Ірена Едуардівна, 03.10.2018

21 вересня завершив свою роботу черговий ХІ з’їзд ґрунтознавців та агрохіміків України, який відбувався на базі Харківського національного аграрного університету імені В.В. Докучаєва.

В роботі з'їзду активну участь взяли викладачі кафедри агротехнологій та грунтознавства.

Рішенням з'їзду Президентом УТГА обрано професора Ю.М.Дмитрука, а черговий з'їзд буде проведено на базі Чернівецького найціонального університету ім. Ю.Федьковича.

читати далі>>>


Добра справа

Опубліковано: Демид Ірена Едуардівна, 01.10.2018

1 жовтня студенти кафедри агротехнологій та ґрунтознавства під керівництвом доцента кафедри Романюка В.В. та завідувача лабораторіями Демид І.Е. прийняли активну участь в акції з нагоди 10-ліття Програми підтримки жертв нацизму.

Студенти нашої кафедри висадили 10 саджанців катальпи, які символізують єднання молоді зі старшим поколінням.

читати далі>>>


ДОПОВІДЬ ДОКТОРАНТА КАФЕДРИ АГРОТЕХНОЛОГІЙ ТА ҐРУНТОЗНАВСТВА НА ВСЕСВІТНЬОМУ КОНГРЕСІ З ҐРУНТОЗНАВСТВА В РІО ДЕ ЖАНЕЙРО, БРАЗИЛІЯ

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 19.08.2018

12-17 серпня цього року в Ріо де Жанейро, Бразилія під егідою Міжнародного союзу ґрунтознавців ( International Union of Soil Sciences , IUSS), Латиноамериканського товариства ґрунтознавців (Latin American Soil Science Society, SLCS) та Бразильського товариства ґрунтознавців(Brazilian Soil Science Society, SBCS) відбувся 21-й Всесвітній конгрес з ґрунтознавства (WCSS): "Soil Science: beyond food and fuel". 

читати далі>>>


Відзнака на ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади 2017-2018 н.р. зі спеціальності «Агрономія»

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 22.05.2018

Вітаємо Іванну Бендас, студентку 4-го курсу кафедри агротехнологій та грунтознавства, яка отримала диплом за кращі теоретичні знання з диципліни "Захист рослин" на ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади 2017-2018 н.р. серед студентів аграрних та технічних закладів вищої освіти України ІІІ-ІV р.а. зі спеціальності «Агрономія» за напрямом «Агрономія».

У форумі, який проходив 16-18 травня 2018 року на базі факультету агротехнологій Миколаївського національного аграрного університету, взяли участь 96 студентів із 20 закладів вищої освіти України. Крім Іванни, нашу команду представляв її одногрупник Максим Анатійчук.

читати далі>>>


Практичні заняття на базі філії ПрАТ «Зернопродукт МХП» «Перспектив»

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 21.05.2018

На кафедрі агротехнологій та ґрунтознавства вже стало доброю традицією проводити частину практичних занять з фахових дисциплін на базі провідних агрохолдингів держави. Цей підхід дає змогу усвідомлено підійти до формування сучасних навчальних планів та подолання основних недоліків традиційних форм і методів, зокрема розриву між теорією і практикою, освітою й виробництвом. Це також дає змогу потенційним роботодавцям брати активну участь у підвищенні якості підготовки кваліфікованих кадрів. Такі заняття розглядаються колективом кафедри як вагомі кроки до упровадження елементів дуальної форми навчання.

На минулому тижні, комплексні практичні заняття проводилися на базі філії ПрАТ «Зернопродукт МХП» «Перспектив», що є лідером вирощування у регіоні зернових, бобових та олійних сільськогосподарських культур.

читати далі>>>


Доповідь співробітників кафедри агротехнологій та ґрунтознавства на симпозіумі в Римі

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 07.05.2018

2 – 4 травня цього року в Римі в штаб-квартирі ФАО ООН під егідою ФАО та її Глобального ґрунтового партнерства, Міждержавної технічної ради з ґрунтів, разом з Секретаріатами Базельської, Роттердамської та Стокгольмської конвенцій, Програмою ООН з довкілля та Всесвітньою організацією з охорони здоров’я провели Глобальний симпозіум із забруднення ґрунтів (GSOP18) для дискусії та розробки актуальної інформації про стан, тенденції та напрямки діяльності як наукової, так і політичної у сфері забруднення ґрунтів та його катастрофічних наслідків для здоров’я людини, безпеки продуктів харчування та довкілля загалом.

читати далі>>>