Новини

Остання пара – важливий і незабутній акорд (міжфакультетський досвід)

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 27.05.2013

А в місті тім є сад із квітами в траві,
Із звірами чудовими незнаної краси…

Незвичайна остання пара з "Екологічної культури" відбулася 27 травня 2013 р. на кафедрі екології та біомоніторингу ЧНУ. До студентів-екологів завітали в гості студенти-теологи і разом поринули у світ біблійної етики поводження людини з тваринами. Розпочали пару завідувач Богословським відділенням ЧНУ протоієрей Микола Щербань та професор кафедри екології та біомоніторингу Світлана Руденко.

читати далі>>>


Акція "Цукерку за цигарку"

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 19.04.2013

Акція "Цукерку за цигарку"19 квітня 2013 р.  студенти кафедри екології та біомоніторингу провели акцію "Цукерку за цигарку".
Дана акція стала традиційною і проводиться вже 5 років поспіль у квітні. Під час заходу учасники акції пройшли від 3 корпусу університету до скверу перед центральним корпусом, і, пропагуючи здоровий спосіб життя, пропонували обміняти перехожим їх цигарку на льодяник.

читати далі>>>


Перемога на Всеукраїнській учнівській олімпіаді

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 05.03.2013

Руденко Світлана СтепанівнаВітаємо доктора біологічних наук, професора кафедри екології та біомоніторингу - керівника команди Чернівецької області Руденко Світлану Степанівну з перемогою на Всеукраїнській учнівській олімпіаді, яка проходила в Донецьку з 1 по 4 березня 2013 року.

Наші результати:

Пашковська Ольга - 1 місце, Федоряк Данило - 2 місце, Пентюк Владислав - 3 місце.

читати далі>>>


Подорож до українського Афону

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 09.09.2012

Студенти та викладачі кафедриНезвично розпочала цей навчальний рік кафедра екології та біомоніторингу ЧНУ.  Студенти та викладачі кафедри  здійснили незабутню подорож до українського Афону. Так називають у народі аскетичний чоловічий монастир Манявський скит, що у Богородчанському районі Івано–Франківської області. У Манявському Хресто-Воздвиженському храмі паломники помолилися за рідну Альма-матер, батьків та друзів. Вразив незвичний іконостас, у центрі якого славнозвісний біблійний сюжет – моління Ісуса про Чашу.  Крім того, здивували своєї світосяйною красою рідкісні ікони Божої матері.  З великою увагою всі вислухали розповідь ченця про історію монастиря від часів  Йова Княгиницького до наших днів. Біля Блаженного каменя помолилися за В.І.Стефаника та П.О.Мельника –  викладів кафедри, які відійшли у вічність.

читати далі>>>


Вихованка кафедри стала лідером цьогорічних учнівських олімпіад і конкурсів

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 25.03.2012

Б. Кирилюк та М.М. ФедорякЦього року усю Україну сколихнула сила екологічних знань і наукових здобутків учениці 11 класу з Чернівецької області Богдани Кирилюк. Перше місце у Всеукраїнській олімпіаді з екології та перше місце у Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких проектів з екології Малої академії наук! Це величезне досягнення, якщо врахувати, що в екологічній олімпіаді брало участь 76 школярів України, а у конкурсі МАНУ – 133!

Науковий керівник Богданки – молодий доктор наук кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ Федоряк Марія Михайлівна – дуже пишається своєю ученицею. Адже дні та ночі, протягом яких творився науковий проект «Павуки як біоіндикатори викидів від спалювання вугілля» не пропали задарма. 

читати далі>>>


Мистецький вечір «Образ Божої Матері в іконографії»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.02.2012

Мистецький вечір28 лютого 2012 року у приміщенні Художнього музею відбувся мистецький вечір «Образ Божої Матері в іконографії», організований студентами та викладачами теологічного відділення філософсько-теологічного факультету і кафедри екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету.

До присутніх звернувся протоієрей, настоятель церкви Трьох Святителів, завідувач богословського відділення отець Микола Щербань. Він схвалив бажання студентів провести цю зустріч у другий день Великого посту і благословив її проведення.

читати далі>>>


10 років кафедрі екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.01.2012

Колектив кафедри екології та біомоніторингу, 2012 р.

2 січня 2012 року виповнилося 10 років кафедрі екології та біомоніторингу. Сьогодні на кафедрі працює потужний науково-педагогічний колектив, зокрема 4 доктори наук, 12 кандидатів наук, 5 працівників допоміжного персоналу. Кафедра здійснює підготовку фахівців-екологів за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» та «магістр» на денній та заочній формах навчання.

При кафедрі функціонує аспірантура та докторантура, здійснюється захист кандидатських та докторських дисертацій. За період існування кафедри підготовлено 2 докторів та 11 кандидатів наук. Опубліковано 30 навчальних посібників, в т. ч. 9 – з грифом МОН України, видано 4 монографії, отримано 6 патентів на винаходи, опубліковано понад 220 наукових статей, в т. ч. 35 – в міжнародних журналах, понад 60 – в українських, 120 – у збірниках наукових праць та вісниках.  

читати далі>>>