Новини

Команда Екологів на зустрічі з талановитою молоддю Буковини

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 29.10.2023

25 жовтня 2023 року студенти кафедри екології та біомоніторингу на чолі з доцентом Уляною ЛЕГЕТОЮ відвідали Багатопрофільний ліцей для обдарованих дітей. Формат зустрічі передбачав розширення горизонтів знань школярів, їх ознайомлення з сучасними тенденціями в екологічній науці, стимулювання до розвитку власних амбіцій, прагнення до навчання і зміцнення зв’язків між представниками обдарованої молоді та майбутніми фахівцями.

читати далі>>>


УЧАСТЬ КОЖНОГО З НАС У НАБЛИЖЕННІ ДО ПЕРЕМОГИ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 18.10.2023

Кафедра екології та біомоніторингу бере активну участь у зборах коштів на особистий захист і військове спорядження нашим захисникам! Нещодавно студентами та викладачами зібрано майже 300 кг твердих побутових відходів, зокрема макулатури та пластику. Кошти спрямовані на допомогу побратимам підрозділу, де служить Василь ФЕДОРЯК. Дякуємо кафедрі геоматики, землеустрою та агроменеджменту за особливу підтримку.

Запрошуємо долучитися до збору макулатури, скла, пластику, поліетилену, бляшанок. На кафедрі облаштовано Навчально-практичний центр «Гарбологічний хаб», який функціонуватиме на постійній основі (основна інформація - у коридорі навпроти ауд. 90).

читати далі>>>


ОНОВЛЕНИЙ СКЛАД КОМАНДИ «НАДВОРІ» ПРОДОВЖУЄ ПРАЦЮВАТИ!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 09.10.2023

Екологічна робота студентської волонтерської групи «Надворі» продовжує свою активну діяльність в оновленому складі. Після випуску четвертого курсу до групи «Надворі» долучилися студенти 203 та 303 груп кафедри екології та біомоніторингу. Перше своє завданнявосени 2023 р.така оновлена група під керівництвом доц. кафедри Уляни ЛЕГЕТИ провела за виконанням спільного з Робочою групою по розробці Програми поводження з відходами населення ОВА Чернівецької області завданням. 

читати далі>>>


Студенти кафедри екології та біомоніторингу підтримали ініціативу з прибириння прибережних смуг

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 29.09.2023

29 вересня студенти 203 групи кафедри екології та біомоніторингу під керівництвом к.б.н. Оксани ЗАРОЧЕНЦЕВОЇ взяли участь у Національній ініціативі «День води» з прибирання прибережних смуг.

Прибережниі захисні смуги уздовж річок необхідні з метою охорони поверхневих вод від забруднення та засмічення, проте часто ці смуги засмічені пластиковим, жестяними та скляними пляшками, поліетиленовими пакетами тощо. Студенти-екологи не могли залишитись осторонь і підтримуючи акцію, організовану PAEW, прибрали від пластику та сміття берег річки Клокучки, на ділянці, що протікає в нижній частині парку Шиллера.

читати далі>>>


Практичні заняття на Придністровській станції садівництва

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.09.2023

27 вересня 2023 року, в межах двосторонньої угоди про співробітництво студенти першого та четвертого курсів кафедри екології та біомоніторингу мали неймовірну можливість відвідати Придністровську дослідну станцію садівництва НААН України.

Студенти ознайомилися з основними сезонними шкідниками та захворюваннями плодових дерев, обговорили можливості використання хімічних та біологічних методів захисту. А потім співробітники станції, викладачі та студенти долучилися до збору щедрого врожаю яблук.

читати далі>>>


ТРАДИЦІЙНА ПОСВЯТА ПЕРШОКУРСНИКІВ В ЕКОЛОГИ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 16.09.2023

14 вересня 1866 року вийшла з друку праця Е. Геккеля «Всезагальна морфологія організмів», в якій вперше запропоновано термін «екологія». Тому саме в цей день на кафедрі екології та біомоніторингу стало гарною традицією офіційно приймати першокурсників у дружню студентську родину.

читати далі>>>


МОДЕЛЬНИЙ МАЙДАНЧИК ДИКОРОСЛИХ МЕДОДАЇВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 13.09.2023

Студенти молодших курсів кафедри екології та біомоніторингу під керівництвом к.б.н. Тетяни ФИЛИПЧУК долучилися до реалізації завдань нового проекту щодо вивчення ролі та збереження диких запилювачів в екосистемах. Для досліджень закладено модельний майданчик дикорослих медодаїв.

Дикі запилювачі стикаються з різними ризиками, такими як втрата оселищ, використання пестицидів, розповсюдження інвазійних видів та зміни клімату, що призводять до зменшення популяцій і загрожують їхньому існуванню. Ці комахи надзвичайно важливі для збереження біорізноманіття, стабільності екосистем та забезпечення людства продовольством.

читати далі>>>


Представникик кафедри екології та біомоніторингу взяли участь у роботі Всеукраїнської наукової конференції у Львові

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 08.09.2023

Студентка магістратури Осадчук Тетяна Миколаївна, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Шпак Ярослав Васильович і професор, завідувачка кафедри екології та біомоніторингу Федоряк Марія Михайлівна 7 вересня 2023 р. взяли участь у роботі Всеукраїнської наукової конференції «Стан і біорізноманіття екосистем Шацького національного природного парку та інших природоохоронних територій», присвяченої 100-й річниці від дня народження Надії Степанівни Ялинської,  яка цьогоріч відбулася у Львові. Тетяна Миколаївна представила усну доповідь на тему: "Трофічна база медоносних бджіл в національних природних парках «Черемоський» та «Вижницький»".

У роботі конференції взяли участь76 учасників із 15 провідних наукових і навчальних установ Львова, Галича, Харкова, Шацька, Івано-Франкового, Одеси, Сум, Житомира, Чернівців та інших міст. Більшість з них підпорядковані Міністерству освіти і науки України, Національній академії наук України; представлені також інституції природозаповідного фонду України.

читати далі>>>


НЕТРАДИЦІЙНИЙ ПОЧАТОК НАВЧАЛЬНОГО РОКУ ПЕРШОКУРСНИКІВ-ЕКОЛОГІВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 01.09.2023

Перше вересня - не просто символічна дата для всіх, хто пов’язаний із освітою, але також нагадування про те, що ми всі постійно вчимося, вдосконалюємося і розвиваємося. Однак вже другий рік навчання відбувається у непрості часи, коли в країні тривають військові дії. Саме в такі моменти освіта і знання стають тим фундаментом, який дає нам змогу розуміти, аналізувати та ухвалювати правильні рішення. Ми пишаємося тим, що кафедра екології та біомоніторингу поповнилася юними екологами, для яких збереження природи - це запорука здоров’я і благополуччя майбутніх поколінь. Адже для тих, хто обрав шлях еколога, кожен день – це можливість робити світ кращим.

читати далі>>>


IV зустріч із навчальними закладами-надавачами освітніх послуг з бджільництва

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 31.08.2023

30 серпня 2023 року Марія ФЕДОРЯК, д.б.н., професор, завідувач кафедри екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича стала запрошеним спікером на IV зустрічі з навчальними закладами-надавачами освітніх послуг з бджільництва. Зустрічі проводяться з метою обговорення можливостей поліпшення навчальних послуг для бджолярів. Тому, розповідаючи про досвід організації і проведення моніторингу зимових втрат бджолиних колоній у рамках міжнародного моніторингу COLOSS, Марія ФЕДОРЯК зробила акцент на можливостях співпраці і використання результатів та підходів українськими бджолярами, науковцями і освітянами. Ділилася ідеями і планами щодо майбутньої співпраці.

читати далі>>>