Новини

18th COLOSS eConference – міжнародна онлайн-конференція

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 08.11.2022

2-3 листопада аспірант кафедри Олександр Шкробанець дистанційно взяв участь у 18-й онлайн-конференції міжнародної асоціації COLOSS (18th COLOSS eConference). Головній конференції передували онлайн-семінари, які проходили в період з 17 по 31 жовтня. Кожний основний проєкт (“Розробка BEEBOOK”, “Розширення і бджільництво”, “Моніторинг втрат бджолиних колоній”) та цільова група COLOSS (“Кліщ Варроа”, “Харчування бджіл”, “Азійський шершень” та ін.) проводила власний онлайн-семінар який був доступний для всіх зареєстрованих учасників.

читати далі>>>


МАЙСТЕР–КЛАС «ПОДАРУЙ КВІТКУ» ДЛЯ ПІДЛІТКІВ-ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.11.2022

02.11.2022 р. на кафедрі екології та біомоніторингу ННІБХБ у рамках проекту від посольства Фінляндії «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» студенткою 203 групи Поліною Децик та к.б.н., асистенткою Тетяною Филипчук проведено майстер-клас для підлітків-переселенців на тему «Друге життя пластику». Спочатку підлітків ознайомили з часом розкладання різних видів твердих побутових відходів, а далі – майстер-клас з виготовлення польових квітів. Разом з Поліною підлітки ознайомились з основними етапами та виготовили волошку синю.

читати далі>>>


Обговорення екологічних проблем та наслідків війни

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 05.11.2022

У четвер 03 листопада 2022 р. на кафедрі екології та біомоніторингу Навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів відбувся круглий стіл «Обговорення екологічних проблем та наслідків війни», який приурочено до Міжнародного дня запобігання експлуатації довкілля під час війни і збройних конфліктів. Цей День встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН ще у 2001 році. І саме зараз став актуальним для нашої держави від початку російсько-української війни з 24 лютого 2022 р.

читати далі>>>


ФОРМУВАННЯ ПРАКТИЧНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ЕКОЛОГІВ НА БАЗІ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ФІТОСАНІТАРНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 04.11.2022

1.11.2022 р. студенти 403 групи з к.б.н., асистентом кафедри екології та біомоніторингу Тетяною Василівною Филипчук відвідали Чернівецьку обласну фітосанітарну лабораторію у межах дисципліни «Карантинні організми та захворювання».

Робота лабораторії включає відділи реєстрації зразків, фітосанітарного аналізу, посівних якостей насіння і біологічного захисту рослин та полягає у безперервному контролі якості зразків об’єктів регулювання для того, щоб убезпечити поширення карантинних організмів та хвороб в межах області та держави в цілому.



читати далі>>>


Ознайомча екскурсія по ЧНУ для студентів-екологів

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.11.2022

Ознайомча екскурсія для студентів 1 та 2 курсів кафедри екології та біомоніторингу (куратор Оксана Зароченцева) по колишній Резиденції митрополитів Буковини та Далмації відбулася 3 листопада в рамках кураторської години. Перебування на території Резиденції, візит до Мармурової, Блакитної та Червоної зал викликали непідробне захоплення у студентів-екологів, серед яких є представники не лише Чернівців та Чернівецької області, а й Франківщини, Херсонщини та Кіровоградщини.

читати далі>>>


Поповнення скарбнички нагород НАУКОВЦІВ КАФЕДРИ ЕКОЛОГІЇ ТА БІОМОНІТОРИНГУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 21.10.2022

Вітаємо доцента кафедри екології та біомоніторингу Галину МОСКАЛИК із отриманням Подяки Міністерства освіти і науки України "За ініціативу та наполегливість, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов'язків та вагомий особистий внесок у розвиток сфери освіти і науки України" за підписом міністра Сергія Шкарлета.

читати далі>>>


НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР «СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ У ГАЛУЗІ СЕО ТА ОВД»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 10.10.2022

У п’ятницю 7 жовтня 2022 р. студенти та викладачі кафедри екології та біомоніторингу взяли участь у науково-практичному семінарі «Сучасні тенденції у галузі СЕО та ОВД». Актуальність заходу продиктована сучасними змінами у законодавстві України, які пов’язані із Євроінтеграцією держави.

читати далі>>>


Компостувати – це просто!!!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.10.2022

06.10.2022 відбулася зустріч проф. Марії ФЕДОРЯК та доц. Галини МОСКАЛИК з учнями та вчителями Глибоцького ліцею. Мета зустрічі започаткувати новий спільний екологічний проект. Втілити цю ідею в життя стало можливим завдяки співпраці з агрохолдингом «Континентал Фармерз Груп». Як результат кафедра екології та біомоніторингу отримала два контейнери для компостування.

читати далі>>>


Теорія і практика крокують разом!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.10.2022

29 вересня відбулася цікава та пізнавальна подорож студентів і викладачів кафедри екології та біомоніторингу до НПП Хотинський та Дендропарку в м. Хотин в рамках дисциплін "Організація та управління природоохоронною діяльністю" та "Екологія інвазій"

читати далі>>>


Науково-практична конференція "Педагог-позашкільник": вклад кафедри екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 29.09.2022

Кафедра екології та біомоніторингу долучилася до організації науково-практичної конференції "Педагог-позашкільник", яка відбулася 29 вересня на базі КО " ЧОЦЕНТУМ". Проф. Марія Федоряк розповіла про розроблену в ході виконання Екопроекту від посольства Фінляндії в Україні програму неформальної екологічної освіти і представила освітянам області робочий зошит "Збереження біорізноманіття: знати і діяти".

читати далі>>>