Новини

Всеукраїнська зустріч зі стейкхолдерами щодо підготовки екологів у контексті обговорення Проєкту нового переліку галузей знань і спеціальностей

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 23.08.2023

17 серпня 2023 р. в онлайн режимі відбулося розширене позачергове засідання наукового комітету PAEW, наукової спільноти, практиків, підприємців. Долучилися більше 180 учасників, серед яких і викладачі кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ. Мета зустрічі – консолідація позиції щодо Проєкту нового переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої та фахової передвищої освіти, оприлюдненого 8 серпня 2023 року на сайті Міністерства освіти і науки України. В документі висловлено ідею щодо об’єднання спеціальностей «101-Екологія» та «106-Географія». В обговоренні взяли участь представники Міністерства, народні депутати, науковці, громадські діячі, представники бізнесу.

читати далі>>>


Екосвідомість в режимі "Hard mode"

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 29.07.2023

Асистент кафедри екології та біомоніторингу Оксана Зароченцева 23 липня відвідала тренінг «Екосвідомість в режимі «Hard mode», організований ГО "Чернівецьке об'єднання "Захист" за підтримки European Endowment For Democracy в рамках реалізаії проєкту "Активісти інклюзивних громад". 

читати далі>>>


УРОЧИСТА АКАДЕМІЯ У СТІНАХ МАРМУРОВОЇ ЗАЛИ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 05.07.2023

4 липня 2023 р. відбулася урочиста церемонія вручення дипломів студентам ОР «Бакалавр» всіх кафедр Навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів. Кафедру екології та біомоніторингу представили 14 студентів, які успішно закінчили навчання на бакалавраті. Серед них один з дипломів, а саме Оксани МАЙКАН - з відзнакою.

читати далі>>>


ВИРОБНИЧА ПРАКТИКА СТУДЕНТІВ-ЕКОЛОГІВ ЯК ШЛЯХ ДО ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ МАЙБУТНІХ ВИПУСКНИКІВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.07.2023

Починаючи від 12 червня і до 10 липня на кафедрі екології та біомоніторингу триває виробнича практика для студентів 3 курсу спеціальності 101 Екологія. У рамках діючих угод про навчально-наукову співпрацю відбулася робоча зустріч студентів курсу та керівника практики доц. Уляни ЛЕГЕТИ з керівництвом основних доступних для наших студентів закладів та установ. 

читати далі>>>


Проф. Марія Федоряк провела відкриту лекцію з польськими бджолярами

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 30.06.2023

Минулими вихідними проф. кафедри екології та біомоніторингу Марія ФЕДОРЯК здійснила візит до Варшавського університету природних наук. Там провела відкриту лекцію про соціоекологічні аспекти втрат бджолиних колоній в Україні, особливості бджільництва в Україні й Польщі, про глобальні чинники, про хвороби бджіл та інше, значна увага приділена впливу військових дій. В рамках зустрічі відвідали університетську пасіку і будували плани щодо співпраці після перемоги! 

читати далі>>>


Науковий семінар з проблем реалізації екосистемних послуг

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 10.06.2023

06 червня на кафедрі екології та біомоніторингу відбувся науковий семінар за результатами дисертаційного дослідження "Екологічні та соціальні рушії реалізації екосистемних послуг на градієнті ландшафтних умов" докторантки Аліни ЖУК. Доповідь висвітлила сучасний стан концепції екосистемних послуг, її місце в міждисциплінарній співпраці, а також містила результати ситуаційного аналізу реалізації окремих груп послуг в умовах гірських, передгірських і рівнинних ландшафтів Чернівецької області. Доповідачка акцентувала увагу на окремих аспектах застосування ландшафтного підходу до організації й оптимізації багатоцільового природокористування.

читати далі>>>


ЛІЦЕЇСТИ У ГОСТЯХ НА КАФЕДРІ ЕКОЛОГІЇ ТА БІОМОНІТОРИНГУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.06.2023

Протягом останнього тижня травня 2023 р. у рамках профорієнтаційної роботи відбулася зустріч з учнями випускних класів ліцеїв м. Чернівці: ліцею № 1 імені Пауля Францовича та Багатопрофільного ліцею для обдарованих дітей, яких зустріла кафедральна команда у складі викладачів та студентів 1 і 5 курсів. Учням розповіли про особливості освітньої програми «Екологія», за якою відбувається підготовка здобувачів вищої освіти, перспективи працевлаштування фахівців-екологів, акцентували увагу на основних наукових напрямках досліджень, зробили короткий екскурс у грантову та проектну діяльність кафедри.

Ліцеїсти ознайомилися з різними підходами до організації екологічного біомоніторингу, принципами та методами біоіндикації та біотестування, використанням індикаторів і тест-систем за різних антропогенних чинників. Учні під бінокулярами розглядали павуків як індикаторів умов виробничих і житлових приміщень.

читати далі>>>


Хто поінформований, той складе ЄВІ!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.06.2023

31 травня 2023 р. на кафедрі екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича за ініціативи проф. Марії ФЕДОРЯК відбувся міжуніверситетський семінар “ПОІНФОРМОВАНИЙ - ОЗБРОЄНИЙ”. Основна мета - ознайомлення з особливостями складання ЄВІ-2023, зокрема зі структурою, стратегіями та  оцінюванням єдиного вступного іспиту з іноземної мови.

читати далі>>>


ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ ОЛІМПІАДИ З ЕКОЛОГІЇ ТА ЇХ НАУКОВИХ НАСТАВНИКІВ!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 26.05.2023

24.05.2023 в інтерактивно-освітньому просторі «Музей науки» відбувся «Молодіжний івент-2023», учасниками якого стали обдарована учнівська молодь Буковини, їх вчителі та наукові керівники. Серед запрошених – викладачі ННІБХБ, під керівництвом яких учні здобули перемогу у ІV етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології. 

читати далі>>>


20 травня – Всесвітній день бджіл!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 25.05.2023

Роль бджоли медоносної важко переоцінити. Фахівці і студенти кафедри екології та біомоніторингу у широкій співпраці з українськими колегами і міжнародною науковою спільнотою активно досліджують підтримуючі, ресурсні, регулюючі та культурні екосистемні послуги виду і асоційовані фактори ризику на соціо-екологічних градієнтах. Тому ми активно долучилися і до відзначення Всесвітнього дня бджіл.

читати далі>>>