Новини

«Мені б зачерпнути неба…»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.02.2024

31.01.2024 року в Червоній залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбувся вечір пам’яті «У вічному злеті» присвячений льотчику-випробувачу, першому космонавту Незалежної України, Герою України, Почесному доктору ЧНУ, почесному чернівчанину Леоніду Каденюку.

читати далі>>>


Профорієнтаційний марафон–2024 розпочався!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 26.01.2024

19.01.2024 відбулася зустріч з учнями 9-11 класів Стецівського ліцею сусідньої Івано-Франківської області. Учні мали унікальну можливість поспілкуватися з викладачами та студентами кафедри екології та біомоніторингу, дізнатися більше про специфіку цієї галузі та отримати корисні поради для майбутнього вибору професії.

читати далі>>>


Магістри-екологи отримали дипломи!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 19.01.2024

16 січня у Мармуровій залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича 16 випускників кафедри екології та біомоніторингу, які навчался за спеціальністю 101 Екологія отримали дипломи і вже незабаром поповнять лави різних структур як висококваліфіковані фахівці, де працюватимуть на благо нашої держави та покращення її екологічної ситуації. Бажаємо усім ВАМ, дорогі наші випускники, здійснення мрій і бажань, втілення задумів та планів під мирним небом вільної незалежної України! 

читати далі>>>


ЗАСІДАННЯ РОБОЧОЇ ГРУПИ З РЕГІОНАЛЬНОГО ПЛАНУ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 15.12.2023

11 грудня 2023 р. в Департаменті систем життєзабезпечення Чернівецької обласної військової адміністрації відбулося засідання робочої групи з розробки та погодження Регіонального плану управління відходами в Чернівецькій області. Доцент кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ Уляна ЛЕГЕТА, яка є членом робочої групи, виступила із доповіддю «Пропозиції щодо практичних заходів реалізації стратегії управління відходами» 

читати далі>>>


ПЕРСПЕКТИВИ КЕРОВАНОГО БДЖОЛОЗАПИЛЕННЯ В УКРАЇНІ: НАЛАГОДЖЕННЯ СПІВПРАЦІ НАУКОВЦІВ І ПРАКТИКІВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 30.11.2023

25 листопада 2023 року у м. Київ за сприяння ГС Асоціація керованого запилення «BeesAgro» відбулася конференція «MEETUP: Бджолозапилення зернових та олійних культур СОНЯШНИК», яка присвячена проблемам керованого бджолозапилення соняшника. Захід об’єднав кращих експертів з сільського господарства, бджолярів і науковців.

У конференції взяли участь викладачі кафедри екології та біомоніторингу Ірина СИТНІКОВА та Тетяна ФИЛИПЧУК, які виступили з результатами досліджень щодо методичних аспектів дослідження ефективності бджолозапилення соняшника та продуктивності сучасних олійних гібридів за різних умов запилення.

читати далі>>>


Кафедра екології та біомоніторингу виборола грант HORIZON із проєктом RestPoll на 48 місяців

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.11.2023

Кафедра екології та біомоніторингу навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича виборола грант HORIZON із проєктом RestPoll: Restoring Pollinator habitats across European agricultural landscapes based on multi-actor participatory approaches (Відновлення середовищ існування запилювачів у європейських агроландшафтах на основі мультипартисипативного підходу ).  Грантодавець - Європейське виконавче агентство з досліджень (European Research Executive Agency). Членами команди проєкту в Україні стали д.б.н., проф., завідувач каф. екології та біомоніторингу Марія ФЕДОРЯК (керівник), к.б.н., доц. Аліна ЖУК, к.б.н., доц. Уляна ЛЕГЕТА, к.б.н., доц. Ірина СИТНІКОВА, к.б.н., асистент Тетяна ФИЛИПЧУК. 

читати далі>>>


КАФЕДРА ЕКОЛОГІЇ ТА БІОМОНІТОРИНГУ НА НАЦІОНАЛЬНОМУ ФОРУМІ «ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ В УКРАЇНІ: ЗАКОНОДАВСТВО, ЕКОНОМІКА, ТЕХНОЛОГІЇ»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 24.11.2023

21-23 листопада 2023 року у м. Івано-Франківськ відбувся щорічний Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології»,  організатором якого десять років поспіль виступає Всеукраїнська екологічна ліга. З привітальним словом до учасників звернулися голова оргкомітету форуму і Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна ТИМОЧКО, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан СТРІЛЕЦЬ, голова Івано-Франківської ОВА Світлана ОНИЩУК. У заході взяла участь і виступила з доповіддю к.б.н., доцент Ірина СИТНІКОВА, яка є головою обласної організації  ВЕЛ.

читати далі>>>


«Медіація як інноваційний метод вирішення конфліктів» з вуст психолога

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.11.2023

21.11.2023 на кафедрі екології та біомоніторингу ЧНУ імені Юрія Федьковича відбувся круглий стіл студентів всіх курсів та викладачів на тему «Інструменти формування безконфліктних комунікацій в освітньому середовищі». Запрошений спікер – кандидатка психологічних наук Гайсонюк Наталія Артемівна. 

Студенти 403 групи підготували презентацію й ознайомили всіх присутніх із «Положенням про засади безконфліктних комунікацій та врегулювання спорів учасників освітнього процесу у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича», контактними особами соціально-психологічного центру та місцем його знаходження.

читати далі>>>


«… Їх слухали з цікавістю не лише діти, але й вчителі!»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 21.11.2023

Кафедра екології та біомоніторингу продовжує просвітницьку традицію налагодження тісних контактів із ЗЗСО м. Чернівці та Чернівецької області. Для такої роботи доцентом кафедри Уляною ЛЕГЕТОЮ була сформована молода енергійна команда екологів із співробітників та студентів різних курсів. В результаті вже пройшла низка цікавих зустрічей з учнями старших класів, зокрема старшокласниками Глибоцької селищної територіальної громади і Димківського НВК Чернівецького району,  а також Вашковецького ліцею Вижницького району. Такі зустрічі стали можливими за підтримки благодійного фонду «Карітас Чернівецької Єпархії».

читати далі>>>


ЗІБРАННЯ ОДНОДУМЦІВ НА ЕКОЛОГІЧНОМУ КОНГРЕСІ «ЖИВИ, ЗЕМЛЕ»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 15.11.2023

9 листопада 2023 року у комунальному закладі «Чернівецький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» відбувся щорічний обласний учнівський екологічний конгрес «Живи, Земле». У складі журі взяли активну участь доценти кафедри екології та біомоніторингу Ірина СИТНІКОВА (голова журі), Галина МОСКАЛИК і Аліна ЖУК (члени журі).

читати далі>>>