Новини

УЧАСТЬ СТУДЕНТІВ КАФЕДРИ У ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ КОНКУРСІ СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 20.03.2023

17 березня 2023 р. на кафедрі екології та біомоніторингу заслухали доповіді за результатами наукових досліджень і визначили переможців щорічного Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт серед студентів спеціальності 101 «Екологія». Відповідно до наказу МОНУ цього року проводиться лише І тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт на базі кожного ВУЗу, який зазвичай проходив для студентів спеціальності «Екологія» у м. Полтава.

читати далі>>>


Майстер-клас з написання учнівських наукових проектів екологічного спрямування

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 16.03.2023

Масштабний захід відбувся за сприяння Департаменту освіти та науки Чернівецької ОВА в рамках проведення Тижня екології і передбачав роботу як з учителями, так і з зацікавленими учнями.

15 березня 2023 року на кафедру екології та біомоніторингу завітали більше 60 учителів біології, хімії та географії ЗЗСО області та м. Чернівці,  представники позашкілля, близько 70 учнів 8-10 класів. З огляду на сучасні реалії та неспокійний час працювали у змішаному форматі. Мета зустрічі – надихнути творчу молодь та їх наставників долучитися до вирішення сучасних екологічних проблем.

читати далі>>>


Триває підготовка до нового сезону моніторингу втрат бджолиних колоній

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 01.03.2023

Підготовка до нового сезону моніторингу втрат бджолиних колоній розпочалася з участі національного координатора проф. Марії Федоряк у робочому засіданні моніторингової групи, яка відбулася 8-10 лютого 2023 р. на базі Варшавського університету природничих наук.

читати далі>>>


МАЙСТЕР-КЛАС ВІД ЕКОЛОГІВ ПЕДАГОГАМ ПОЗАШКІЛЛЯ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 09.02.2023

7.02.2023 р. на базі Чернівецького обласного центру еколого- натуралістичної творчості учнівської молоді відбулося розширене методичне об’єднання педпрацівників закладів позашкільної освіти, в межах якого к.б.н. Тетяна ФИЛИПЧУК провела майстер-клас з основ застосування інформаційно-комунікативних технологій.

читати далі>>>


Моніторинг ОПП для студентів другого (магістерського) освітнього рівня кафедри екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 05.02.2023

1 лютого 2023 року на кафедрі екології та біомоніторингу відбулося обговорення діючої ОПП "Екологія" та Проєкту ОПП "Екологія і агроекопослуги" зі стейкхолдерами різних секторів: роботодавцями, науковою спільнотою, представниками влади, студентами кафедри. З огляду на складну ситуацію в енергосистемі країни, зустріч провели у змішаному режимі.

читати далі>>>


Магістри-екологи 2022 залишають Alma Mater

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 24.01.2023

20 січня 2023 р. повітряна тривога по всіх областях України вкотре змусила магістрів-екологів згадати про особливий воєнний стан і спуститися у бомбосховище центрального корпусу університету. Звісно це засмутило випускників, проте бажання отримати диплом саме у Мармуровій залі ЧНУ надавало святкового настрою і зігрівало їх серця.

читати далі>>>


Екологія відкриває олімпіадний рух 2023 на Буковині

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 15.01.2023

11.01.2023 року відбувся ІІІ етап (обласний) Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології. Цьогорічна подія відкрила цілу низку учнівських олімпіад з різних предметів. Захід відбувся на базі Чернівецького професійно-технічного училища № 8.
Проф. д.б.н., Федоряк М.М. – голова журі відмітила, що не дивлячись на складний та тривожний час, олімпіада пройшла в теплій, затишній та діловій атмосфері. Відсутність світла, постійні тривоги, онлайн навчання – все це не завадило учням та їх керівникам показати актуальні та наукові екологічні дослідження під час захисту проектів.

читати далі>>>


Проект від посольства Фінляндії заради збереження біорізноманіття

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 01.12.2022

25 листопада 2022 викладачами кафедри екології та біомоніторингу навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів організовано й проведено Міжнародну конференцію за результатами Екопроекту від Посольства Фінляндії в Україні «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» у співпраці з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Карітас Чернівецької Єпархії».

Захід відбувся у змішаному форматі. У роботі конференції взяли участь понад 130 учасників. Це представники українських та зарубіжних університетів, тренери дитячих центрів Карітас з різних регіонів України, педагоги інституту післядипломної освіти, Буковинської малої академії наук, представники позашкільних установ та екоцентрів, вчителі шкіл, гімназій, студенти.

читати далі>>>


Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 30.11.2022

24 листопада 2022 р. за ініціативи Всеукраїнської екологічної ліги (ВЕЛ) у форматі онлайн розпочав роботу щорічний національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології», який виступає платформою для обговорення та напрацювання пропозицій у сфері поводження з відходами. З вітальним словом до учасників форуму звернулися голова ВЕЛ Тетяна ТИМОЧКО і міністр захисту довкілля та природних  ресурсів України Руслан СТРІЛЕЦЬ. Голова обласної організації ВЕЛ, доцент кафедри екології та біомоніторингу к.б.н. Ірина СИТНІКОВА представила результати щодо поводження з відходами населення гірських населених пунктів Чернівецької області.

читати далі>>>


Екологи – учасники третього щорічного онлайн конгресу для студентів екологічних спеціальностей

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.11.2022

22 листопада 2022 р. викладачі та студенти кафедри екології та біомоніторингу стали учасниками третього щорічного онлайн конгресу для студентів екологічних спеціальностей. Цей захід організовано Асоціацією професіоналів довкілля (PAEU), спільно з Офісом сталих рішень за сприяння ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансової підтримки Європейського Союзу.
Учасниками заходу стали 58 закладів вищої освіти. Всі учасники мали можливість обмінятися досвідом, звернути увагу на особливості професії еколога. З вітальним словом виступила Циганок Людмила – Президент Професійної асоціації екологів України, виконавчий директор ECOBUSINESS Group. Серед запрошених спікерів успішні люди, науковці, практики, народні депутати, експерти з екологічної безпеки та моніторингу довкілля, менеджери, екологи, юристи.

читати далі>>>