Новини

Зустріч з «цікавою екологією»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 10.06.2022

02.06.2022 на кафедрі екології та біомоніторингу було гамірно та людно. У школярів навчальний рік підійшов до завершення, а в університеті починається гаряча пора активного залучення абітурієнтів. З метою популяризації екологічних знань викладачі кафедри запросили учнів Чернівецьких ЗЗСО № 16 та № 25 на зустріч з “цікавою екологією”. 

читати далі>>>


«Екологічна лабораторія» на акції «Діти-дітям»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 18.05.2022

14 травня 2022 р. на території ТЦ «Боянівка» у м. Чернівці пройшла акція «Діти-дітям» для дітей-переселенців та маленьких буковинців. Торгово-розважальний центр «Панорама» на дві години наповнився атмосферою тепла, затишку для людей із різних областей України. Від початку війни представники кафедри екології та біомоніторингу вже не вперше приймають участь у подібних заходах. Так і цього разу кафедру представляли студенти-магістри, яких організувала доц. Уляна ЛЕГЕТА .

читати далі>>>


Олег Шилюк про академічну доброчесність та правила посилання в студентських роботах: у рамках курсу Основи наукової діяльності

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 17.05.2022

У четвер 12 травня в рамках дисципліни Основи наукової діяльності (асист. Оксана ЗАРОЧЕНЦЕВА) було проведено науковий семінар, де запрошеним спікером виступив заступник директора з питань інформаційних технологій Наукової бібліотеки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Олег Шилюк. Участь прийняли викладачі та студенти 3-5 курсів кафедри екології та біомоніторингу. 

читати далі>>>


Професор Запорізького національного університету виступив на науковому семінарі кафедри екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 16.05.2022

10 травня на кафедрі екології та біомоніторингу відбувся науковий семінар, де запрошеним спікером був завідувач кафедри загальної та прикладної екології і зоології Запорізького національного університету проф. Олександр Федорович Рильський. На семінарі, який проходив в онлайн режимі були присутні викладачі та студенти 1-5 курсів кафедри. Тема семінару "Біологічна доочистка стічних вод".

читати далі>>>


Студентська наукова конференція-2022 на кафедрі екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.05.2022

6 травня 2022 року на кафедрі екології та біомоніторингу Навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів відбулося засідання в рамках проведення щорічної СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКОВОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ. Були присутні всі студенти кафедри від першого до п’ятого курсів. Також серед запрошених гостей присутні заслухали виступ студентки 4-го курсу Запорізького національного університету.

читати далі>>>


Вирощування зелені в пляшкових мікрокосмах

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.05.2022

В суботу 30 квітня 2022 року співробітники кафедри провели заняття з вирощування зелені в пляшкових мікрокосмах у межах другого етапу екологічного проекту «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» благодійного фонду “Карітас Чернівці” від посольства Фінляндії в Україні (керівник – проф. Марія ФЕДОРЯК). На занятті були присутні переселенці з Києва, Харкова, Новомосковська та інших міст. 

читати далі>>>


ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ КРАЮ ПІД ПРИЗМОЮ ЮНИХ ДОСЛІДНИКІВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.05.2022

29.04.2022 р. відбулася IX обласна учнівська науково-дослідницька онлайн-конференція «Буковинський край очима юних науковців». У роботі секції «Екологічні проблеми Чернівеччини» прийняли участь викладачі кафедри екології та біомоніторингу доц. Ситнікова І.О. та доц. Москалик Г.Г. Робота конференції пройшла в атмосфері доброзичливості та взаємопідтримки. Хочеться відмітити зацікавленість учнів ЗЗСО до науково-дослідницької роботи екологічного спрямування. Молодь не байдужа до проблем навколишнього середовища, а це означає, що підростає покоління талановитих, зацікавлених, розумних, незаангажованих молодих людей. Отже, «ВСЕ у нас буде Україна!!»

 

читати далі>>>


Створення об'єктів ПЗФ очима практика з багаторічним досвідом – розширений науково-практичний семінар у рамках дисципліни "Заповідна справа і екомережа"

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 25.04.2022

22 квітня студенти-екологи (не лише 103 групи, але й з інших курсів) мали можливість поспілкуватися з к.г.н. Віталієм Павловичем Коржиком, заступником директора з науково-дослідної роботи НПП «Хотинський». 

Віталій Павлович не лише відомий науковець краю, автор численних публікацій (понад 350 у різних галузях екології та природокористування), але й практик заповідної справи з багаторічним досвідом. Він особисто долучився до ініціації і створення 80 об'єктів ПЗФ краю.

читати далі>>>


Підготовка до нового сезону моніторингу COLOSS в умовах війни

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.04.2022

В умовах війни в Україні організація моніторингового сезону має особливості та відбувається складно.
14-16 лютого національний координатор проф. Марія Федоряк і аспірант кафедри Олександр Шкробанець дистанційно взяли участь у щорічному онлайн-семінарі національних координаторів “COLOSS Monitoring e-Workshop 2022”.

читати далі>>>


Відійшов у вічність Степан Степанович Костишин

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 12.04.2022

З глибоким смутком сповіщаємо про велику втрату. Сьогодні, 12 квітня 2022 року, відійшов у вічність Степан Степанович Костишин, засновник кафедри екології та біомоніторингу, доктор біологічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, академік Академії Наук Вищої Школи України, ректор Чернівецького національного університету з 1987 по 2001 рік.

читати далі>>>