Новини

Професор Запорізького національного університету виступив на науковому семінарі кафедри екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 16.05.2022

10 травня на кафедрі екології та біомоніторингу відбувся науковий семінар, де запрошеним спікером був завідувач кафедри загальної та прикладної екології і зоології Запорізького національного університету проф. Олександр Федорович Рильський. На семінарі, який проходив в онлайн режимі були присутні викладачі та студенти 1-5 курсів кафедри. Тема семінару "Біологічна доочистка стічних вод".

читати далі>>>


Студентська наукова конференція-2022 на кафедрі екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.05.2022

6 травня 2022 року на кафедрі екології та біомоніторингу Навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів відбулося засідання в рамках проведення щорічної СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКОВОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ. Були присутні всі студенти кафедри від першого до п’ятого курсів. Також серед запрошених гостей присутні заслухали виступ студентки 4-го курсу Запорізького національного університету.

читати далі>>>


Вирощування зелені в пляшкових мікрокосмах

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.05.2022

В суботу 30 квітня 2022 року співробітники кафедри провели заняття з вирощування зелені в пляшкових мікрокосмах у межах другого етапу екологічного проекту «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» благодійного фонду “Карітас Чернівці” від посольства Фінляндії в Україні (керівник – проф. Марія ФЕДОРЯК). На занятті були присутні переселенці з Києва, Харкова, Новомосковська та інших міст. 

читати далі>>>


ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ КРАЮ ПІД ПРИЗМОЮ ЮНИХ ДОСЛІДНИКІВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.05.2022

29.04.2022 р. відбулася IX обласна учнівська науково-дослідницька онлайн-конференція «Буковинський край очима юних науковців». У роботі секції «Екологічні проблеми Чернівеччини» прийняли участь викладачі кафедри екології та біомоніторингу доц. Ситнікова І.О. та доц. Москалик Г.Г. Робота конференції пройшла в атмосфері доброзичливості та взаємопідтримки. Хочеться відмітити зацікавленість учнів ЗЗСО до науково-дослідницької роботи екологічного спрямування. Молодь не байдужа до проблем навколишнього середовища, а це означає, що підростає покоління талановитих, зацікавлених, розумних, незаангажованих молодих людей. Отже, «ВСЕ у нас буде Україна!!»

 

читати далі>>>


Створення об'єктів ПЗФ очима практика з багаторічним досвідом – розширений науково-практичний семінар у рамках дисципліни "Заповідна справа і екомережа"

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 25.04.2022

22 квітня студенти-екологи (не лише 103 групи, але й з інших курсів) мали можливість поспілкуватися з к.г.н. Віталієм Павловичем Коржиком, заступником директора з науково-дослідної роботи НПП «Хотинський». 

Віталій Павлович не лише відомий науковець краю, автор численних публікацій (понад 350 у різних галузях екології та природокористування), але й практик заповідної справи з багаторічним досвідом. Він особисто долучився до ініціації і створення 80 об'єктів ПЗФ краю.

читати далі>>>


Підготовка до нового сезону моніторингу COLOSS в умовах війни

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.04.2022

В умовах війни в Україні організація моніторингового сезону має особливості та відбувається складно.
14-16 лютого національний координатор проф. Марія Федоряк і аспірант кафедри Олександр Шкробанець дистанційно взяли участь у щорічному онлайн-семінарі національних координаторів “COLOSS Monitoring e-Workshop 2022”.

читати далі>>>


Відійшов у вічність Степан Степанович Костишин

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 12.04.2022

З глибоким смутком сповіщаємо про велику втрату. Сьогодні, 12 квітня 2022 року, відійшов у вічність Степан Степанович Костишин, засновник кафедри екології та біомоніторингу, доктор біологічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, академік Академії Наук Вищої Школи України, ректор Чернівецького національного університету з 1987 по 2001 рік.

читати далі>>>


Наукові пікніки повертаються заради дітей!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 11.04.2022

Викладачі та студенти кафедри екології та біомоніторингу прийняли участь у науковому пікніку, який за ініціативи Ради молодих учених ЧНУ імені Юрія Федьковича, організували для дітей родин, евакуйованих з небезпечних і тимчасово окупованих регіонів нашої країни та наразі проживають у м. Чернівці.

читати далі>>>


Милосердя проти війни

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.04.2022

З 28 березня по 1 квітня за участю викладачів та співробітників кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ проведено тиждень екології в рамках постійно діючого на період воєнного стану дитячого простору на базі «Карітас Чернівці».

В рамках даного заходу наші колеги на чолі із завкафедрою проф. Марією Федоряк зустрілися із дітьми, евакуйованими з небезпечних та тимчасово окупованих регіонів нашої держави, які наразі проживають у Чернівцях. 

читати далі>>>


ВІЙСЬКОВА АГРЕСІЯ ТА ЕКОЛОГІЧНІ ЗАГРОЗИ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.03.2022

28 лютого 2022 р. відбулася національна відеоконференція «Екологічні загрози та ризики для довкілля, життя та здоров’я людей від російської військової агресії», яка проводилася за ініціативи Всеукраїнської екологічної ліги. Всього близько 140 учасників взяли участь, серед яких т.в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан СТРІЛЕЦЬ, народні депутати, представники державних екологічних установ, громадських організацій, ЗМІ, науковці з різних ЗВО, а також з кафедри екології та біомоніторингу: Ірина СИТНІКОВА, Галина МОСКАЛИК, Аліна ЖУК, Тетяна ФИЛИПЧУК.

читати далі>>>