Новини

Грант від посольства Фінляндії «Збереження біорізноманіття: знати і діяти»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 29.06.2021

Науковці кафедри екології та біомоніторингу розпочинають роботу над виконанням гранту від посольства Фінляндії «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків». Меморандум про співпрацю Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та БО «Карітас Чернівці» підписано очільниками відповідних установ.

читати далі>>>


Колаборації науковців та педагогів в екологічному моніторингу регіону

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 21.06.2021

17.06.2021 на базі КЗ ЧОЦЕНТУМ за участі викладачів кафедри екології та біомоніторингу відбулася чергова Літня педагогічна школа. Цьогорічна тематика присвячена проблемі збереження біорізноманіття і особлива увага зосереджена на інвазійних видах. Основні завдання зустрічі - ознайомити вчителів з окремими теоретичними положеннями та сформувати певні практичні навички екологічного моніторингу.

читати далі>>>


Кафедра екології та біомоніторингу підписала договір з Контінентал Фармерз Груп на виконання НДР

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 15.06.2021

Кафедральна тематика з вивчення екосистемних послуг бджоли медоносної та асоційованих факторів  ризику, що виконується під керівництвом проф. Марії ФЕДОРЯК у співпраці з міжнародною асоціацією COLOSS і Шведським сільськогосподарським університетом, отримала новий розвиток. Науковці кафедри екології та біомоніторингу розпочинають роботу над виконанням  науково-дослідної теми «Аналіз впливу комах-запилювачів на врожайність перехреснозапильних культур» в рамках договору Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Контінентал Фармерз Груп. Керівником проекту призначено к.б.н., асистента  Оксану ЗАРОЧЕНЦЕВУ. 

читати далі>>>


МЕЛОДІЯ СТАРОЇ ФІСГАРМОНІЇ: ЖИТТЯ НА ЗРІЗІ СТОЛІТЬ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 11.06.2021

Таку назву отримала автобіографічна книга спогадів високоповажного науковця та  добре знаного колишнього ректора ЧНУ, професора  Степана Степановича Костишина.
Перше враження від зустрічі із твором важко описати, адже не кожного дня тримаєш у руках історію, довжиною у ціле життя. Однак не варто лякатися великого обсягу праці. Життєпис читається напрочуд легко, на одному подиху, сповнений різноманітних емоційних подій, містить багато документальних світлин.

читати далі>>>


Олена Борук - переможець Всеукраїнського етапу Falling Walls Lab

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 31.05.2021

20 квітня студентка 5 курсу кафедри екології та біомоніторингу Борук Олена отримала перше місце в другому, всеукраїнському етапі міжнародного конкурсу Falling Walls Lab. Її робота на тему Breaking the wall of wastewater treatment виборола перемогу серед проектів, представлених учасниками з усієї України – аспірантами та кандидатами наук. Проект пройшов на наступний – міжнародний – етап конкурсу, який буде проходити 6-9 листопада в Берліні, в ньому візьмуть участь фіналісти зі 100 країн світу.

читати далі>>>


Тиждень екології: як я можу долучитися до вирішення глобальних екологічних проблем?

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 11.05.2021

Нещодавно відбувся черговий «Тиждень екології», який проходив в онлайн режимі. У зустрічах взяли участь близько 300 учнів 9-11 класів закладів загальної середньої освіти Чернівецької області та м. Чернівці. Масштабність заходу стала можливою завдяки сприянню обласного Департаменту освіти і науки. Викладачі кафедри екології та біомоніторингу Галина МОСКАЛИК, Тетяна ФИЛИПЧУК, Оксана БАГЛЕЙ та Ірина СИТНІКОВА підготували та провели низку лекцій, присвячених екологічним загрозам, які нависли сьогодні над біорізноманіттям та нашою планетою.

читати далі>>>


"Епідемія" омели білої

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.05.2021

Омела біла - напівпаразит, який вражає крони дерев та поступово призводить до їх до загибелі. За останні кілька років ураження набуло значних масштабів. У парках, скверах, придорожних смугах можна спостерігати картину, коли дерева на 60% уражені омелою, а отже потребують повного знищення. Асистент кафедри екології та біомоніторингу Оксана Баглей спілкувалася про дану проблему на на місцевому телебаченні Буковина ТБ.

читати далі>>>


Студентська наукова конференція на кафедрі екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 23.04.2021

21 квітня 2021 року відбулася традиційна щорічна студентська наукова конференція ЧНУ, під час якої викладачі та студенти кафедри екології та біомоніторингу заслухали низку доповідей наукових студентських робіт. У ході конференції студенти мали нагоду апробувати і представити результати власних наукових досліджень, можливість поспілкуватися на науковому рівні, обмінятися ідеями й обговорити актуальні проблеми, оволодіти практичними навичками ведення наукової дискусії.

читати далі>>>


Екологічно-футбольна акція "Хто як не ми?!"

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.04.2021

"Хто як не ми?!" - саме під такою назвою пройшла екологічно-футбольна акція, організована асистентом кафедри екології та біомоніторингу Оксаною ЗАРОЧЕНЦЕВОЮ. До участі в акції були залучені футболісти місцевої дитячо-юнацької футбольної школи "Спарта". Приурочений захід до Міжнародного дня Землі, який відзначається щороку 22 квітня.

читати далі>>>


35 років після аварії на ЧАЕС

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 19.04.2021

14.04.2021 доцент кафедри екології та біомоніторингу Галина МОСКАЛИК презентувала доповідь на тему «Віддалений період після аварії на ЧАЕС» перед студентами Чернівецького фахового коледжу технологій та дизайну.

читати далі>>>