Новини

Теорія і практика крокують разом!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.10.2022

29 вересня відбулася цікава та пізнавальна подорож студентів і викладачів кафедри екології та біомоніторингу до НПП Хотинський та Дендропарку в м. Хотин в рамках дисциплін "Організація та управління природоохоронною діяльністю" та "Екологія інвазій"

читати далі>>>


Науково-практична конференція "Педагог-позашкільник": вклад кафедри екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 29.09.2022

Кафедра екології та біомоніторингу долучилася до організації науково-практичної конференції "Педагог-позашкільник", яка відбулася 29 вересня на базі КО " ЧОЦЕНТУМ". Проф. Марія Федоряк розповіла про розроблену в ході виконання Екопроекту від посольства Фінляндії в Україні програму неформальної екологічної освіти і представила освітянам області робочий зошит "Збереження біорізноманіття: знати і діяти".

читати далі>>>


Нові вершини науковців кафедри екології та біомоніторингу!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 27.09.2022

Вітаємо доцента кафедри екології та біомоніторингу Ірину Ситнікову із отриманням Подяки Міністерства освіти і науки України "За сумлінну та бездоганну працю, плідну педагогічну діяльність, високі досягнення у навчанні та вихованні учнівської молоді" за підписом міністра Сергія Шкарлета.

Ірина Олександрівна була науковим керівником Максима Лупула, учня 8 класу багатопрофільного ліцею «Престиж», який із науково-дослідною роботою «Аналіз якості нафтосорбентів природного походження» зайняв друге місце в секції «Екологія» на ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних проектів Малої Академії Наук України.


читати далі>>>


Вітаємо з чудовим ювілеєм!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 12.09.2022

Щиро вітаємо з чудовим ювілеєм Марію Михайлівну ФЕДОРЯК — завідувачку кафедри екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, професорку, доктора біологічних наук.
Шановна Маріє Михайлівно, колектив кафедри бажає і подалі з тим же успіхом поєднувати в собі жіночу чарівність і твердість рішучого характеру, щирість, добродушність і чуйність поряд з мудрістю і проникливістю. 
Нехай Ваш ентузіазм не згасає, а удача ніколи не покидає в відповідальних і важливих справах. Від щирого серця бажаємо Вам, щоб збувалися мрії, і життя дарувало тільки найкраще: щастя і радість, здоров’я, благополуччя і натхнення. Творчих злетів, підкорення крутих вершин, нових здобутків у науковій, професійній діяльності і здійснення особистих задумів! Нехай у Вашому домі завжди панують любов, достаток і злагода!

читати далі>>>


Вступний іспит до аспірантури у змішаному форматі

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 09.09.2022


8 вересня 2022 р. в Чернівецькому національному університеті відбулися фахові вступні випробування до аспірантури, кількома днями раніше відбулися іспити з іноземної мови. На спеціальність 101 Екологія вступили двоє аспірантів - Павло Герасимюк та Ігорм Москалик, які проявили високий рівень знань та вмотивованість у вирішенні питань сучасної екологічної науки через виконання своєї дисертаційної роботи.


читати далі>>>


Презентація «Робочого зошита» у рамках проекту від посольства Фінляндії в Україні «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.09.2022

25 серпня 2022 р. відбулася онлайн-зустріч співробітників кафедри екології та біомоніторингу з вчителями 20-ти ЗЗСО Сторожинецької ОТГ Чернівецької області. На зустрічі вчителям природничих дисциплін, які викладають у класах середньої та старшої школи завідувачка кафедри, проф. Марія ФЕДОРЯК презентувала «Робочий зошит», який був розроблений колективом кафедри у рамках проекту від посольства Фінляндії в Україні «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків».

читати далі>>>


НАСАДЖЕННЯ МІСЦЕВИХ МЕДОДАЇВ ПІДЛІТКАМИ В РАМКАХ ФІНСЬКОГО ЕКОПРОЕКТУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.08.2022

18 серпня 2022 року викладачами кафедри екології та біомоніторингу разом із учасниками благодійного фонду «Карітас Чернівці» у рамках проекту від посольства Фінляндії «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» проведено посадку місцевих медоносних рослин біля корпусу ННІБХБ.
Біорізноманіття планети зменшується через низку природних та антропогенних чинників. Екологічні проблеми загострюються і поглиблюються. Ця теза стала червоною ниткою під час зустрічі викладачів кафедри та учнів-переселенців із Запорізької області. 

читати далі>>>


ІДЕЇ ПРОЕКТУ ВІД ФІНСЬКОГО ПОСОЛЬСТВА ВТІЛЮЮТЬСЯ В ЖИТТЯ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 15.08.2022

Науковці кафедри екології та біомоніторингу і благодійний фонд «Карітас Чернівці» продовжують працювати над завданнями проекту від посольства Фінляндії «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків». Продовжуємо апробацію підготовленого «Робочого зошиту» з протоколами практичних робіт екологічного спрямування. Кожна робота – це невеличка екскурсія у світ екології задля усвідомлення можливості власного внеску у збереження біорізноманіття з метою ознайомлення підлітків з екологічними викликами сьогодення та розвитком екологічної свідомості.

читати далі>>>


Науковий семінар "Особливості запилення соняшника звичайного Helianthus annuus L."

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 10.08.2022

У п'ятницю 5 серпня 2022 року кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник кафедри екології та біомоніторингу Ярослав ШПАК провів науковий семінар "Особливості запилення соняшника звичайного Helianthus annuus L.".

читати далі>>>


Вітаємо з перемогою!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 18.07.2022

10 липня 2022 р. відбулася он-лайн церемонія урочистого закриття ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних проектів МАНУ і стали відомі результати. Учасники Чернівецького територіального відділення МАНУ «Буковинська мала академія наук учнівської молоді» цього року вибороли 5 призових місць (чотири – третіх і одне – друге місце). Друге місце в секції «Екологія» зайняв Максим Лупул – учень 8 класу багатопрофільного ліцею «Престиж» за науково-дослідну роботу «Аналіз якості нафтосорбентів природного походження», науковий керівник к.б.н., доцент кафедри екології та біомоніторингу Ірина Ситнікова. Вітаємо переможців! Бажаємо творчих звершень і ще вищих результатів!! Слава Україні!!!

читати далі>>>