Новини

Кафедра екології та біомоніторингу на фестивлі Lviv Open Lab

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 18.05.2023

У суботу 13 травня 2023 року кафедра екології та біомоніторингу стала учасником наукового фестивалю Open Lab у Львові, який відбувся в межах проєкту «Трамплін до рівності», що реалізується Фондом Народонаселення ООН в Україні у партнерстві з Офісом Віце прем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України за фінансової підтримки посольства Швеції в Україні. Ініціатором від Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича виступила Рада молодих вчених. Кафедру представляла студентка 4 курсу Марічка Бабійчук з програмою «Екологія у повсякденному житті».

читати далі>>>


Переможці IV етапу ювілейної Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології у гостях на кафедрі

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 16.05.2023

У суботу, 13.05.2023 на кафедру екології та біомоніторингу завітали інтелектуали, учні 10-11 класів – переможці IV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології в рамках дводенного туру по м. Чернівці на запрошення Департаменту освіти та науки Чернівецької ОВА. Учні представляли різні регіони України: Хмельницьку, Полтавську, Івано-Франківську, Львівську та Чернівецьку області.

читати далі>>>


Презентація монографії "Локальні мікрокліматичні зміни на основі багаторічних метео-фенологічних спостережень Сергія Главацького"

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 15.05.2023

Минулого тижня на кафедрі екології та біомоніторингу відбулася презентація монографії "Локальні мікрокліматичні зміни на основі багаторічних метео-фенологічних спостережень Сергія Главацького", авторами якої є Оксана Зароченцева, Марія Федоряк та Оксана Лакуста. 
На презентації книги була присутня і донька метеоролога-любителя Сергія Главацького - Олена Лісова.

читати далі>>>


Науково-методичний семінар "Академічна доброчесність та плагіат"

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.05.2023

1 травня відбувся науково-методичний семінар "Академічна доброчесність та плагіат", який для студентів та викладачів кафедри екології та біомоніторингу провела к.б.н., асист. Оксана ЗАРОЧЕНЦЕВА. Під час семінару було висвітлено поняття академічної доброчесності та види її порушень, дотримання академічної доброчесності науково-педагогічними працівниками та здобувачами освіти. 

читати далі>>>


СТУДЕНТСЬКА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ-2023 НА КАФЕДРІ ЕКОЛОГІЇ ТА БІОМОНІТОРИНГУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 26.04.2023

25 квітня 2023 року на кафедрі екології та біомоніторингу  відбулася щорічна студентська наукова конференція. Завідувачка кафедри проф. Марія ФЕДОРЯК привітала учасників зібрання, розповіла про досягнення кафедри у  IVетапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології (три призових місця!!), відмітила вмотивованість на креативність студентів-екологів.

Студенти старших курсів представили результати власних наукових досліджень, обговорили актуальні екологічні проблеми. Доповіді учасників були надзвичайно цікавими, викликали жваве обговорення серед молоді. Такий досвід особливо корисний для студентів молодших курсів, науковий шлях яких лише починається.

читати далі>>>


Ювілейна Х Всеукраїнська учнівська олімпіада з екології у Чернівцях

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 25.04.2023

IV етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології проходив на Буковині 19-21 квітня. Організатори і координатори масштабного заходу - Інститут модернізації змісту освіти МОН, Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області, Багатопрофільний ліцей для обдарованих дітей, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича – ефективно співпрацювали. Завідувач кафедри екології та біомоніторингу д.б.н., професорка Марія ФЕДОРЯК виконувала функції заступниці голови журі, співробітники кафедри працювали у складі оргкомітету та журі. 

читати далі>>>


Людина живе, доки її пам’ятають…

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 12.04.2023

Сьогодні, 12 квітня, минає перша річниця зі дня смерті колишнього ректора університету, засновника кафедри, почесного професора Степана Степановича Костишина. Наша кафедральна родина й уся університетська спільнота з великою шаною та теплотою згадує мудрого наставника, справедливого керівника, талановитого науковця, життєлюбну, інтелігентну і щиру людину. Цінні зерна знань і настанов Степана Степановича продовжують приносити плоди у повсякденній праці студентів і викладачів, випускників кафедри.

читати далі>>>


День відкритих дверей-2023 на кафедрі екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.04.2023

З 13.03.2023 по 23.03.2023 на кафедрі екології та біомоніторингу відбулися зустрічі викладачів, співробітників, студентів із учнями 10-11 класів ліцею №3 медичного профілю та багатопрофільного ліцею №11 «Престиж» м. Чернівці у рамках проведення Тижня Екології.

Ліцеїсти ознайомилися із науковими напрямками досліджень, особливостями навчання та специфікою практичної підготовки студентів за спеціальністю «Екологія».

 

читати далі>>>


В гостях у рідній школі

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.03.2023

Кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник кафедри екології та біомоніторингу Шпак Ярослав Васильович провів урок екології для учнів 11 класу своєї рідної школи в селі Старі Кути Косівського району Івано-Франківської області. Молодий науковець поставив собі за мету ознайомити майбутніх випускників і потенційних абітурієнтів з основами класичної біоекології та навчити уникати часто повторюваних помилок, які поширені в засобах масової інформації. Учні були приємно вражені коротким, цікавим  і водночас змістовним уроком, а найбільше їм сподобалась презентація з кольоровими фото автора та GIF-анімаціями.

читати далі>>>


ТВІЙ ВНЕСОК-ВАЖЛИВИЙ. Збір на особистий захист, авто та військове спорядження

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 23.03.2023

Василь Федоряк – випускник біологічного факультету, є креативним директором одного з рекламних агенств в Чернівцях. Займається розробкою логотипів, пише вірші та є надійною опорою для своєї сім’ї. Проте війна внесла нові корективи в житті Василя та його побратимів, зараз їм необхідна наша допомога.

Тому кафедра екології та біомоніторингу закликає долучитися до збору коштів. Кожна гривня важлива, оскільки переважна більшість великих зборів складається з невеликих донатів.

читати далі>>>