Новини

ЕкоВікенд у м. Яремче від посольства Фінляндії в Україні

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 13.07.2022

8–10 липня 2022 року підвели підсумки другого етапу екологічного проекту від посольства Фінляндії в Україні «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» (керівник – проф. Марія ФЕДОРЯК). Черговий ЕкоВікенд відбувся в м. Яремче та зібрав до 20 старшокласників та випускників ЗЗСО м. Чернівці, м. Миколаїв, Донецької, Івано-Франківської та Чернівецької областей, викладачів кафедри екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича і працівників БФ «Карітас Чернівці».

читати далі>>>


Практичні результати виробничої практики студентів-екологів

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.07.2022

Протягом 3-х тижнів – з 15.06.2022 р. по 06.07.2022 р. – студенти-екологи 303 групи під керівництвом доц. Легети У.В. проходили виробничу практику. Сам формат практики носив комбінований характер, оскільки переважаюча кількість студентів курсу через воєнний стан на території нашої держави перебувала за місцем проживання, тобто за межами території м. Чернівці.

читати далі>>>


Екологічні наслідки воєнних дій

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.07.2022

У червні, вже десять років поспіль (2012-2022) в рамках освітянсько-дослідницької мережі «Чернівецький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді – кафедра екології та біомоніторингу ННІБХБ Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича – ЗЗСО-ЗПО» проходить літня педагогічна школа. Цьогорічна зустріч, присвячена екологічним наслідкам воєнних дій, відбулася 23.06.2022 на базі комунального закладу ЧОЦЕНТУМ за участі викладачів кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ та педагогів м. Чернівці й області.

читати далі>>>


Ландшафтно-екологічна практика на кафедрі екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.07.2022

Нарешті літо, сесія позаду. Пора літньої практики. Студенти другого курсу кафедри екології та біомоніторингу набували та відшліфовували практичні навички та вміння дослідження екологічного стану різних екосистем. Особливістю цьогорічної ландшафтно-екологічної практики є змішана форма проведення, адже вивчати особливості різних ландшафтів сидячи за комп’ютером нереально!

читати далі>>>


ПЕРЕМОГИ СТУДЕНТІВ-ЕКОЛОГІВ НА ВСЕУКРАЇНСЬКИХ КОНКУРСАХ НАУКОВИХ РОБІТ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 27.06.2022

На початку 2022 р. студенти-магістранти кафедри екології та біомоніторингу активно приєдналися до участі у Всеукраїнських конкурсних програмах. Зокрема, троє магістрантів (Костянтин СОСНОВСЬКИЙ, Максим ЛАРІН та Тетяна ПАНТЕЛЕЙ надіслали матеріали до Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з різних галузей знань і спеціальностей у 2021/22 рр. Згідно з наказом № 172 від 07 червня 2022 р. ЧНУ було вирішено нагородити усіх конкурсантів І туру як переможців.

читати далі>>>


Студенти-екологи групи«Надворі» на зустрічі з місцевими «гарбологами»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 24.06.2022

20 червня 2022 р. на запрошення протоієрея МиколаяЛагодича, представники студентської екологічної волонтерської групи «Надворі»під керівництвом доц. Легети У.В. зустрілися з членами ОСББ «БУДІВЕЛЬНИК-28», що у м. Чернівці. Об’єднання  нараховує більше 1,5 тис. жителів, активно підтримує ідею сортування різних видів ТПВ населенням. На власному прикладі керівництво ОСББ «БУДІВЕЛЬНИК-28»демонструє, що немає якихось спеціальних умов для налагодження такого процесу, як сортування власних відходів мешканцями  багатоквартирних будинків.

читати далі>>>


ЕКОЛОГІЯ ОЧИМА БМАНІВЦІВ: Профільна літня школа у гостях в екологів ЧНУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 21.06.2022

16 червня викладачі кафедри екології та біомоніторингу зустрілися зі старшокласниками обласної профільної школи «Наукові пікніки» БМАНУ, яка розпочала роботу 6 червня за ініціативи та підтримки Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної військової адміністрації. Серед учасників – обдаровані школярі Буковини та діти з числа тимчасово внутрішньо переміщених осіб.

читати далі>>>


Зустріч з «цікавою екологією»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 10.06.2022

02.06.2022 на кафедрі екології та біомоніторингу було гамірно та людно. У школярів навчальний рік підійшов до завершення, а в університеті починається гаряча пора активного залучення абітурієнтів. З метою популяризації екологічних знань викладачі кафедри запросили учнів Чернівецьких ЗЗСО № 16 та № 25 на зустріч з “цікавою екологією”. 

читати далі>>>


«Екологічна лабораторія» на акції «Діти-дітям»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 18.05.2022

14 травня 2022 р. на території ТЦ «Боянівка» у м. Чернівці пройшла акція «Діти-дітям» для дітей-переселенців та маленьких буковинців. Торгово-розважальний центр «Панорама» на дві години наповнився атмосферою тепла, затишку для людей із різних областей України. Від початку війни представники кафедри екології та біомоніторингу вже не вперше приймають участь у подібних заходах. Так і цього разу кафедру представляли студенти-магістри, яких організувала доц. Уляна ЛЕГЕТА .

читати далі>>>


Олег Шилюк про академічну доброчесність та правила посилання в студентських роботах: у рамках курсу Основи наукової діяльності

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 17.05.2022

У четвер 12 травня в рамках дисципліни Основи наукової діяльності (асист. Оксана ЗАРОЧЕНЦЕВА) було проведено науковий семінар, де запрошеним спікером виступив заступник директора з питань інформаційних технологій Наукової бібліотеки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Олег Шилюк. Участь прийняли викладачі та студенти 3-5 курсів кафедри екології та біомоніторингу. 

читати далі>>>