Новини

Нове обличчя ЕКОЛОГІЇ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 19.09.2019

17 вересня 2019 р. в Інституті біології, хімії та біоресурсів відбувся попередній захист докторської дисертації докторанта кафедри екології та біомоніторингу Буждиган Оксани Ярославівни. Робота носить піонерний характер і присвячена визначенню механізмів порушення функціонування екосистем на основі ENA- та SEM-моделювання. Науковий консультант – д.б.н., професор Руденко Світлана Степанівна. 

читати далі>>>


Участь кафедри екології та біомоніторингу у реалізації Національного плану управління відходами до 2030 року

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 09.07.2019

У квітні 2019 р. Мінприроди затвердило Методичні рекомендації з розроблення регіональних планів управління відходами, сформульовані у відповідності до розпорядження Кабміну від 2017 року щодо Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року. До складу робочої групи увійшли керівники і представники структурних підрозділів облдержадміністрації, та різних суспільних груп області, зокрема освіти, науки, підприємництва та ін. Від кафедри екології та біомоніторингу Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ були присутні завідувач кафедри д.б.н., професор Федоряк М.М. та к.б.н., доцент Легета У.В. 

читати далі>>>


Консорція «науковці-освітяни» у вирішенні екологічних проблем регіону

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 25.06.2019

21-22 червня 2019 року кафедрою екології та біомоніторингу Інституту біології, хімії та біоресурсів спільно з Чернівецьким обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді на базі позашкільного оздоровчо-виховного закладу «Лунка» проведено Літню педагогічну школу. 

Такі зустрічі традиційно проводяться щорічно з 2014 року. Метою заходу було підвищення якості позашкільної еколого-біологічної освіти, розвиток творчого потенціалу педагогів, поширення інноваційних досягнень, розширення арсеналу сучасних екологічних методів досліджень, узагальнення та розповсюдження передового педагогічного досвіду.

читати далі>>>


Еколого-соціальні виклики сьогодення

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.05.2019

Кафедра екології та біомоніторингу ЧНУ в черговий раз представила своє бачення шляхів вирішення основних еколого-соціальних проблем нашого регіону через призму комплексного підходу до них. Для ознайомлення громадськості та гостей міста з науковими здобутками кафедри, доцент, к.б.н. Легета Уляна Володимирівна при підтримці керівництва та за участі студентів кафедри провели відкриту зустріч з відвідувачами акції «Наукові пікніки», яка проходила 26 травня 2019 р. у Чернівцях.

читати далі>>>


Доцент Морозова Т. В. взяла участь у засіданні басейнової ради

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 26.05.2019

У п’ятницю, 24 травня в Івано-Франківську члени басейнової ради Дністра провели своє перше засідання. У роботі взяла участь доцент Морозова Т. В. Шляхи управління і збереження Дністра обговорили на засіданні басейнової ради. Розглянули ряд важливих питань щодо розробки плану управління річковим басейном Дністра, вирішення головних проблем річки, заслухали результати оцінки ризику затоплення територій басейну та представили пропозиції до роботи басейнової ради на 2019 рік та інші.

читати далі>>>


З нагоди Дня науки: інтерв’ю з Світланою Руденко

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 23.05.2019



До дня науки студентка кафедри журналістки Вікторія Керницька взяла інтерв’ю у  доктора біологічних наук, професора, заслуженого працівника освіти Світлани Степанівни Руденко. Повний варіант цієї розмови опублікований у першому номері науково-популярного журналу «Сторінки науки» (2019) , а стислий – пропонується Вашій увазі.


читати далі>>>


Доцент Морозова Т.В. взяла участь у роботі Biotech Convent в Києві

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 21.05.2019

17-18 травня на базі КНУДТ, м. Київ, відбувся Biotech Convent, oрганізований Центром інновацій "Сходи у майбутнє". У роботі взяла участь доцент кафедри екології та біомоніторингу Тетяна Морозова. Залишилося сильне і приємне враження. Напрацьовані результати виявилися значно ширшим аніж просто просування бітехнологічних ідей в Україні. Народилося розуміння, що спільні, синхронізовані дії здатні зрушити будь-які гори, вирішити будь-які задачі, і для цього середовище вже створене, а центр кристалізації - закладений.

читати далі>>>


Освітні програми у контексті нових Стандартів вищої освіти обговорювали у вишиванках

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 20.05.2019

16.05.2019 у Інституті біології, хімії та біоресурсів чудове свято вишиванки переплелося із плідною роботою науково-методичного семінару, присвяченого розгляду структури та методології створення освітніх програм у контексті нових Стандартів вищої освіти. Необхідність проведення такого семінару продиктована часом. На кафедрах відбувається активна робота над формуванням нових навчальних планів, модернізацією діючих та приведенням їх у відповідність до Стандартів ВО.

читати далі>>>


На кафедрі екології та біомоніторингу встановлено традицію

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 26.04.2019

Два роки поспіль (2017 та 2018 роки) студенти кафедри здобували призові місця на Всеукраїнській студентській олімпіаді з дисципліни «Загальна екологія». І цей рік не став винятком! Студентка 3 курсу Родіна Єлизавета отримала диплом ІІІ ступеня. Вітаємо Лізу та колектив кафедри екології та біомоніторингу з перемогою!

читати далі>>>


День відкритих дверей на кафедрі екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 25.04.2019

20 квітня на кафедрі екології та біомоніторингу відбувся ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ. Хоча це була й субота, передсвятковий день, однак близько шістдесяти учнів шкіл міста відвідали кафедру. Цьогоріч профорієнтація проходила у форматі WORKSHOPS. До уваги відвідувачів запропоновані оригінальні теми зустрічей, на яких учні мали змогу ознайомитися з цікавими фактами, спробувати себе в ролі юних дослідників.

читати далі>>>