Новини

ІНФОРМАТИЗАЦІЯ ЕКОЛОГІЇ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.03.2020

«Інформаційні технології в екології» – під такою назвою 28 лютого 2020 року на кафедрі екології та біомоніторингу Інституту біології, хімії та біоресурсів відбувся еколого-просвітницький захід для старшокласників шкіл м. Чернівці. Учні дізналися про використання баз екологічних даних, геоінформаційних систем, інтерактивних інформаційних ресурсів державних природоохоронних структур у сучасній системі екологічного моніторингу, при оцінці антропогенного навантаження на навколишнє природне середовище та в природоохоронній діяльності.

читати далі>>>


ЗБЕРЕЖЕМО ТЕ, ЩО ПОДАРУВАЛА ЛЮДСТВУ ПРИРОДА!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 05.03.2020

Під таким девізом 28 лютого 2020 року на кафедрі екології та біомоніторингу під егідою Всеукраїнської екологічної ліги (ВЕЛ) проведено еколого-просвітницький захід у рамках Всеукраїнської природоохоронної акції «Первоцвіт». У заході взяли участь викладачі, студенти та школярі міста. Голова Чернівецької обласної організації ВЕЛ, доцент Ситнікова І. О. розповіла про рослини-первоцвіти, які ростуть на Буковині, їх біологічні особливості та умови зростання в природі, про екологічну роль у природних екосистемах. Студенти взяли участь у вікторині «Чи знаєш ти?...». Учасники акції одержали листівки, які презентувала ВЕЛ.

читати далі>>>


ВИКОНАННЯ ГРАНТОВИХ ЗАВДАНЬ І ПІДГОТОВКА ДО НОВОГО СЕЗОНУ МІЖНАРОДНОГО МОНІТОРИНГУ СМЕРТНОСТІ БДЖІЛ НА БАЗІ ІНСТИТУТІВ ІСПАНІЇ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 25.02.2020

З 31 січня по 14 лютого 2020 р. проф. Федоряк М.М. працювала над виконанням завдань гранту Project ALTER-Net High Impact Action: 'Land-sparing vs. land-sharing for functional green infrastructure that sustains biodiversity and ecosystem services? – European landscape approach initiatives provide regionally adapted solutions’ на базі Науково-дослідного інституту сталого лісового господарства Університету Вальядолід (Іспанія). 

читати далі>>>


«Тиждень екології»: дайджест основних подій

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 12.12.2019

У листопаді 2019 року на кафедрі екології та біомоніторингу за сприяння Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА проведено «Тиждень екології», що об’єднав цілу низку заходів. Зокрема, відбувся науковий семінар з міждисциплінарного підходу до ландшафтно-екологічних досліджень на тему «Learning Landscape Approach through Evaluation: Opportunities for Pan-Europen Long-Term Socio-Ecological Research», проведено зустріч з учнями та вчителями ЗСО на тему «Екологія: сьогодні і завтра», у якій взяли участь близько 100 учнів 10-11 класів та інші заходи.

читати далі>>>


Візит науковців Інституту біології, хімії та біоресурсів до чеського університету

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 11.12.2019

На запрошення чеських колег, науковці кафедри екології та біомоніторингу (Аліна Жук, Олександр Шкробанець) і кафедри молекулярної генетики та біотехнології (Людмила Язловицька) Інституту біології, хімії та біоресурсів відвідали факультет наук Університету Палацького м. Оломоуц (Чехія) (26-30 листопада 2019).

читати далі>>>


ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ПРОФОРІЄНТАЦІЇ УЧНІВ НА КАФЕДРІ ЕКОЛОГІЇ ТА БІОМОНІТОРИНГУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 26.11.2019

15 листопада 2019 року на кафедрі екології та біомоніторингу Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича за сприяння Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА в рамках проведення Тижня екології проведено зустріч з учнями та вчителями ЗСО на тему «Екологія: сьогодні і завтра», координатором якого була асистент кафедри екології та біомоніторингу Филипчук Т.В. У заході прийняли участь близько 100 учнів 10-11 класів закладів середньої освіти м. Чернівці та Чернівецької області. 

читати далі>>>


Студенти екологи вміють працювати!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.10.2019

У рамках двосторонньої угоди про співпрацю викладачі та студенти кафедри екології та біомоніторингу долучилися до збору яблук на Придністровській  станції садівництва. Студенти працювали із задоволенням та піднесеним настроєм, смакуючи солодкі яблука. Сонячна погода якнайкраще сприяла ефективній роботі, адже вдалося зібрати майже 10 т яблук. Поверталися до дому стомлені але з піснями.

читати далі>>>


Сердечно вітаємо Світлану Степанівну Руденко!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 16.10.2019

Колектив кафедри екології та біомоніторингу сердечно вітає з ювілеєм д.б.н., професора Руденко Світлану Степанівну!
Бажаємо Вам міцного здоров’я, щастя, благополуччя, оптимізму, невичерпної енергії, невпинного руху вперед до нових звершень і вражень! Нехай ваше життя буде затишним і радісним, нехай в усіх починаннях Вас супроводжують світлі та вдячні люди.

читати далі>>>


Студентка кафедри екології та біомоніторингу долучилася до міжнародного проекту

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 26.09.2019

Не часто студенти, які щойно закінчили перший курс мають змогу долучитися до участі у роботі міжнародних проектів. Студентка кафедри екології та біомоніторингу Анна Григорович отримала унікальний досвід співпраці з науковцями Італії у проекті “Ethnobotany of divided generations in the context of centralization”.

читати далі>>>


День еколога та посвята першокурсників

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 20.09.2019

У понеділок на кафедрі екології святкували День Еколога. Вже традицією стало у цей день посвячувати в екологи студентів-першокурсників.
На відкритті до студентів звернувся засновник кафедри екології та біомоніторингу і перший завідувач кафедрою Степан Степанович Костишин, який розповів дуже чуттєву історію із власного життя про «мрію» і «долю» і їх значення у виборі професії.

читати далі>>>