Новини

Світла пам’ять видатному вченому!

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 03.03.2021

Колектив кафедри Агротехнологій та ґрунтознавства Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича з глибоким сумом сприйняв звістку про смерть видатного українського науковця, доктора біологічних наук, професора, академіка НААН, заслуженого діяч науки і техніки України Медведєва Віталія Володимировича.

З приводу цієї непоправної втрати висловлюємо щирі співчуття родині та колективу померлого, розділяємо невимовний сум і тугу разом із рідними та близькими. Світлий, добрий спомин про Віталія Володимировича назавжди залишиться в серцях тих, хто його знав, любив і поважав, хто жив і працював поруч із ним.

читати далі>>>


Online зустріч зі стейкхолдером, яка перетворилась на цікавий вебінар

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 26.02.2021

25-го лютого на кафедрі агротехнологій та грунтознавства відбулась онлайн зустріч студентів всіх курсів з Олександром Крижанівським, провідним агрономом «DF Agro», одного із найбільших на території України та найсучасніших в Європі тепличних комплексів.

Організовували зустріч з головною метою: обговорити можливість потенційного працевлаштування студентів, в світлі здобутих ними компетентностей під час навчання на освітній програмі «Технології виробництва та агроменеджмент». Подібна верифікація вмінь та навичок особливо важлива, з огляду на те, що в освітню програму увійшли нові спецкурси «Технології закритого ґрунту» та «Розсадництво сільськогосподарських культур».

читати далі>>>


Семінар «Зміни клімату та енергетика. Європейський зелений курс та його переваги для впровадження відновлюваних джерел енергії в Україні»

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 05.02.2021

4 лютого Агентство з відновлюваної енергетики в рамках виконання проєкту «Сприяння переходу України до «зеленої» енергетики», за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety провели семінар «Зміни клімату та енергетика. Європейський зелений курс та його переваги для впровадження відновлюваних джерел енергії в Україні». Участь в семінарі прийняв зав.кафедри, проф.Ю.Дмитрук.

читати далі>>>


Обговорення можливостей та проблем ОПП "Технології виробництва та агроменеджмент" із стейкхолдерами

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 13.10.2020

12 жовтня 2020 року випускники, студенти старших курсів і викладачі кафедри агротехнологій та грунтознавства зустрілися on-line для обговорення можливостей та проблем актуальної ОПП "Агрономія". Ця дискусія щодо ефективності освітньої програми стала знаковою зустріччю із стейкхолдерами, адже саме молоді люди, які щойно закінчили освітню програму і працевлаштувались чи студенти, які вже в найближчому майбутньому пройдуть цей етап є найзацікавленішими сторонами у формуванні якісної, ефективної та динамічної освітньої програми.

читати далі>>>


Міжнародний вебінар до 70-річчя кафедри агротехнологій та грунтознавства

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 11.09.2020

У цьому році виповнюється 70 років кафедрі агротехнологій та ґрунтознавства. Цій даті було присвячено Міжнародний вебінар "Management,Use, Monitoring and Protection of Soil Resources: Development of Regional Capacity for Solving Global Problems", в якому взяли участь та зробили доповіді відомі європейські та українські вчені, зокрема доктор Д.Дент (Великобританія), проф. Б.Боінчан (Молдова), Костянтин Вяткін (Італія), Ігор Яцук (генеральний директор ДУ «Інститут охорони грунтів», м.Київ), Микола Мірошниченко (заст.директора ННЦ «Інститут грунтознавства та агрохімії ім. О.Н.Соколовського», м.Харків), Жанна Матвіїшина (зав. відділу палеогеографії Інституту географії НАНУ, м. Київ), Василь Черлінка (д.б.н., кафедра агротехнологій та грунтознавства ЧНУ ім. Ю.Федьковича, м.Чернівці).

читати далі>>>


проф. Ю. М. Дмитрук на RECSOIL

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 19.06.2020

18 червня під егідою FAO та Глобального ґрунтового партнерства (Global Soil Partnership) відбувся вебінар на тему "RECSOIL: Recarbonization of global soils – Рекарбонізація грунтів світу".

Як відомо, IPCC визначив проблему зв’язування ґрунтами Карбону як один з найефективніших шляхів адаптації та пом’якшення змін клімату, а також боротьби з опустелюванням, деградацією земель та продовольчої безпеки. 

читати далі>>>


Вічна пам`ять героям!

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 20.02.2020

Студенти кафедри агротехнологій та ґрунтознавства інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича прийняли участь в заходах вшанування пам’яті героїв Небесної сотні, які проходили з 18 по 20 лютого. Вони виготовили сотню білих янголів та долучились до всеукраїнської тихої акції «Ангели пам’яті».

Вічна пам`ять героям!

 

читати далі>>>


«Зупинимо ерозію грунтів. Врятуємо наше майбутнє»

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 06.12.2019

Тема сьогоднішнього Всесвітнього дня ґрунту «Зупинимо ерозію грунтів. Врятуємо наше майбутнє».

Обговорення саме цих актуальних в контексті всього людства питань провів проф. Ю. М. Дмитрук з учнями старших класів Чернівецької загальноосвітньої школи № 27 (директор Томяк. Віктор Михайлович). 

читати далі>>>


Практичний тренінг "Польової школи фермера" за участі проф. Ю.Дмитрука

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 26.11.2019

Практичний тренінг відбувся на базі ТОВ "Агрофірма "КОЛОС" (Київська обл.).

Польова школа фермера "Грунтозберігаючі технології у землеробстві" є частиною проекту "Інтегроване управління природними ресурсами на деградованих ландшафтах степової та лісостепової зони України" під егідою ФАО.

читати далі>>>


Віримо, молимося, пам’ятаємо і запалимо свічу – свічу скорботи…

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 23.11.2019

22 листопада  на кафедрі агротехнологій та ґрунтознавства було проведено захід  присвячений вшануванню пам’яті жертв  голодомору 1932-1933 років. До участі залучились викладачі та студенти кафедри.

Сучасний українець, зокрема той, що народився у 90-х, розуміє трагедію Голодомору через статистику. Завдяки їй він сяк-так уявляє ту втрату, якої зазнала наша країна, жахається з правди, з того, як це відбувалося. Але це ще не той рівень усвідомлення.

читати далі>>>