Новини

АТЛАС ЗАБОЛОТІВЩИНИ

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 24.10.2023

АТЛАС ЗАБОЛОТІВЩИНИ

п

Наприкінці жовтня за авторством здобувача другого магістерського рівня вищої освіти зі спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій», ОП «Землеустрій та кадастр» буде надруковано картографічне видання – Атлас Заболотівщини. Зазначений картографічний твір є додатком та реальною апробацією результатів кваліфікаційної магістерської роботи за темою «Науково-методичні основи тематичного картографування  засобами ГІС-технологій (на прикладі Заболотівської ТГ)». Унікальність атласу полягає у тому, що вперше тематично картографовано територію Заболотівської територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області в її сучасних межах. Мета створення атласу – візуалізація потенціалу для залучення інвестицій та поглиблення знань і відомостей про існуючу територію. Основну частину інформації подано у вигляді тематичних карт, діаграм, пояснювальних текстів, фото та графіки. Видання такого роду для територіальних громад в Україні є новинками. Слід зауважити, що ст. 25 Закону України «Про землеустрій» допускає розробку документації із землеустрою у вигляді спеціальних тематичних карт і атласів, а тому він може застосовуватися при розробці рекомендацій щодо управління земельними ресурсами.

Крім того, видання пройшло ретельну експертизу серед провідних фахівців та експертів топографо-геодезичної і картографічної сфери. До рецензування залучено д.геогр.н., доц., проф. кафедри геоінформатики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Дмитра ЛЯШЕНКА; PhD з геодезії та землеустрою, асистента кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Національного університету біоресурсів і природокористування, Лідію ПРИМАК; керівника Чернівецької філії ТОВ «Подільський земельний центр», сертифікованого інженера-геодезиста, Тетяну ГРИГОРОВИЧ.

Керівництво магістерським дослідженням зідйснено за участі к.техн.н., доц. кафедри геоматики землеустрою та агроменеджменту ЧНУ ім. Ю. Федьковича Тараса ГУЦУЛА, а консультування - к.геогр.н., зав. сектору гідрологічних спостережень Чернівецького обласного центру з гідрометеорології Миколи НАСТЮКА.

На засіданні кафедри геоматики, землеустрою та агроменеджменту рекомендовано до друку з Грифом Вченої ради ННІ біології, хімії та біоресурсів навчального видання «Атлас Заболотівщини» автора Василя КОСОВАНА.