Новини

Формування фахових навичок в польових умовах

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 21.03.2023

В процесі підготовки здобувачів за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти, навчання яких здійснюється за ОП «Технології виробництва та агроменеджмент» (спеціальності 201-Агрономія) велика увага надається оволодінню фаховими навичками. У рамках навчальної дисципліни «Плодівництво» студенти знайомляться із особливостями біології основних груп плодово-ягідних культур, їх морфологією та онтогенезом. На практичних заняттях на основі отриманих теоретичних знань студенти вчаться керувати процесами росту і розвитку рослин з метою регулювання їх продуктивності та врожайності.

Так, після розгляду лекції на тему «Принципи обрізки та формування крони плодових дерев» студенти набувають навичок обрізки під час практичних занять. 20 березня 2023 року на території Придністровської дослідної станції садівництва було проведене практичне заняття, присвячене засвоєнню різних методів обрізки дерев - формуючої, обрізки догляду, омолоджуючої.  Студенти ознайомились з структурою та видовим складом садових насаджень, садовим інструментом та правилами роботи в саду.

Велику допомогу в організації практичного заняття було надано заступником директора дослідної станції Гаврилець Н.І. Вона поділилась досвідом з обрізки плодових дерев. Разом із студентами було проаналізовано різні методи обрізки, особливості їх застосування, переваги та недоліки. 

Принагідно, варто відмітити і те різноманіття плодових дерев та їх різновікову структуру, як оптимальний практичний полігон, що на занятті був у доступі для наших студентів. 

Студенти отримали індивідуальні завдання по обрізці дерев, які виконувались під контролем викладача дисципліни доцента кафедри геоматики, землеустрою та агроменеджменту Романюка В.В. Після виконання завдань та їх оцінки було проведено обговорення заняття, де студенти поділились своїми думками, враженнями та пропозиціями щодо значення обрізки для підтримання продуктивності садових насаджень. Багато хто з студентів мають власні сади, а тому, здобуті практичні навички вони вже цього сезону зможуть продемонструвати і на приватному рівні.