Новини

І обласний конкурс інноваційних проєктів учнівської та студентської молоді «Ideas of young people – 2024»

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 21.05.2024

чНаші конкурсанти – не лише автори цікавих і нових ініціатив, але й дослідники-початківці з успішною практикою. Сьогодні розповідаємо про ідею студента Миколи Ілащука, який був учасником І обласного конкурсу інноваційних проєктів учнівської та студентської молоді «Ideas of young people – 2024». Його заявка замкнула п’ятірку лідерів. Проєкт Миколи «Ефективність застосування біопрепаратів та перехід на органічне садівництво» потрапив до категорії «Агротехнології».

Студент здійснює інформаційно-комунікаційну кампанію з популяризації біопрепаратів серед фермерів краю, котрі займаються садівництвом. Микола і сам працює у сімейному садовому господарстві. Він провів дослідження щодо визначення ефективності застосування сертифікованих органічних біопрепаратів у технології захисту основних зерняткових культур Чернівецької області.

ч

Його пропозиція – не кропити сади хімічними препаратами, а використовувати для захисту фруктів від шкідників біозасоби. Як показали дослідження, вони не лише ефективні, але й сприяють росту та розвитку рослин, а також не мають негативного впливу на довкілля. Дію біопрепаратів вивчали на яблунях сортів Голден Делішес і Флоріна.

Тепер важливо показати виробникам, що майбутнє саме за органічною продукцією. «Органічне вирощування фруктів та овочів за допомогою біопрепаратів потребує популяризації та інновацій, оскільки пестицидне навантаження на організм людини надто велике у нашому регіоні.

Цим дослідженням доведено, що вирощування органічних плодових культур є актуальним із двох причин: по-перше – це екологічна безпечність, а по-друге – економічна ефективність. Тому споживати та вирощувати органічне можливо і потрібно», – зазначає автор проєкту.

Вдячні Миколі Ілащуку за участь та внесок у розвиток агротехнологій краю. Впевнені, що його пропозиція набиратиме все більшої популярності, а інформаційно-комунікаційна кампанія – ширших обертів.

ч

Вітаємо  Миколу і бажаємо йому і керівнику (Романюк В.В.) подальших успіхів.