Новини

Круглий стіл «Збитки землевласників та землекористувачів внаслідок збройної агресії: фіксація пошкоджень та руйнувань, методологія обрахунку, компенсація»

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 11.05.2022

11 травня 2022 року викладачі та студенти кафедри землевпорядкуваання долучились до круглого столу: «Збитки землевласників та землекористувачів внаслідок збройної агресії: фіксація пошкоджень та руйнувань, методологія обрахунку, компенсація».

Організаторами заходу виступили: факультет землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України спільно із ГО «Асоціація фахівців землеустрою України», ГО «Асоціація сертифікованих геодезистів України» та Асоціацією «Земельна спілка України».

Це був онлайн круглий стіл щодо актуальних питань фіксації та обрахунку збитків землевласників та землекористувачів внаслідок триваючої російської збройної агресії, а також юридичних перспектив їх компенсації.

Мета круглого столу: за участі провідних галузевих експертів – землевпорядників, оцінювачів, архітекторів, геодезистів, представників органів державної влади та місцевого самоврядування обговорити дієвість процедур визначення збитків землевласників та землекористувачів та напрями їх удосконалення.

Круглий стіл фокусувався на питаннях нормативно-правового забезпечення визначення збитків землевласників та землекористувачів в умовах воєнного часу, особливостях документальної фіксації завданих війною пошкоджень та руйнувань, їх відображення в системах обліку та звітності, методиках грошової оцінки завданих збитків, ролі професійних землевпорядників, оцінювачів, архітекторів та геодезистів, органів слідства, судових експертів, а також юридичних стратегіях майбутньої компенсації майнових збитків та шкоди.

Окремо розглядався досвід звільнених територіальних громад Київської та Харківської областей у питаннях обліку завданих пошкоджень та руйнувань.

На круглому столі розглядалися такі ключові питання:

● Яким має бути загальний алгоритм дій землевласників/землекористувачів, майно яких зазнало пошкоджень та руйнувань внаслідок бойових дій?

● Чи є дієвим для умов воєнного часу чинний Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 р. № 284?

● Якими є перспективи удосконалення Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 326, та запровадження загальних засад оцінки шкоди та збитків?

● Якою має бути Методика визначення шкоди та збитків, завданих земельному фонду України внаслідок збройної агресії Російської Федерації, що має бути затверджена Міністерством аграрної політики та продовольства України?

● Якими є особливості обстеження пошкоджених внаслідок бойових дій будівель та споруд із урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2022 р. № 423?

Дякуємо за цікаву і актуальну на сьогоднішній час тему круглого столу.

Слава Україні! Все буде Україна!

 

Скріни круглого столу можна переглянути за посиланням.