Новини

Методичний семінар доц. Казіміра І.І. «Мова діаграм»

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 01.03.2023

і1 березня 2022 р. відбувся методичний семінар доцента кафедри геоматики, землеустрою та агроменеджменту Казіміра І.І. за темою «Мова діаграм». Діаграма (грец. diagramma) – зображення, рисунок, креслення – графічне зображення даних, що дозволяє швидко оцінити декілька величин. Являє собою геометричне символьне зображення інформації із застосування різних прийомів техніки візуалізації.

ч

Деколи для оформлення діаграм застосовується тривимірна візуалізація, запроектована на площину, що додає діаграмі відмінні риси або дозволяє узагальнено уявити області, в яких вона застосовується. В усіх діаграмах використовується функціональна залежність як мінімум двох типів даних. Ідея функціональної залежності використовувалася в давнину. Вона проявлялася в перших математичних виразах співвідношень між величинами, а також у правилах дій над числами, в перших формулах для знаходження площі та об’єму геометричних фігур.

ч

Під час методичного семінару було розглянуто основні типи діаграм, визначено особливості порівняння даних, обґрунтовано алгоритми та доцільність вибору діаграм. Наприкінці семінару було наведено перелік програмних засобів для ефективної обробки та візуалізації аналітичної інформації.

і

Проведений семінар буде корисним як для здобувачів освіти, які використовують різні типи порівнянь в лабораторних, практичних роботах, оформленні індивідуальних науково-дослідних завдань та кваліфікаційних робіт, так і для науково-педагогічних працівників, які зможуть цікавіше та наочніше готувати інформацію для проведення презентацій та покращення рівня оформлення наукових публікацій.