Новини

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СТУДЕНТА

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 17.11.2017

Міжнародний день студентів як свято встановлений 17 листопада 1946 року на Всесвітньому конгресі студентів, який відбувся в Празі, в пам’ять чеських студентів – патріотів. Звісно, це свято асоціюється з молодістю, романтикою та радістю, але історія його, яка розпочалась в Чехословаччині під час ІІ Світової війни, кровава та печальна.

28 жовтня 1939 року в окупованій фашистами Чехословаччині, празькі студенти та їх викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відсвяткувати річницю утворення Чехословацької держави(28.10.1918). підрозділи окупантів розігнали демонстрацію, при цьому був розстріляний студент медичного факультету Ян Оплєтал.

Похорони Яна Оплєтала 15 листопада 1939 року знову переросли в акцію протесту. Десятки демонстрантів були заарештовані. 17 листопада гестаповці та есесівці рано вранці оточили студентські гуртожитки. Більш ніж 1200 студентів було заарештовано і відправлені в концтабір у Заксенхаузен. Дев’ятьох студентів та активістів стратили в стінах в’язниці в празькому районі Рузіне.

За наказом Гітлера всі чеські ВНЗ було закрито до кінця війни.

В Україні 17 листопада почали святкувати як День студента з 1999 року згідно з наказом Президента України.

Традиції святкування Дня студента в Україні ще не встановились. Для когось із 2,4 мільйонів винуватців свята, День студента – це просто новий день, для когось – просто привід зустрітися з друзями і повеселитися, а для декого – день символічного об’єднання, підвищення ролі студентства в суспільному і політичному житті країни.

В Україні святкують 2 дні студента – співпадаючий з Міжнародним днем студента 17 листопада і Тетянин день, святої покровительки всіх студентів. Це зручно, бо один день святкується перед початком сесії, а інший - по закінченні.

 Щиро вітаємо студентство кафедри землевпорядкування та кадастру з Міжнародним днем студентів!

Студентські роки - це незабутній період. З ним пов'язані перші серйозні уроки життя, і перші глибокі пізнання таїнств обраної професії, і перше справжнє конання.

Саме в студентські роки формується громадянська і миттєва по­зиція людини.

Майбутнє України залежатиме від того, якими Ви будете, на­скільки професійно підготовленими Ви залишите стіни університе­ту.

Ви - талановиті, багатогранні, допитливі, прагнете досконалос­ті, вмієте мріяти і творити.

Сьогодні кафедра активно працює над створенням умов для реалізації Вашого невичерпного потенціалу, для того, щоб кожний з Вас міг зайняти гідне визнання і повагу в суспільстві

Бажаємо Вам удачі у всіх Ваших, починаннях невичерпної енергії, конання і щастя!

З повагою колектив кафедри землевпорядкування та кадастру.