Новини

НЕФОРМАЛЬНА ОСВІТА У ВИВЧЕННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 29.11.2023

22 листопада 2023 р. Верховна Рада ухвалила у першому читанні Президентський законопроєкт № 9342 «Про застосування англійської мови в Україні» (деталі: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1854364). Ним було пропоновано віднести англійську мову до мов міжнародного спілкування в Україні та сприяти державній підтримці щодо її вивчення громадянами України.

Стаття 3 законопроєкту визначає перелік осіб, зобов’язаних володіти англійською мовою, зокрема для зайняття ряду посад. Особам, які будуть обіймати ці посади та володіти англійською мовою на рівні не нижче В2 встановлюватимуть надбавки у розмірі 10% від посадового окладу. Вивчення англійської мови буде корисним для здобувачів вищої освіти насамперед для участі в програмах міжнародної академічної мобільності, підготовки до вступу на магістратуру (складання єдиного вступного іспиту з іноземної мови на вибір), опрацюванні джерел наукової літератури для написання кваліфікаційних робіт та ін. Широке впровадження цифрових технологій не оминуло і сферу геодезії та картографії, і значною мірою покращує візуалізацію та аналіз складних та великих масивів даних просторової інформації без спеціальних знань.

Ефективне вивчення англійської мови пропоновано здійснювати зокрема з використанням технологій дистанційного навчання, а саме – масових відкритих онлайн-курсів (МВОК). На популярних платформах Coursera та Prometheus наведено перелік безкоштовних, вільно доступних варіантів із різним рівнем складності та інтенсивністю вивчення. Деякі безкоштовні з них пропонуємо нижче з відповідними покликаннями.

Prometheus:

• Англійська для початківців. Elementary level (A1-A2)

• Англійська для STEM (наука, техніка, інженерія та математика)

• Англійська для кар'єрного зростання

Coursera:

Small Talk & Conversational Vocabulary

• Express Yourself: Pronunciation

• Understand and Be Understood on the Phone

• Video Conferencing: Face to Face but Online

• Business English Skills: How to Write Effective Openings and Closings to Emails

• Business English Skills: Introducing Yourself in Business Settings

• Business English Skills: How to Navigate Tone, Formality, and Directness in Emails

Детальний огляд та застосування англійської мови у світі на сучасному етапі в освітній, професійній та науковій сферах геодезії та землеустрою здійснено співробітниками кафедри геоматики, землеустрою та агроменеджменту в оглядовій інформаційній статті: https://journals.nubip.edu.ua/index.php/Zemleustriy/article/view/42227

Зауважимо, що результати навчання здобуті студентами шляхом неформальної та / або інформальної освіти можуть визнаватися відповідно до Положення за умови дотримання зазначеної в ньому процедури.