Новини

Участь ННІБХБ в науково-просвітницькому заході Festнаука

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 20.05.2024

чЗ метою популяризації Буковинської науки у доступній та захоплюючій формі 19 травня 2024 р. відбувся науково-просвітницький захід Festнаука.

Програма заходу включала 38 окремих локацій від різних ЗВО та наукових установ області (Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича, Буковинський державний медичний університет, національні природні парки "Черемоський" та "Вижницький", Чернівецький політехнічний фаховий коледж, Чернівецький медичний фаховий коледж та ін).

Навчально-науковий інститут біології, хімії та біоресурсів долучився та запропонував 6 власних локацій:

- «Молекулярний спектр життя» (кафедра молекулярної генетики та біотехнології). Здійснювалося виділення зразків ДНК з рослинних тканин банану, екстрагування хлорофілу, представлення колекції різних ліній плодових мушок дрозофіл, бджіл, колекції рослин in vitro.

- «Харчові технології» (кафедра хімії та експертизи харчової продукції (підрозділ - Харчові технології)). Експерименти стосувалися визначення якості, безпечності та фізико-хімічних характеристик харчової продукції.

- «Біохімічна лабораторія» (кафедра біохімії та біотехнології). Відбувалися експериментальні дослідження продуктів харчування, клініко-лабораторні та імунологічні дослідження (визначення оксигенації крові, визначення глюкози крові) тощо.

- «Хімія» (кафедра хімії та експертизи харчової продукції (підрозділ - Хімія)). Демонструвалися досліди і практичні вправи з хімії.

- «Міжнародний моніторинг запилення рослин як основа продовольчої безпеки України» на основі міжнародних грантів ЄС (кафедра екології та біомоніторингу). Здійснювалися нелабораторні визначення вмісту пестицидів у сезонних фруктах та овочах. Розяснювалися Основи сортування твердих побутових відходів у домашніх умовах.

- «Агролокація» (кафедра геоматики, землеустрою та агроменеджменту).

Демонструвалися засоби проведення кадастрових зйомок землекористувань. Виконувалися експрес методи польової та лабораторної діагностики з використанням сучасних портативних приладів, сенсорів, датчиків. Було представлено різноманітні агроколекції.

Результати заходу продемонстрували неабиякий інтерес до всіх наукових напрямів діяльності навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів, і окрім просвітницької функції виконали і профорієнтаційну. Тому, вже зовсім незабаром очікуємо всіх хто проявив інтерес до заходу серед майбутніх студентів.