Новини

ЗУСТРІЧ ЗІ СТЕЙКХОЛДЕРАМИ

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 10.06.2021

1Сьогодні 10 червня 2021 р. на кафедрі землевпорядкування та кадастру з метою оптимізації навчального процесу та з урахуванням нещодавно прийнятого стандарту вищої освіти спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» першого освітнього рівня (бакалаврського) відбулася зустріч з стейкхолдерами.

2

Залучалися внутрішні стейкхолдери із числа студентів, що здобувають освіту на 1-4 курсах за першим рівнем вищої освіти (бакалаврським), науково-педагогічних працівників, що забезпечують викладання дисциплін за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій», навчально-допоміжного складу лабораторії земельно-інформаційних систем та адміністративно-управлінського персоналу Інституту біології, хімії та біоресурсів.

3

Серед зовнішніх стейкхолдерів були представники регіональних органів державної влади та органів місцевого самоврядування, роботодавці (фізичні особи-підприємці та юридичні особи), представники громадських організацій і професійних об’єднань та співробітники закладів вищої освіти з інших регіонів за профілем спеціальності. Попередньо на сайті Інституту біології, хімії та біоресурсів, а також в соціальній мережі facebook розміщувалося оголошення заходу, і кожен бажаючий вільно міг долучитися виключно по переходу за гіперпосиланням.

Асистентом кафедри землевпорядкування та кадастру, кандидатом технічних наук, сертифікованим інженером-геодезистом Гуцулом Тарасом Володимировичем у вигляді мультимедійної презентації було представлено проект освітньої програми за першим рівнем вищої освіти (бакалаврським) спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій».

4

Презентація охоплювала питання передумов появи стандарту вищої освіти, безпосередньо стандарт, зміст пропонованої освітньої програми, результати навчання та способи їх досягнення. Окремий акцент робився на унікальність освітньої потреби зумовлену природними особливостями регіону, а також на відповідність по кожному із положень стандарту.

Після завершення доповіді учасникам було запропоновано прийняти участь у обговоренні пропозицій, зауважень, побажань, задати запитання.

Директором Інституту біології, хімії та біоресурсів, проф. Марченко Михайлом Марковичем зауважено про фундаментальний фаховий підхід до складання освітньої програми за якою будуть здійснювати навчання студенти закладу. Висловлено пропозицію стосовно переходу від річних курсів до семестрових. Така зміна сприятиме академічній мобільності студентів під час переїзду і навчання в інших закладах, у тому числі за межами України.

5

Тетяна Гулей задала запитання стосовно наявності підготовчих курсів перед вступом на спеціальність. Завідувач кафедри д.т.н., доцент Беспалько Руслан Іванович повідомив що спеціальних підготовчих курсів перед вступом не потрібно, адже зарахування відбувається на базі сертифікатів ЗНО з української мови, математики і будь-якого іншого на вибір абітурієнта. Проте, на базі Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича функціонують курси для підготовки до ЗНО.

Завідувач кафедри геодезії, картографії та управління територіями д.г.н., проф. Сухий Петро Олексійович уточнював актуальність розміщеної на сайті освітньо-професійної програми, а також наявність структурно-логічної схеми до пропонованої освітньої програми. Було зауважено, що наразі триває узгодження назв предметів, обсягу навчальних кредитів та компетенцій, що на них покладатимуться в майбутньому.

Виступила декан інженерно-економічного факультету Одеського аграрного університету, кандидат економічних наук доцент Малащук Оксана Степанівна, в котрому також готують фахівців за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій». Зазначено, що більшість освітніх компонент співпадають, зокрема – основні фундаментальні дисципліни, а це в свою чергу полегшить процес зарахування студентів між закладами освіти. Висловлено про підтримку освітньої програми. Із запитань, уточнено в який спосіб відбувається процес вибору варіативної складової освітньої програми.

Завідувач кафедри, доцент Беспалько Руслан Іванович відповідаючи на запитання підкреслив, що процес формування триває, і відбувається він з урахуванням специфіки регіонів, зокрема Карпатського. Особлива увага звертається на лісове господарство, лісовий кадастр, басейновий підхід в управлінні земельними ресурсами. Здобувачам освіти надається право здійснити самостійний вибір одного курсу серед трьох пропонованих. Підкреслено, що кафедрою землевпорядкування та кадастру впродовж цього року розроблено, а методичною радою інституту біології, хімії та біоресурсів схвалено загальноуніверситетську дисципліну – «Геоінформаційні системи і бази даних», до котрої можуть долучатися будь-які здобувачі вищої освіти університету.

6

Заступник директора Інституту біології, хімії та біоресурсів к.б.н. Лідія Вікторівна Худа поцікавилася з приводу додавання власних оригінальних програмних результатів навчання до пропонованих стандартом.

Завідувач кафедри, доцент Беспалько Руслан Іванович підкреслив, що з метою реалізації оригінальних результатів навчання в дисципліни додаються окремі навчальні компоненти, що дозволяють повноцінно розкрити їх зміст.

Співзасновник ГО «Всеукраїнської аеро-геодезичної асоціації», к.т.н., доцент Прохорчук Олександр Віталійович підтримав презентовану освітньо-професійну програму від численної професійної спільноти.

Голова Глибоцької об’єднаної територіальної громади Ванзуряк Григорій Степанович заявив про актуальність підготовки землевпорядних кадрів під час децентралізації для новостворених громад та подякував директору Інституту біології, хімії та біоресурсів Михайлу Марковичу Марченко та завідувачу кафедри Руслану Івановичу Беспальку та всім викладачам кафедри землевпорядкування та кадастру за підготовку висококваліфікованих кадрів.

Колектив кафедри землевпорядкування та кадастру висловлює щиру вдячність всім учасникам зустрічі за увагу, надані пропозиції та зауваження.

Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю і підтримку в процесі формування та підготовки висококваліфікованих фахівців зі спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій».

Попереду нові зустрічі й перемоги!