Новини

Коли готова стаття: Scopus, WoS чи...

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 01.03.2016

В світі близько 100 000 назв рецензованих серіальних наукових видань. Чи можливо ознайомитись хоча б з тими, що відповідають Вашій спеціальності без використання пошукових машин і каталогізаторів? Де опублікувати свою статтю? Чи має журнал впливовість у науковому світі, яка оцінюється імпакт-фактором? Врешті, як ознайомитися з основними засадами наукометрії та бібліометрії?

На всі ці питання можна знайти відповідь у світовій павутині, але розуміючи, що аспіранти і докторанти неймовірно зайняті люди, пропонуємо кілька корисних ресурсів.   

 

Новий національний проект УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ЖУРНАЛИ

На порталі є «Перелік наукових фахових видань України, в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук».  Подана інформація щодо перевірени джерел інформації. Описані наукометричні і реферативні бази даних, архіви (Scopus, WoS, DOAJ, elibrary, PubMed, MedLine). Наведені правила оформлення рукопису та списки літератури. Описана робота з референс менеджерами (Mendeley EndNote others). Підняте питання про авторське право. Зокрема, коли і як можна використовувати частини «чужих робіт» (рисунки, таблиці) та плагіат.  Авторське право у цифровому середовищі, правові засади відкритого доступу, препринти і постпринти. Рецензування. Що не можна робити. (Салямі, авто плагіат…). Наукометричні показники: Імпакт фактор, індекс Гірша… де, як навіщо розраховуються. Де і як повинен індексуватися автор (Scopus, ResearcherID, ORCID, Google Scholar, Researchgate). Описані процедури захисту дисертацій, документи, законодавчі норми та багато іншого корисного. Мені особливо сподобалася рубрика Авторам

Перевірка періодичного видання по Scopus і WoS (коли немає підписки на ці бази): 

Інформаційний портал по роботі на платформі Web of Science (російською мовою)

Українські видання в Scopus (переглянути список у форматі pdf)

Інші міжнародні реферативні бази даних: