Новини

До уваги науковців. Predatory journals

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 30.03.2020

Всім науковцям відомі випадки активного просування невідомих журналів та видавництв через e-mail розсилки. Нас і наші дослідження хвалять, нам пропонують прекрасні і швидкі умови для публікації власних матеріалів,  і журнали, в більшості випадків мають щось на кшталт імпакт фактору.  Ніби нічого поганого в такій рекламі немає. Але звісно, якщо такий журнал не є виданням з списку так званих predatory journals.

Кілька років тому, американський бібліотекар Джеффрі Білл з Університету Колорадо узагальнив інформацію, розробив критерії і склав список так званих predatory journals - «хижацьких» наукових видань, які публікують статті про дослідження за гроші і за допомогою різних схем «накручують» публікаційну активність їх авторів. До активної боротьби з подібними виданнями долучились крупні видавництва, зокрема і правовласник бази даних Scopus - Elsevier.

Звісно, кожному науковцю нашого інституту самостійно приймати рішення щодо розміщення матеріалів власних досліджень, але варто задуматись над наслідками. Якісні дослідження мають бути опубліковані тільки в авторитетних виданнях.  

Ось на цьому сайті можна ознайомитись з оновленим списком Predatory journals >>>