Новини

Наш інститут на «Наукових пікніках»

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 30.05.2019

26 травня на Соборній площі відбулися чергові «Наукові пікніки», активну участь в яких взяли студенти та викладачі нашого інституту. Ця акція проводиться в Чернівцях не вперше, але цьогорічне представництво було найвищим. Одразу п’ять кафедр зі своїми командами представили популяризаційні програми та захоплюючі експерименти, які привертали увагу як дітей, так і дорослих. Цей майданчик виявився не тільки гарним для популяризації науки, а і для проведення агітаційної роботи щодо вступу в наш Інститут.  

Команда кафедри агротехнологій та ґрунтознавства брала участь у заході вперше. Студенти і викладачі кафедри підготували та продемонстрували на площі серію цікавих та яскравих експериментів, пов’язаних з питомою поверхнею ґрунтів, їх можливостями протистояти ерозійним процесам, поглинальною здатністю, а також з «ґрунтовими парадоксами» пересування води.  Всі, хто хоч на хвилинку зупинявся коло намету кафедри, мали змогу познайомитися з ґрунтовим мікросвітом та унікальними інсталяціями, а також створити індивідуальний ґрунтовий профіль власними руками.

Активну участь в роботі пікніків брали студенти 3-5 курсів, зокрема, Богославець Руслана, Пилипець Юрій, Продан Андрій, Панчук Андрій, Курилюк Владислав, Бендас Іванка та Анатійчук Максим. Натхненниками команди були асистент Цвик Тетяна Іванівна та доцент Нікорич Володимир Андрійович. 

 


Представлена студентами та співробітниками  команда кафедри молекулярної генетики та біотехнології демонструвала на наукових пікніках три групи дослідів. Однією з тем була робота з ДНК. Відвідувачі могли спостерігати та приймати участь у виділенні зразків ДНК з рослинних тканин, а також проводити електрофоретичне розділення молекул ДНК різного розміру. Іншим тематичним напрямком було виявлення та візуалізація іонів металів та компонентів мінерального живлення у тканинах рослин. Зокрема, людей зацікавили якісні реакції на вміст нітратів у різних овочах з супермаркету. 

Якісна реакція на амінокислоти дозволила візуалізувати відбитки пальців відвідувачів на паперових стікерах, які стали цікавими та оригінальними сувенірами.

І діти, і дорослі зацікавлено розглядали під мікроскопом фіксовані препарати  деяких мікроорганізмів та різних тканин ссавців.

Бакалавр-біотехнолог Павлович Дмитро представив метод визначення породної належності бджіл за допомогою фенотипових індексів, який за участі нашої кафедри активно впроваджується для генетичної паспортизації бджолиних сімей у західому регіоні України. Активну участь у роботі команди кафедри під керівництвом асистентів Тинкевича Юрія Олеговича, Діденко Наталії Олександрівни та лаборанта Скиданович Олександри взяли студенти різних курсів, зокрема Стратійчук Андрій, Валін Максим, сестри Козуб Людмила та Валентина, Качмарик Діана, Циба Богдан та Павлович Дмитро. 

Колектив кафедри загальної хімії та хімічного матеріалознавства представив відвідувачам хімічне шоу з захоплюючих експериментів. Активну участь у підготовці та проведенні заходу взяли студенти Богдана Бойчук, Олена Ілінчук, Олександра Пиптюк, магістранти Аліна Іванова-Толпінцева та Дмитро Гандабура, а ще їм допомагали учні Чернівецького міського ліцею #3  Колотило Юлія, Крикун Вікторія  та Кондревич Анастасія.

Основним доповідачем Лекторію присвяченого Марії Кюрі та радіоактивності був доцент Халавка Юрій Богданович

Представники кафедри хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції розповідали як правильно обирати і перевіряти в домашніх умовах харчові продукти, які продукти і як фальсифікують, а також як виявити найпоширеніші фальсифікати в домашніх умовах. Крім того мешканці могли побачити такі прилади, як аналізатор молока, рефрактометр та люміноскоп, які дозволяють швидко одержати інформацію про кількісний та якісний склад харчових продуктів. За можливістю проводили експрес-аналіз продуктів, з якими приходили до намету кафедри відвідувачі: солодких вод та морозива. До роботи на пікніках долучилися всі викладачі кафедри та студенти Тепчук Володимир, Макаренко Анна, Кохан Віталій, Рідін Віта, Буга Валерій і Григорчук Анна-Марія.

Представники кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ разом зі студентами для всіх бажаючих організували майстер-клас з прикладних напрямків домашнього екодизайну та виготовлення екологічно чистих барвників естетичного і господарського призначення.

Під керівництвом доцента кафедри Легети Уляни Володимирівни студентами-екологами окремо проводилася демонстрація серії експрес-методів визначення якості меду та певних видів сезонних овочів для домашніх умов. Зокрема, це такі студенти: магістр 5-го курсу Шкробанець Олександр, студенти 3-го курсу Грицак Марта, Родіна Ліза та Софроній Едуард, а також студент 2-го курсу Сосновський Костянтин.