Новини

Наші експедиції - 2021

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 14.07.2021

 3 червня 2021 року в рамках проекту Національного фонду досліджень України (проект № 2020.01/0140) «Трав’яні» біотопи України загальнодержавного значення: сучасний стан, масштаби втрат та стратегія збереження в умовах глобальних кліматичних змін і антропогенної трансформації довкілля» та з метою моніторингу лучних ділянок, закладених під час виконання проекту «Carpathian grasslands – a genuine celebration of cultural and biological diversity» (National Geographic Grant NGS-288R-18. 2018–2019) співробітники кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства д.б.н. І. І. Чорней, д.б.н. В. В. Буджак, к.б.н. А. І. Токарюк повторно дослідили ділянку степового типу біотопу (E1.2 Perennial calcareous grassland and basic steppes / Багаторічні трав’яні кальцифітні угруповання та степи) в урочищі «Сіножаті» (окол. с. Старий Гвіздець, Коломийський район, Івано-Франківська область). Лучно-степові угруповання цього урочища відзначаються багатством і різноманіттям видового складу та наявністю низки унікальних для цього регіону раритетних видів флори.

читати далі>>>


Наші експедиції - 2021 рік

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 01.07.2021

На початку червня 2021 року в рамках проекту Національного фонду досліджень України (проект № 2020.01/0140) «Трав’яні» біотопи України загальнодержавного значення: сучасний стан, масштаби втрат та стратегія збереження в умовах глобальних кліматичних змін і антропогенної трансформації довкілля» та співпраці з національним природним парком «Галицький» співробітники кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства д. б. н. І. І. Чорней, д. б. н. В. В. Буджак, к.б.н. А. І. Токарюк продовжили вивчення мезо-ксерофільних лучних степів на території Касової гори (започатковані у 2019 р.) і заклали постійні моніторингові ділянки для угруповань степового типу біотопу (E1.2 Perennial calcareous grassland and basic steppes / Багаторічні трав’яні кальцифітні угруповання та степи). У складі цих угруповань росте низка раритетних видів флори України.

читати далі>>>


Викладачі інституту отримали подяки від голови ЧОДА

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 30.06.2021

18 червня 2021 року в Департаменті освіти Чернівецької Обласної Державної Адміністрації відбулось нагородження учнів Буковинської Малої Академії Наук України, які є переможцями ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт та їх наукових керівників.  

Дев’ять викладачів нашого інституту отримали Подяки від голови Чернівецької обласної державної адміністрації Сергія Осачука за високий професіоналізм, вагомий внесок у виховання обдарованої молоді, підготовку переможців та призерів.

Подяки від голови Чернівецької обласної державної адміністрації Сергія Осачука за високий професіоналізм, вагомий внесок у виховання обдарованої молоді, підготовку переможців та призерів отримали:

 

читати далі>>>


Викладачі кафедри екології отримали сертифікати APTIS

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 30.06.2021

Асистенти кафедри екології та біомоніторингу Оксана БАГЛЕЙ і Аліна ЖУК успішно склали іспит з англійської мови та отримали сертифікати APTIS рівня С від Британської Ради. Високий рівень володіння іноземною мовою не лише сприяє зміцненню співпраці викладачів із закордонними науковцями, але й відкриває нові можливості розширення переліку дисциплін, які викладаються для студентів кафедри англійською мовою.

читати далі>>>


Грант від посольства Фінляндії «Збереження біорізноманіття: знати і діяти»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 29.06.2021

Науковці кафедри екології та біомоніторингу розпочинають роботу над виконанням гранту від посольства Фінляндії «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків». Меморандум про співпрацю Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та БО «Карітас Чернівці» підписано очільниками відповідних установ.

читати далі>>>


Краща усна доповідь в секції «Генетика та епігенетика» на XV Всеукраїнській конференції молодих вчених

Опубліковано: Іщенко Ольга Олегівна, 24.06.2021

Certificate Roshka conference

 

 Кращу усну доповідь в секції «Генетика та епігенетика» на XV Всеукраїнській конференції молодих вчених представила аспірантка кафедри молекулярної генетики та біотехнології Чернівецького національного університету Надія Рошка

читати далі>>>


Колаборації науковців та педагогів в екологічному моніторингу регіону

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 21.06.2021

17.06.2021 на базі КЗ ЧОЦЕНТУМ за участі викладачів кафедри екології та біомоніторингу відбулася чергова Літня педагогічна школа. Цьогорічна тематика присвячена проблемі збереження біорізноманіття і особлива увага зосереджена на інвазійних видах. Основні завдання зустрічі - ознайомити вчителів з окремими теоретичними положеннями та сформувати певні практичні навички екологічного моніторингу.

читати далі>>>


Романюк Василь Васильович нагороджений Почесною Подякою від голови ЧОДА

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 19.06.2021

18 червня 2021 року в Департаменті освіти Чернівецької Обласної Державної Адміністрації відбулось нагородження учнів Буковинської Малої Академії Наук України, які є переможцями ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт та їх наукових керівників Почесними Грамотами та Подяками. 

Почесною Подякою від Голови ЧОДА нагороджений доцент кафедри агротехнологій та ґрунтознавства Романюк В.В. за підготовку переможців та призерів ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт у 2021 році. 

читати далі>>>


НОВІ МОЖЛИВОСТІ MOODLE У ФОРМУВАННІ ТЕСТОВОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ МАЙБУТНІХ АГРОНОМІВ

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 15.06.2021

Навряд чи можна знайти більш складний, багатогранний та не шаблонізований процес здобуття знань і навичок, як навчання у вищій школі. Особливо це стосується вмотивованих студентів, які чітко визначились із майбутньою роботою в аграрній сфері. Величезний об’єм матеріалу, складна структурно-логічна схема формування теоретичної бази та практичних навичок, співіснування статичної та динамічної складової в інформації, що отримує студент протягом періоду навчання, який частіше за все, охоплює кілька етапів її повного оновлення. На допомогу студенту, врешті як і його викладачу, приходять інтенсивні методи навчання із застосуванням інтерактивних технологій та пошуків нових і ефективних методів контролю, і не менш важливого аспекту – самоконтролю з надійним зворотним зв’язком.

читати далі>>>


Кафедра екології та біомоніторингу підписала договір з Контінентал Фармерз Груп на виконання НДР

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 15.06.2021

Кафедральна тематика з вивчення екосистемних послуг бджоли медоносної та асоційованих факторів  ризику, що виконується під керівництвом проф. Марії ФЕДОРЯК у співпраці з міжнародною асоціацією COLOSS і Шведським сільськогосподарським університетом, отримала новий розвиток. Науковці кафедри екології та біомоніторингу розпочинають роботу над виконанням  науково-дослідної теми «Аналіз впливу комах-запилювачів на врожайність перехреснозапильних культур» в рамках договору Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Контінентал Фармерз Груп. Керівником проекту призначено к.б.н., асистента  Оксану ЗАРОЧЕНЦЕВУ. 

читати далі>>>