Новини

Академічна стипендія імені М. С. Грушевського

Опубліковано: Іщенко Ольга Олегівна, 28.10.2021

scholarship_RoshkaАспірантці кафедри молекулярної генетики та біотехнології Надії Рошка призначено академічну стипендію імені М.С. Грушевського на 2021/2022 навчальний рік. 

Академічна стипендія імені М. С. Грушевського призначається аспірантам державних ЗВО, які найбільше відзначилися в навчальній та науковій роботі, починаючи з другого курсу.

Вітаємо стипендіатку та бажаємо подальших успіхів!

читати далі>>>


Вітаємо студентку першого курсу з призначенням стипендії Президента України

Опубліковано: Дійчук Володимир Васильович, 26.10.2021

Вітаємо студентку першого курсу нашого інституту спеціальності 181 «Харчові технології» Воробець Анастасію Володимирівну – призерку Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у 2021 році із призначенням стипендії Президента України.

Згідно Наказу Міністерства освіти і науки України від 25 жовтня 2021 року №1123 переможцям Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт 

читати далі>>>


Молоді науковиці-хіміки на міжнародній конференції в Греції

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 25.10.2021

15 – 17 жовтня 2021 року в конгрес-центрі Національного центу наукових досліджень “Демокрітос”, м. Афіни, Греція, відбулася 10 міжнародна конференція Грецької кристалографічної асоціації (HeCrA), в якій взяли участь наукова співробітниця кафедри загальної хімії та хімічного матеріалознавства ІБХБ ЧНУ ім. Ю.Федьковича к.х.н. Наталія Доскалюк та аспірантка кафедри загальної хімії та хімічного матеріалознавства ІБХБ ЧНУ ім. Ю.Федьковича Василина Копач. Молоді вчені представили постерні доповіді “Effect of In:Ag cation ratio on AgInS2 quantum dots properties” та “Structural properties of Cd1-x-

yMnxZnyTe (x=0.05-0.30, y=0.05-0.15) crystals” в секції “Characterization of materials (small molecules/inorganics) – structure and properties”. Участь науковиць у конференції була частково спонсорована Міжнародним союзом кристалографів

читати далі>>>


Палити опале листя: чому це шкідливо і яка альтернатива. Шкідливі осінні традиції…

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 25.10.2021

Прийшла осінь, чудова пора! Фрукти, овочі, теплі дні, прохолодні ночі, вогонь, дим, сморід, хвороби, екологічні проблеми….
Шкода! Але давня українська традиція – спалювати суху рослинність та опале листя залишається і сьогодні популярною. Спалюючи рослини, ми забруднюємо атмосферне повітря, ґрунт, воду хімічними речовинами, вбиваємо дрібні тваринні організми, а ще наражаємо на небезпеку дітей.
Проте є альтернатива! Про це говорила у інтерв’ю проекту «Точка дотику», який започаткований UA: Українське радіо Буковина та телеканалом UA: БУКОВИНА доцент кафедри екології та біомоніторингу Галина МОСКАЛИК.

читати далі>>>


Мала академія наук в системі позашкільної освіти

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 14.10.2021

13 жовтня 2021 року методист відділення хімії, біології, екології та аграрних наук Буковинської Малої академії наук Денис Мар'яна Михайлівна провела лекцію для здобувачів вищої освіти, які навчаються за спеціальністю «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)». Вона розповіла про структуру БМАН, систему набору слухачів та їх навчання, організацію, напрямки і тематику наукових досліджень слухачів, проведення конкурсів-захистів наукових робіт та основні досягнення слухачів.

читати далі>>>


Подяки з нагоди 146 річниці відкриття університету.

Опубліковано: Іщенко Ольга Олегівна, 13.10.2021

З нагоди свята у Чернівецькому національному університеті нагородили викладачів кафедри молекулярної генетики та біотехнології - проф. Ірину Панчук та асист. Ольгу Іщенко. Вітаємо та бажаємо подальших успіхів!

 

 

 

 

 

 

читати далі>>>


Запрошена лекція з Радіохімії та Радіоекології с.н.с. Олени Паренюк

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 12.10.2021

11 жовтня для студентів 2 і 3 курсу спеціальностей Хімія та Екологія відбулася лекція запрошеної лекторки кандидатки біологічних наук, старшої наукової співробітниці Національного університету біоресурсів і природокористування України Олени Паренюк. Гостя присвятила лекцію проблемам Чорнобиля, безпеки атомних електростанцій, ролі атомної енергії в економіці України та світу.

читати далі>>>


Багнянські старожитності

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 12.10.2021

   8 жовтня 2021 року викладачі кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства д. б. н. І. І. Чорней, к. б. н. А. І. Токарюк разом з співробітниками наукового відділу національного природного парку «Вижницький» проводили вивчення рослинного покриву геологічної пам’ятки природи місцевого значення «Багнянські старожитності». Це наскельні солярні знаки дохристиянської доби (рештки поганського святилища) діаметром 40–50 см і глибиною до 10–15 м, які розташовані на південній околиці с. Багна у привершинній частині локального невисокого пасма у відслоненнях конгломератів поляницької світи (верхній палеоген). Крім того, з метою підготовки наукового обґрунтування щодо розширення меж парку, учасники експедиції здійснили фітоценотичні дослідження прилеглих до парку ділянок Іспаського лісництва Вижницького держспецлісгоспу АПК. Тут описано букові ліси, які, відповідно до Резолюції 4 Бернської конвенції, належать до оселища європейського природоохоронного значення «G1.6: Букові ліси (Fagus woodland)».

читати далі>>>


Роль Державної служби якості освіти України в освітньому процесі

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 08.10.2021

6 жовтня 2021 року для здобувачів вищої освіти, які навчаються за спеціальністю «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)» прочитала лекцію к. б. н., доцент, учитель біології вищої категорії, заступник начальника Управління Державної служби якості освіти у Чернівецькій області – начальник відділу інституційного аудиту Григор’єва Олена Володимирівна. Вона розповіла про основні завдання Державної служби та її структурних підрозділів щодо проведення моніторингу якості освітньої діяльності та якості освіти, проведення інституційних аудитів закладів загальної середньої освіти, надання рекомендацій закладам освіти щодо організації та функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти, здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю закладів освіти щодо дотримання ними вимог законодавства про освіту, аналізу діяльності місцевих органів виконавчої влади/органів місцевого самоврядування, їх підрозділів з питань освіти. щодо дотримання вимог законодавства з питань освіти і забезпечення якості освіти на відповідній території, надання їм відповідних висновків і рекомендацій.

читати далі>>>


Якість меду: актуальні навички – учасникам фінського ЕКОПРОЕКТУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.10.2021

Наступає пора медових ярмарків, солодких дегустацій та запасання меду на зиму. Всіх турбує питання: як обрати справжній свіжий продукт без домішок? 29 вересня 2021 р. у рамках ЕКОПРОЕКТУ благодійного фонду “Карітас Чернівці” від посольства Фінляндії на кафедрі екології та біомоніторингу відбувся еколого-просвітницький захід. 

читати далі>>>