Новини

Багнянські старожитності

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 12.10.2021

   8 жовтня 2021 року викладачі кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства д. б. н. І. І. Чорней, к. б. н. А. І. Токарюк разом з співробітниками наукового відділу національного природного парку «Вижницький» проводили вивчення рослинного покриву геологічної пам’ятки природи місцевого значення «Багнянські старожитності». Це наскельні солярні знаки дохристиянської доби (рештки поганського святилища) діаметром 40–50 см і глибиною до 10–15 м, які розташовані на південній околиці с. Багна у привершинній частині локального невисокого пасма у відслоненнях конгломератів поляницької світи (верхній палеоген). Крім того, з метою підготовки наукового обґрунтування щодо розширення меж парку, учасники експедиції здійснили фітоценотичні дослідження прилеглих до парку ділянок Іспаського лісництва Вижницького держспецлісгоспу АПК. Тут описано букові ліси, які, відповідно до Резолюції 4 Бернської конвенції, належать до оселища європейського природоохоронного значення «G1.6: Букові ліси (Fagus woodland)».

читати далі>>>


Роль Державної служби якості освіти України в освітньому процесі

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 08.10.2021

6 жовтня 2021 року для здобувачів вищої освіти, які навчаються за спеціальністю «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)» прочитала лекцію к. б. н., доцент, учитель біології вищої категорії, заступник начальника Управління Державної служби якості освіти у Чернівецькій області – начальник відділу інституційного аудиту Григор’єва Олена Володимирівна. Вона розповіла про основні завдання Державної служби та її структурних підрозділів щодо проведення моніторингу якості освітньої діяльності та якості освіти, проведення інституційних аудитів закладів загальної середньої освіти, надання рекомендацій закладам освіти щодо організації та функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти, здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю закладів освіти щодо дотримання ними вимог законодавства про освіту, аналізу діяльності місцевих органів виконавчої влади/органів місцевого самоврядування, їх підрозділів з питань освіти. щодо дотримання вимог законодавства з питань освіти і забезпечення якості освіти на відповідній території, надання їм відповідних висновків і рекомендацій.

читати далі>>>


Якість меду: актуальні навички – учасникам фінського ЕКОПРОЕКТУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.10.2021

Наступає пора медових ярмарків, солодких дегустацій та запасання меду на зиму. Всіх турбує питання: як обрати справжній свіжий продукт без домішок? 29 вересня 2021 р. у рамках ЕКОПРОЕКТУ благодійного фонду “Карітас Чернівці” від посольства Фінляндії на кафедрі екології та біомоніторингу відбувся еколого-просвітницький захід. 

читати далі>>>


Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді як осередок позашкільної освіти

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 30.09.2021

29 вересня 2021 року для студентів 2, 3, 4 курсів спеціальності Середня освіта (Біологія та здоров’я людини) прочитала лекцію методист центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді к. б. н., доцент Хлус Лариса Миколаївна. Вона розповіла про основні напрямки діяльності центру, його місце у системі позашкільної освіти, структуру, відділи і гуртки які діють у його складі, конкурси які проводяться на базі центу, досягнення його вихованців.

читати далі>>>


Обласний семінар «Розвиток творчих здібностей учнів через експериментально-дослідницьку роботу в учнівському лісництві»

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 27.09.2021

 

23 вересня 2021 року комунальним закладом «Чернівецький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» на базі кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ ім. Ю. Федьковича проведено обласний семінар «Розвиток творчих здібностей учнів через експериментально-дослідницьку роботу в учнівському лісництві».

читати далі>>>


Ярмарок вакансій

Опубліковано: Дійчук Володимир Васильович, 24.09.2021

 23.09.2021р Обласна служба зайнятості проводила "Ярмарок вакансій". Понад 50 роботодавців міста пропонували працевлаштування за різними професіями. Професійно-технічні та вищі навчальні заклади проводили майстер-класи та рекламували спеціальності за якими вони готують спеціалістів. Співробітники кафедри хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції активно долучилися до 

читати далі>>>


Засідання студентської наукової проблемної групи «Проблеми і перспективи збереження фіторізноманіття»

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 23.09.2021

 21 вересня 2021 року з метою підвищення рівня обізнаності щодо проблем збереження фіторізноманіття регіону було проведено відкрите засідання студентської наукової проблемної групи «Проблеми і перспективи збереження фіторізноманіття» (наук. керівник – к.б.н., асистент Алла Токарюк) за участю студентів ІІІ курсу спеціальності 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини). Студентка ІV курсу Марія Гвоздецька представила доповідь за результатами досліджень на тему «Флора парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк ім. Ю. Федьковича» (м. Чернівці)».

читати далі>>>


Відбулась зустріч студентів-харчовиків і роботодавця

Опубліковано: Дійчук Володимир Васильович, 22.09.2021

В рамках співпраці з роботодавцями та іншими стейкхолдерами 22 вересня цього року студенти спеціальності 181 "Харчові технології" мали зустріч-лекцію із заступником директора АТ "Чернівецький хлібокомбінат" Сандуляком Василем Дмитровичем. Наша кафедра багато років співпрацює з даним підприємством: студенти проходять практику, а  випускники кафедри успішно працюють технологами та лаборантами на цьому виробництві, неодноразово Сандуляк В.Д. очолював

читати далі>>>


VIVAT ЕКОЛОГІЯ!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.09.2021

14 вересня (день оприлюднення праці Ернста Геккеля, в якій вперше пояснюється термін «екологія») кафедра екології та біомоніторингу стала особливо ошатною та привабливою – зелені футболки, зелені повітряні кульки, зелена фотозона! У цей день студенти та викладачі святкують «День еколога», а також приймають до своєї когорти першокурсників. 

читати далі>>>


Рекомендації з підготовки проєктних пропозицій на конкурси програми Горизонт Європа

Опубліковано: NCP, 18.09.2021

 Наші колеги з ГО Агенція Європейських Інновацій підготували чудовий конспект з порадами щодо підготовки проектних заявок до програми Горизонт Європа. 

В рекомендаціях враховано основні питання та труднощі, які виникають перед українськими організаціями при підготовці проєктних заявок. Сподіваємось що і рекомендації допоможуть українським організаціями отримати кращі результати у конкурсах програми Горизонт Європа та інших програмах ЄС.

читати далі>>>