Новини

Закордонне стажування викладачів кафедри

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 22.02.2022

В рамках угоди про співробітництво між Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича та Сучавським університетом «Штефан чел Маре» відбулось наукове стажування викладача кафедри В.В. Дійчука на факультеті харчової інженерії Сучавського університету.

читати далі>>>


Співробітники кафедри екології в журі Обласної олімпіади з екології

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 21.02.2022

У неділю 20 лютого на базі Багатопрофільного ліцею для обдарованих дітей пройшла Обласна олімпіада з екології серед учнів 10-11 класів. Співробітники кафедри екології та біомоніторингу на чолі із завідувачкою проф. Марією Федоряк були залучені до журі конкурсу.


читати далі>>>


Весна іде - красу несе!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 18.02.2022

17 лютого студенти кафедри екології та біомоніторингу під керівництвом асист. Оксани БАГЛЕЙ спільно із працівниками Чернівецького міського комунального виробничого тресту зеленого господарства та протизсувних робіт долучились до благоустрою парку ім. Шиллера. 

читати далі>>>


У Чернівецькій обласній раді відбулась чергова робоча зустріч присвячена підготовці «Живої книги Буковини»

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 17.02.2022

   За ініціативи та сприяння Чернівецької обласної ради продовжується робота над підготовкою унікального видання під робочою назвою «Жива книга Буковини». Зокрема, 14 лютого відбулась зустріч, у якій прийняли участь начальник відділу супроводу реформ та аудиту місцевих програм Чернівецької облради Петро БРИЖАК, учасник ініціативної групи та координатор проєкту Микола ДИЧКА, директор навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича професор Михайло МАРЧЕНКО та завідувач кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства ЧНУ професор Ілля ЧОРНЕЙ. Обговорено звернення до дітей та голів об’єднаних територіальних громад області, окремі аспекти структури цього видання та підкреслено його актуальність і необхідність для формування дбайливого відношення до живої природи у підростаючого покоління.

читати далі>>>


Обговорення перспектив реконструкції парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк ім. Ф. Шиллера» м. Чернівці

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 11.02.2022

   
9 лютого 2022 року в Чернівецькій міській раді відбулась чергова зустріч робочої групи з благоустрою парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк ім. Ф. Шиллера». До роботи у групі, на запрошення Чернівецької міської ради, були залучені співробітники кафедри ботаніки, лісового та садово-паркового господарства ЧНУ доцент О.М. Романюк та асистент А.І. Токарюк. Попередньо були проведені обстеження насаджень парку та визначено їх стан. Викладачі кафедри прийняли активну участь в обговоренні перспектив реконструкції, напрямків його функціонування та подальшого розвитку. Запропоновані рекомендації отримали підтримку учасників робочої групи та будуть враховані під час розробки проекту з благоустрою та реконструкції цього парку.

читати далі>>>


Question-answer meeting with LCF applicants

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 09.02.2022

На запрошення представників Посольства Фінляндії в Україні, проф. Марія Федоряк взяла участь у зустрічі для заявників на участь у конкурсі проектів у 2022 р. Вона поділилася досвідом щодо підготовки проектної документації, а також досвідом реалізації цього та інших міжнародних проектів. 

читати далі>>>


Підведення підсумків 2021 р. в рамках НДР на замовлення Контінентал Фармерз Груп

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.02.2022

Минулого тижня в центральному офісі Контінентал Фармерз Груп у Тернополі відбулася підсумкова зустріч по проведеній НДР 51.000 "Аналіз впливу комах-запилювачів на врожайність перехреснозапильних культур". Від кафедри Екології та біомоніторингу участь у зустрічі взяли завідувач кафедри Марія ФЕДОРЯК та керівник НДР Оксана ЗАРОЧЕНЦЕВА.

читати далі>>>


Проф. Марія Федоряк серед запрошених спікерів круглого столу з питань керованого бджолозапилення

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 04.02.2022

03 лютого 2022 року відбувся онлайн захід (ZOOM-платформа) за темою: «Кероване бджолозапилення 2022: досвід, виклики перспективи». Представники різних секторів обговорювали впровадження інноваційних рішень використання бджіл для збільшення ефективності виробництва у плодово-ягідному секторі, мінімізацію ризиків використання пестицидів щодо бджіл, ділилися досвідом щодо запилення культур в закритому та відкритому ґрунті. 

читати далі>>>


Розробка хіміків отримала підтримку Інжинірингової школи Noosphere

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 30.01.2022

Команда з кафедри загальної хімії та хімічного матеріалознавства, яка об’єднала студентів, аспірантів та випускників Малої академії наук, пройшла відбір та отримала підтримку в рамках діяльності Інжинірингової школи Noosphere в Чернівецькому національному університеті.

читати далі>>>


Аспірантка кафедри екології та біомоніторингу захистилася у м. Дніпро

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 11.01.2022

Щиро вітаємо Тимчук Катерину Юріївну з успішним захистом дисертації на здобуття ступеня доктора філософії! Дисертаційна робота на тему «Артроподоіндикація деструктивних соціальних та агровиробничих впливів на екологічні системи» (спеціальність 101 Екологія) виконана під керівництвом проф., завідувачки кафедри екології та біомоніторингу Федоряк Марії Михайлівни.   

читати далі>>>