Новини

Студентська наукова конференція-2022 на кафедрі екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.05.2022

6 травня 2022 року на кафедрі екології та біомоніторингу Навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів відбулося засідання в рамках проведення щорічної СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКОВОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ. Були присутні всі студенти кафедри від першого до п’ятого курсів. Також серед запрошених гостей присутні заслухали виступ студентки 4-го курсу Запорізького національного університету.

читати далі>>>


Таємниці рибосомної ДНК рослин

Опубліковано: Іщенко Ольга Олегівна, 06.05.2022

5sВийшла з друку монографія «5S рибосомна ДНК квіткових рослин» за редакцією професора Р.А.Волкова. Монографія присвячена організації ділянок геному, які кодують 5S рибосомну РНК (5S рДНК) у покритонасінних. Представлено оригінальні результати багаторічних досліджень співробітників кафедри молекулярної генетики та біотехнології та партнерів із академічних інститутів Києва та Львова стосовно будови, молекулярної еволюції та використання у таксономічних дослідженнях 5S рДНК одно- та дводольних рослин.

Книга розрахована на фахівців у галузі генетики, молекулярної біології, таксономії, викладачів, наукових співробітників, аспірантів та студентів старших курсів біологічних факультетів університетів.

http://www.utgis.org.ua/ua/publ-ua/nauk-publ-ua

читати далі>>>


Студентська конференція 2022

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 05.05.2022

5 травня 2022 року на кафедрі землевпорядкування та кадастру Навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів відбулося засідання в рамках проведення щорічної СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКОВОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ. Студентами 4-го та 5-го курсів підготовлені цікаві, змістовні доповіді щодо актуальних проблем в галузі Геодезії та землеустрою.

читати далі>>>


Вирощування зелені в пляшкових мікрокосмах

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.05.2022

В суботу 30 квітня 2022 року співробітники кафедри провели заняття з вирощування зелені в пляшкових мікрокосмах у межах другого етапу екологічного проекту «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» благодійного фонду “Карітас Чернівці” від посольства Фінляндії в Україні (керівник – проф. Марія ФЕДОРЯК). На занятті були присутні переселенці з Києва, Харкова, Новомосковська та інших міст. 

читати далі>>>


ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ КРАЮ ПІД ПРИЗМОЮ ЮНИХ ДОСЛІДНИКІВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.05.2022

29.04.2022 р. відбулася IX обласна учнівська науково-дослідницька онлайн-конференція «Буковинський край очима юних науковців». У роботі секції «Екологічні проблеми Чернівеччини» прийняли участь викладачі кафедри екології та біомоніторингу доц. Ситнікова І.О. та доц. Москалик Г.Г. Робота конференції пройшла в атмосфері доброзичливості та взаємопідтримки. Хочеться відмітити зацікавленість учнів ЗЗСО до науково-дослідницької роботи екологічного спрямування. Молодь не байдужа до проблем навколишнього середовища, а це означає, що підростає покоління талановитих, зацікавлених, розумних, незаангажованих молодих людей. Отже, «ВСЕ у нас буде Україна!!»

 

читати далі>>>


Студентська мобільність

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 29.04.2022

29 квітня відбулась зустріч студентів та викладачів Навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів та географічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича із національною координаторкою європейських проектів, директоркою з міжнародного співробітництва та розвитку Наукового парку "Наука і безпека", кандидаткою юридичних наук, доценткою Оксаною Цукан. 

Тема зустрічі: "Європейські можливості для академічної мобільності".

Мета проведення заходу - ознайомлення здобувачів ЧНУ з перевагами інтернаціоналізації освітнього процесу та прикладами академічної мобільності в Україні.

читати далі>>>


Нові ідеї щодо покращення ОПП "Технології виробництва та агроменеджмент".

Опубліковано: Демид Ірена Едуардівна, 27.04.2022

26 квітня відбулося розширене засідання кафедри агротехнологій та грунтознавства за участі академічної спільноти й стейкхолдерів. Зустріч була присвячена обговоренню змісту та шляхів вдосконалення ОПП "Технології виробництва та агроменеджмент".

З вступним словом виступив гарант програми - проф. І.С. Смага. Він закликав присутніх висловити своє бачення щодо змісту освітньої програми та доцільності внесення змін задля підсилення окремих її компонентів.

читати далі>>>


Графік проведення відкритих занять

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 26.04.2022

у рамках комплексного моніторингу якості провадження освітньої діяльності з підготовки фахівців у навчально-науковому інституті біології, хімії та біоресурсів

читати далі>>>


Добрі традиції на Великдень. Писанкарство.

Опубліковано: Дійчук Володимир Васильович, 26.04.2022

Напередодні свята Великодня доцентом кафедри Кондрачук Іриною Володимирівною організовано цікаву онлайн-зустріч за участю студентів 124 групи спеціальності – Харчові технології. Здавна відомо, що традиції – це не просто історія наших предків, це елементи цілої культури, що передаються від покоління до покоління і зберігаються століттями. Рід наш, український, багатий на традиції й обряди, прекрасний духовністю. Тому, збагачуючи їх, ми бережливо передаємо найцінніші надбання майбутньому поколінню.

читати далі>>>


Створення об'єктів ПЗФ очима практика з багаторічним досвідом – розширений науково-практичний семінар у рамках дисципліни "Заповідна справа і екомережа"

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 25.04.2022

22 квітня студенти-екологи (не лише 103 групи, але й з інших курсів) мали можливість поспілкуватися з к.г.н. Віталієм Павловичем Коржиком, заступником директора з науково-дослідної роботи НПП «Хотинський». 

Віталій Павлович не лише відомий науковець краю, автор численних публікацій (понад 350 у різних галузях екології та природокористування), але й практик заповідної справи з багаторічним досвідом. Він особисто долучився до ініціації і створення 80 об'єктів ПЗФ краю.

читати далі>>>