Новини

Вебінар «Регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану: нові закони».

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 21.06.2022

121 червня викладачі кафедри землевпорядкування та кадастру прийняли зустріч у вебінарі «Регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану: нові закони». На вебінарі розглядались різні питання, що стосуються земельним відносинам в умовах війни. Було обговорено ключові новели Закону України від 12.05.2022 № 2247-IX

читати далі>>>


ЕКОЛОГІЯ ОЧИМА БМАНІВЦІВ: Профільна літня школа у гостях в екологів ЧНУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 21.06.2022

16 червня викладачі кафедри екології та біомоніторингу зустрілися зі старшокласниками обласної профільної школи «Наукові пікніки» БМАНУ, яка розпочала роботу 6 червня за ініціативи та підтримки Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної військової адміністрації. Серед учасників – обдаровані школярі Буковини та діти з числа тимчасово внутрішньо переміщених осіб.

читати далі>>>


Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку геодезії, землеустрою та природокористування»

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 16.06.2022

15-16 червня на базі Одеського державного аграрного університету з використанням технологій платформи Zoom відбулася міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку геодезії, землеустрою та природокористування». Робота конференції тривала за п’ятьма актуальними напрямами:

читати далі>>>


Моніторинг лучних угруповань на Кіцманщині

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 15.06.2022


  31 травня та 1 червня 2022 року співробітники кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства д.б.н. І. І. Чорней, к.б.н. А. І. Токарюк разом зі завідувачем відділу геоботаніки та екології Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України академіком Я. П. Дідухом в околицях с. Валява Чернівецького району Чернівецької області повторно дослідили багатовидові лучно-степові угруповання за участю низки раритетних видів урочища «Микулиха». Учасниками експедиції закладено постійні моніторингові ділянки трав’яних типів біотопів E1.23: Meso-xerophile subcontinental meadow-steppes (Cirsio-Brachypodion) / Мезо-ксерофільні субконтинентальні лучні степи (Cirsio-Brachypodion), які мають європейське природоохоронне значення і містять у своєму складі низку видів раритетних рослин, серед яких такі, що охороняються Бернською конвенцією. За результатами досліджень буде розроблено природоохоронний менеджмент для збереження і підтримання цих ділянок.

читати далі>>>


Проект від The RUFFORD Foundation (Великобританія) “Open Biodiversity Data: Serving Nature Conservation in Ukraine”, отриманий Природоохоронною громадською організацією «Українська природоохоронна група (UNCG – Ukrainian Nature Conservation Group)»

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 13.06.2022

 З 17 по 27 травня 2022 року на території Дністровського району Чернівецької області завідувач Гербарію Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Олена Волуца у складі експертної групи, разом з науковцями з Інституту зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України, Національного науково-природничого музею НАН України, Дунайського біосферного заповідника, Національного природного парку «Хотинський», приймала участь у зборі даних про зустрічі рідкісних видів флори та фауни в рамках проекту від The RUFFORD Foundation (Великобританія) “Open Biodiversity Data: Serving Nature Conservation in Ukraine”, отриманого Природоохоронною громадською організацією «Українська природоохоронна група (UNCG – Ukrainian Nature Conservation Group)». Усі дані, зібрані під час проекту, обов’язково будуть доступні в GBIF (Global Biodiversity Information Facility). Результати цієї роботи допоможуть створити нові заповідні території, збільшити Смарагдову мережу в Україні та розробити менеджмент-плани для чинних смарагдових сайтів.

читати далі>>>


Зустріч з «цікавою екологією»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 10.06.2022

02.06.2022 на кафедрі екології та біомоніторингу було гамірно та людно. У школярів навчальний рік підійшов до завершення, а в університеті починається гаряча пора активного залучення абітурієнтів. З метою популяризації екологічних знань викладачі кафедри запросили учнів Чернівецьких ЗЗСО № 16 та № 25 на зустріч з “цікавою екологією”. 

читати далі>>>


Захист курсових робіт студентів спеціальності "Середня освіта (біологія та здоров'я людини)" 302 групи - 2022

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 02.06.2022

 Сьогодні, 2 червня 2022 р. на кафедрі ботаніки, лісового та садово-паркового господарства в дистанційному режимі відбувся захист курсових робіт студентами 302 групи спеціальності «Середня освіта. Біологія та здоров’я людини». Студенти доповіли результати досліджень, виконаних згідно затверджених тем та отриманих завдань. Доповіді активно обговорювались студентами та викладачами кафедри, доповідачі давали обґрунтовані відповіді на запитання одногрупників та членів комісії, демонструючи належний рівень підготовки та володіння матеріалами досліджень. Під час обговорення студенти ділились враженнями та обмінювалися отриманим досвідом роботи під час виконання курсових робіт, спрямованих на якісну підготовку майбутніх фахівців.

читати далі>>>


Вагоме слово студентів в покращенні освітньої програми

Опубліковано: Демид Ірена Едуардівна, 01.06.2022

Вчора, на кафедрі агротехнологій та грунтознавства відбулась зустріч науково-педагогічного персоналу та студентів старших курсів.

На зустрічі обговорювалися пропозиції щодо вдосконалення чинної ОПП "Технології виробництва та агроменеджмент", оскільки робоча група узагальнила інформацію після зустрічі з стейкхолдерами та академічною спільнотою. Знаковим є те, що саме студенти мають вирішальний голос в прийняті рішень. До речі, обговорення вийшло жвавим та змістовним. Студентам сподобалась ідея введення нового курсу "Декоративне садівництво", оскільки на їхню думку, саме в галузі озеленнення та ландшафтного дизайну є непогана перспектива працевлаштування та отримання нових навиків та знань для своїх приватних господарств. Це свідчить, що європейський стиль життя не байдужий нашим студентам.

читати далі>>>


Зустріч зі стейкхолдерами: обговорення освітньої програми зі спеціальності «Харчові технології»

Опубліковано: Дійчук Володимир Васильович, 31.05.2022


 Важливе значення для формування прикладних фахових компетентностей здобувачів вищої освіти зі спеціальності «Харчові технології» має співпраця із роботодавцями. Завдяки плідній командній роботі  зі стейкхолдерами кафедрою хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича забезпечується належна практична підготовка майбутніх фахівців у сфері харчової промисловості.

читати далі>>>


Обговорення змін до ОПП «Біологія»

Опубліковано: Іщенко Ольга Олегівна, 30.05.2022

obgov

27 травня 2022 на кафедрі молекулярної генетики та біотехнології відбулась зустріч членів проєктної групи зі студентами магістрантами 5 курсу для обговорення ОПП 091«Біологія» за спеціальністю 091 «Біологія». Студенти  висловлювали свої думки стосовно доцільності та ефективності читання певних курсів у світлі спеціалізації студентів у напрямку молекулярної генетики та з урахуванням майбутнього працевлаштування.

читати далі>>>