Новини

Пам'яті учителя

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 28.02.2023

На 28 лютого 2023 припала річниця відходу в інші світи доктора хімічних наук, професора Панчука Олега Ельпідефоровича. Кажуть «незамінних людей немає». Але якщо осягнути все зроблене на науковій та освітянській ниві цією неординарною особистістю, то стане зрозумілою багато в чому його унікальність. Місто встигло визнати Олега Ельпідефоровича Почесним громадянином Чернівців. Його роль у суспільному житті Чернівців, Буковини, України вимагає окремого розгляду і глибокої вдячності. Ми ж зосередимось на переліках-штрихах вкладу нашого Учителя в розвиток кафедри неорганічної хімії, хімічного факультету, Чернівецького Університету, за що він і отримав звання Почесного професора ЧНУ.

читати далі>>>


Залучення учнівської молоді до дослідницької діяльності

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 23.02.2023

Мала академія18 лютого 2023 року в режимі онлайн відбувся ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт команди Буковинської малої академії наук учнівської молоді. Викладачі нашого Інституту взяли участь у роботі журі конкурсу. Змагання проводилося в атмосфері доброзичливості. Крім того науковці Інституту допомогли школярам у підготовці їхніх наукових робіт.  З 35 робіт відділення хімії та біології, екології та аграрних наук, які були представлені на цей захід, 20 стали переможцями, серед яких 18 призових місць було у підопічних науковців нашого Інституту: 

 

читати далі>>>


МАЙСТЕР-КЛАС ВІД ЕКОЛОГІВ ПЕДАГОГАМ ПОЗАШКІЛЛЯ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 09.02.2023

7.02.2023 р. на базі Чернівецького обласного центру еколого- натуралістичної творчості учнівської молоді відбулося розширене методичне об’єднання педпрацівників закладів позашкільної освіти, в межах якого к.б.н. Тетяна ФИЛИПЧУК провела майстер-клас з основ застосування інформаційно-комунікативних технологій.

читати далі>>>


Методичний семінар доц. Гуцула Т.В. «Концепції та метафори в презентаціях»

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 08.02.2023

ф8 лютого 2023 р. відбувся методичний семінар доцента кафедри геоматики, землеустрою та агроменеджменту Гуцула Т.В. за темою «Концепції та метафори в презентаціях». Кожна людина, зайнята у сфері бізнесу, прямо чи опосередковано стикається з діловим спілкуванням. Від володіння цією наукою, залежить подальший успіх її професійної діяльності...

читати далі>>>


Моніторинг ОПП для студентів другого (магістерського) освітнього рівня кафедри екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 05.02.2023

1 лютого 2023 року на кафедрі екології та біомоніторингу відбулося обговорення діючої ОПП "Екологія" та Проєкту ОПП "Екологія і агроекопослуги" зі стейкхолдерами різних секторів: роботодавцями, науковою спільнотою, представниками влади, студентами кафедри. З огляду на складну ситуацію в енергосистемі країни, зустріч провели у змішаному режимі.

читати далі>>>


Разом до перемоги!

Опубліковано: Кеца Оксана Віталіївна / Oksana V. Ketsa, 02.02.2023

1 лютого разом із початком весняного семестру та поверненням студентів до навчальних аудиторій університету на кафедру біохімії та біотехнології, перебуваючи у кількаденній відпустці, завітав доктор біологічних наук, професор Олексій Ігорович Худий.
Олексій Ігорович з перших днів повномасштабної війни став на захист України і тривалий час перебуває у зоні активних бойових дій, куди й повернеться після відпустки.

читати далі>>>


Магістри-екологи 2022 залишають Alma Mater

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 24.01.2023

20 січня 2023 р. повітряна тривога по всіх областях України вкотре змусила магістрів-екологів згадати про особливий воєнний стан і спуститися у бомбосховище центрального корпусу університету. Звісно це засмутило випускників, проте бажання отримати диплом саме у Мармуровій залі ЧНУ надавало святкового настрою і зігрівало їх серця.

читати далі>>>


Екологія відкриває олімпіадний рух 2023 на Буковині

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 15.01.2023

11.01.2023 року відбувся ІІІ етап (обласний) Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології. Цьогорічна подія відкрила цілу низку учнівських олімпіад з різних предметів. Захід відбувся на базі Чернівецького професійно-технічного училища № 8.
Проф. д.б.н., Федоряк М.М. – голова журі відмітила, що не дивлячись на складний та тривожний час, олімпіада пройшла в теплій, затишній та діловій атмосфері. Відсутність світла, постійні тривоги, онлайн навчання – все це не завадило учням та їх керівникам показати актуальні та наукові екологічні дослідження під час захисту проектів.

читати далі>>>


Відбувся захист Василини Копач

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 11.01.2023

10 січня на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 76.852.42 при Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича успішно відбувся захист кандидатської дисертації Копач Василини Вікторівни на тему «Фізико-хімічні закономірності фазових перетворень та властивості стопів потрійної системи CdTe-ZnTe-MnTe» за спеціальністю 02.00.21 – хімія твердого тіла. 

Офіційними опонентами виступили Томашик Василь Миколайович, доктор хімічних наук, професор, завідувач відділу хімії напівпровідникових матеріалів Інституту фізики напівпровідників ім. В. Є. Лашкарьова НАН України та Бондар Анатолій Адольфович, доктор хімічних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу фізичної хімії неорганічних матеріалів Інституту проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАН України.

читати далі>>>


Допоможемо пернатим друзям!

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 04.01.2023

 Студентська спільнота кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства висловила ініціативу допомогти перезимувати птахам. Для цього у грудні 2022 року студентами 408 групи були виготовлені годівнички для птахів. Разом із студентами 102 групи годівнички розмістили на деревах Ботанічного саду ЧНУ та Центрального парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка. Студенти наповнили їх кормом та продовжать підгодівлю птахів протягом зимового періоду. Запрошуємо всіх бажаючих долучатись до заготівлі корму. На кафедрі створюють необхідні запаси; можна приносити несолене сало, насіння соняшнику, гарбуза, проса, а також горіхи (для білок). Долучайтесь!

читати далі>>>