Новини

Звіт директора навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів за 2022 р.

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 07.12.2022

На сайті інституту, в розділі Нормативні документи, оприлюднений звіт директора інституту, проф. Михайла Марченка. Ознайомитись зі звітом можна за прямим посиланням.

У звіті детально висвітлені:

  • Освітня діяльність та вступна кампанія
  • Кадрове забезпечення
  • Наукова робота та міжнародне співробітництво
  • Науково-дослідна робота студентів
  • Науково-господарська діяльність

читати далі>>>


Проект від посольства Фінляндії заради збереження біорізноманіття

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 01.12.2022

25 листопада 2022 викладачами кафедри екології та біомоніторингу навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів організовано й проведено Міжнародну конференцію за результатами Екопроекту від Посольства Фінляндії в Україні «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» у співпраці з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Карітас Чернівецької Єпархії».

Захід відбувся у змішаному форматі. У роботі конференції взяли участь понад 130 учасників. Це представники українських та зарубіжних університетів, тренери дитячих центрів Карітас з різних регіонів України, педагоги інституту післядипломної освіти, Буковинської малої академії наук, представники позашкільних установ та екоцентрів, вчителі шкіл, гімназій, студенти.

читати далі>>>


Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 30.11.2022

24 листопада 2022 р. за ініціативи Всеукраїнської екологічної ліги (ВЕЛ) у форматі онлайн розпочав роботу щорічний національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології», який виступає платформою для обговорення та напрацювання пропозицій у сфері поводження з відходами. З вітальним словом до учасників форуму звернулися голова ВЕЛ Тетяна ТИМОЧКО і міністр захисту довкілля та природних  ресурсів України Руслан СТРІЛЕЦЬ. Голова обласної організації ВЕЛ, доцент кафедри екології та біомоніторингу к.б.н. Ірина СИТНІКОВА представила результати щодо поводження з відходами населення гірських населених пунктів Чернівецької області.

читати далі>>>


Екологи – учасники третього щорічного онлайн конгресу для студентів екологічних спеціальностей

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.11.2022

22 листопада 2022 р. викладачі та студенти кафедри екології та біомоніторингу стали учасниками третього щорічного онлайн конгресу для студентів екологічних спеціальностей. Цей захід організовано Асоціацією професіоналів довкілля (PAEU), спільно з Офісом сталих рішень за сприяння ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансової підтримки Європейського Союзу.
Учасниками заходу стали 58 закладів вищої освіти. Всі учасники мали можливість обмінятися досвідом, звернути увагу на особливості професії еколога. З вітальним словом виступила Циганок Людмила – Президент Професійної асоціації екологів України, виконавчий директор ECOBUSINESS Group. Серед запрошених спікерів успішні люди, науковці, практики, народні депутати, експерти з екологічної безпеки та моніторингу довкілля, менеджери, екологи, юристи.

читати далі>>>


ПОСВЯТА СТУДЕНТІВ В ГЕНЕТИКИ

Опубліковано: Козуб Людмила Володимирівна, 20.11.2022

посвята_117 листопада в день студента відбулася посвята студентів біотехнологів  2-го та біологів 3-го курсів, які вирішили виконувати свою наукову роботу на кафедрі молекулярної генетики та біотехнології.

читати далі>>>


РОБОТА СЕКЦІЇ «БІОЛОГІЯ ТА ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я» У МНПК «МОЛОДІЖНА НАУКА ЗАРАДИ МИРУ ТА РОЗВИТКУ»

Опубліковано: Кеца Оксана Віталіївна / Oksana V. Ketsa, 18.11.2022

   9-11 листопада 2022 року за участю Ради молодих вчених Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Молодіжна наука заради миру та розвитку».
У перший день роботи конференції молоді науковці мали можливість заслухати пленарну доповідь директора Інституту біохімії ім. О.В.Палладіна НАН України, голови Комісії з біобезпеки і біозахисту при РНБО України, Надзвичайного і Повноважного Посла України Сергія КОМІСАРЕНКА на тему: «Biosafety and Biosecurity – Problems, Tasks and the Ways to Biothreats Reduction». У своєму вітальному слові він подякував молодим ученим, які стоять на захисті наукового фронту України в найскладніший період.

читати далі>>>


Практичне заняття у імунологічній лабораторії

Опубліковано: Кеца Оксана Віталіївна / Oksana V. Ketsa, 14.11.2022

 

11 листопада 2022 року в рамках вивчення дисципліни “Лабораторна імунологія” студенти ОПП Біохімія та лабораторна діагностика (спеціальність 091 Біологія) відвідали імунологічну лабораторію ОКНП "Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня". На базі імунологічної лабораторії було проведене заняття “Діагностика патологій імунної системи”. 

 

 

читати далі>>>


18th COLOSS eConference – міжнародна онлайн-конференція

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 08.11.2022

2-3 листопада аспірант кафедри Олександр Шкробанець дистанційно взяв участь у 18-й онлайн-конференції міжнародної асоціації COLOSS (18th COLOSS eConference). Головній конференції передували онлайн-семінари, які проходили в період з 17 по 31 жовтня. Кожний основний проєкт (“Розробка BEEBOOK”, “Розширення і бджільництво”, “Моніторинг втрат бджолиних колоній”) та цільова група COLOSS (“Кліщ Варроа”, “Харчування бджіл”, “Азійський шершень” та ін.) проводила власний онлайн-семінар який був доступний для всіх зареєстрованих учасників.

читати далі>>>


МАЙСТЕР–КЛАС «ПОДАРУЙ КВІТКУ» ДЛЯ ПІДЛІТКІВ-ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.11.2022

02.11.2022 р. на кафедрі екології та біомоніторингу ННІБХБ у рамках проекту від посольства Фінляндії «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» студенткою 203 групи Поліною Децик та к.б.н., асистенткою Тетяною Филипчук проведено майстер-клас для підлітків-переселенців на тему «Друге життя пластику». Спочатку підлітків ознайомили з часом розкладання різних видів твердих побутових відходів, а далі – майстер-клас з виготовлення польових квітів. Разом з Поліною підлітки ознайомились з основними етапами та виготовили волошку синю.

читати далі>>>


Обговорення екологічних проблем та наслідків війни

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 05.11.2022

У четвер 03 листопада 2022 р. на кафедрі екології та біомоніторингу Навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів відбувся круглий стіл «Обговорення екологічних проблем та наслідків війни», який приурочено до Міжнародного дня запобігання експлуатації довкілля під час війни і збройних конфліктів. Цей День встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН ще у 2001 році. І саме зараз став актуальним для нашої держави від початку російсько-української війни з 24 лютого 2022 р.

читати далі>>>