Новини

Стан і перспективи харчової науки і промисловості

Опубліковано: Дійчук Володимир Васильович, 26.09.2022

Викладачі кафедри хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції взяли участь у VI Міжнародній науково-технічній конференції "Стан і перспективи харчової науки і промисловості", яка відбулась 22 вересня 2022 року в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя. З усними доповідями виступили викладачі кафедри к.х.н., доц. Воробець М.М. на тему "Вплив добавки порошку гречаної лузги на органолептичні властивості хліба пшеничного" та к.х.н., доц. Сачко А.В. на тему "Особливості технології виготовлення та оцінка властивостей майонезу пониженої жирності без додавання яєчних продуктів"

читати далі>>>


Виступ науковців кафедри молекулярної генетики та біотехнології на ХХІІ Міжнародній Гамовській конференції-школі

Опубліковано: Іщенко Ольга Олегівна, 23.09.2022

м22-26 серпня 2022 року у м. Одеса відбулась щорічна ХХІІ Міжнародна Гамовська конференція-школа. На біологічній секції були представлені наукові доповіді професора Романа Волкова "Molecular evolution and taxonomic application of 5S rDNA in the genus Aconitum" та аспірантки Надії Рошка "Long and short 5S rDNA variants in the genomes of Apis species".

читати далі>>>


Вітаємо з чудовим ювілеєм!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 12.09.2022

Щиро вітаємо з чудовим ювілеєм Марію Михайлівну ФЕДОРЯК — завідувачку кафедри екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, професорку, доктора біологічних наук.
Шановна Маріє Михайлівно, колектив кафедри бажає і подалі з тим же успіхом поєднувати в собі жіночу чарівність і твердість рішучого характеру, щирість, добродушність і чуйність поряд з мудрістю і проникливістю. 
Нехай Ваш ентузіазм не згасає, а удача ніколи не покидає в відповідальних і важливих справах. Від щирого серця бажаємо Вам, щоб збувалися мрії, і життя дарувало тільки найкраще: щастя і радість, здоров’я, благополуччя і натхнення. Творчих злетів, підкорення крутих вершин, нових здобутків у науковій, професійній діяльності і здійснення особистих задумів! Нехай у Вашому домі завжди панують любов, достаток і злагода!

читати далі>>>


Вступний іспит до аспірантури у змішаному форматі

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 09.09.2022


8 вересня 2022 р. в Чернівецькому національному університеті відбулися фахові вступні випробування до аспірантури, кількома днями раніше відбулися іспити з іноземної мови. На спеціальність 101 Екологія вступили двоє аспірантів - Павло Герасимюк та Ігорм Москалик, які проявили високий рівень знань та вмотивованість у вирішенні питань сучасної екологічної науки через виконання своєї дисертаційної роботи.


читати далі>>>


Візит директора Інституту біохімії імені О.В. Палладіна НАН України

Опубліковано: Кеца Оксана Віталіївна / Oksana V. Ketsa, 05.09.2022

 28 серпня Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича відвідав директор Інституту біохімії імені О.В.Палладіна Національної академії наук України, академік-секретар Відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології НАН України, академік НАН України, академік Національної академії медичних наук України Сергій Комісаренко.

 

читати далі>>>


Презентація «Робочого зошита» у рамках проекту від посольства Фінляндії в Україні «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.09.2022

25 серпня 2022 р. відбулася онлайн-зустріч співробітників кафедри екології та біомоніторингу з вчителями 20-ти ЗЗСО Сторожинецької ОТГ Чернівецької області. На зустрічі вчителям природничих дисциплін, які викладають у класах середньої та старшої школи завідувачка кафедри, проф. Марія ФЕДОРЯК презентувала «Робочий зошит», який був розроблений колективом кафедри у рамках проекту від посольства Фінляндії в Україні «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків».

читати далі>>>


Вітаємо з перемогою на престижному національному конкурсі

Опубліковано: Іщенко Ольга Олегівна, 01.09.2022

Вітаємо асистента кафедри молекулярної генетики та біотехнології, кандидата біологічних наук Тимочко Лесю Іванівну та її ученицю, випускницю 11 класу  Чернівецької ЗОШ №6, Торак Ірину з перемогою: здобуттям золотої медалі на престижному національному конкурсі "Олімпіада геніїв України" («GENIUS Olympiad Ukraine» 2022) та бронзової – у глобальному фіналі престижного міжнародного конкурсу проєктів екологічного спрямування «GENIUS Olympiad» (Rochester institute of Technology, New York, U.S.A.)

читати далі>>>


Ботанічному саду-ННБ ЧНУ надано грант від BGCI - Міжнародної Ради ботанічних садів з охорони рослин

Опубліковано: Деревенко Тетяна Олександрівна, 25.08.2022

В другому кварталі 2022 року некомерційна благодійна організація, що працює для збереження різноманіття рослин і сталого розвитку в світі – Міжнародна Рада Ботанічних садів з охорони рослин (Botanic Gardens Conservation International (Велика Британія, Лондон), у партнерстві з американською подібною організацією Partnerships for Nature (Сіэтл, США), запровадила програму підтримки Ботанічних садів України, що в умовах широкомасштабної війни, розв’язаної московитами, продовжують працювати на збереження цінних колекційних фондів живих рослин і намагаються надати відвідувачам можливість відійти від стресу війни у спілкуванні з природою: 2022 Ukraine Botanic Garden Appeal. Участь у цій грантовій програмі стала можливою завдяки тому, що Ботанічний сад ЧНУ є членом BGCI.
 

читати далі>>>


НАСАДЖЕННЯ МІСЦЕВИХ МЕДОДАЇВ ПІДЛІТКАМИ В РАМКАХ ФІНСЬКОГО ЕКОПРОЕКТУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.08.2022

18 серпня 2022 року викладачами кафедри екології та біомоніторингу разом із учасниками благодійного фонду «Карітас Чернівці» у рамках проекту від посольства Фінляндії «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» проведено посадку місцевих медоносних рослин біля корпусу ННІБХБ.
Біорізноманіття планети зменшується через низку природних та антропогенних чинників. Екологічні проблеми загострюються і поглиблюються. Ця теза стала червоною ниткою під час зустрічі викладачів кафедри та учнів-переселенців із Запорізької області. 

читати далі>>>


СУЧАСНЕ БДЖІЛЬНИЦТВО 2022

Опубліковано: Іщенко Ольга Олегівна , 20.08.2022

 

apis18 серпня 2022 року в Києві в ННЦ «Інституті бджільництва імені П.І. Прокоповича» НААН України відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю СУЧАСНЕ БДЖІЛЬНИЦТВО: проблеми – досвід – нові технології в якій взяли участь завідувач кафедри молекулярної генетики табіотехнології, доктор біологічних наук Р. А. Волков та доцент кафедри молекулярної генетики та біотехнології, кандидат біологічних наук Л. С. Язловицька.

читати далі>>>