Новини

ІДЕЇ ПРОЕКТУ ВІД ФІНСЬКОГО ПОСОЛЬСТВА ВТІЛЮЮТЬСЯ В ЖИТТЯ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 15.08.2022

Науковці кафедри екології та біомоніторингу і благодійний фонд «Карітас Чернівці» продовжують працювати над завданнями проекту від посольства Фінляндії «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків». Продовжуємо апробацію підготовленого «Робочого зошиту» з протоколами практичних робіт екологічного спрямування. Кожна робота – це невеличка екскурсія у світ екології задля усвідомлення можливості власного внеску у збереження біорізноманіття з метою ознайомлення підлітків з екологічними викликами сьогодення та розвитком екологічної свідомості.

читати далі>>>


Візит керівника напрямку земельної реформи програми USAID АГРО

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 11.08.2022

1Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича було включено до переліку із 15 закладів вищої освіти, що підтртмуватимуться в рамках програми USAID АГРО (United States Agency for International Development - Агентство США з міжнародного розвитку).

читати далі>>>


Науковий семінар "Особливості запилення соняшника звичайного Helianthus annuus L."

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 10.08.2022

У п'ятницю 5 серпня 2022 року кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник кафедри екології та біомоніторингу Ярослав ШПАК провів науковий семінар "Особливості запилення соняшника звичайного Helianthus annuus L.".

читати далі>>>


ЗАКОРДОННЕ СТАЖУВАННЯ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ БІОХІМІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ

Опубліковано: Кеца Оксана Віталіївна / Oksana V. Ketsa, 23.07.2022

 

З 3.06.2022 по 15.07.2022 року к.б.н., асистент кафедри біохімії та біотехнології Чебан Лариса Миколаївна пройшла наукове стажування в Університеті Стефана чел Маре (м. Сучава, Румунія) на тему «Сучасні біохімічні, мікробіологічні та інструментальні методи аналізу харчової сировини та продукції».

 

 

читати далі>>>


ЛІТНЯ ШКОЛА З ПРИРОДНИЧИХ НАУК У РУМУНІЇ

Опубліковано: Іщенко Ольга Олегівна, 20.07.2022

daciaЗ 4 по 15 липня 2022 року студентка-магістр кафедри молекулярної генетики та біотехнології Юлія Шевцова брала учать у роботі літньої школи в Ясському університеті імені А.І. Куза, Румунія.

 

 

 

 

 

читати далі>>>


Вітаємо з перемогою!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 18.07.2022

10 липня 2022 р. відбулася он-лайн церемонія урочистого закриття ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних проектів МАНУ і стали відомі результати. Учасники Чернівецького територіального відділення МАНУ «Буковинська мала академія наук учнівської молоді» цього року вибороли 5 призових місць (чотири – третіх і одне – друге місце). Друге місце в секції «Екологія» зайняв Максим Лупул – учень 8 класу багатопрофільного ліцею «Престиж» за науково-дослідну роботу «Аналіз якості нафтосорбентів природного походження», науковий керівник к.б.н., доцент кафедри екології та біомоніторингу Ірина Ситнікова. Вітаємо переможців! Бажаємо творчих звершень і ще вищих результатів!! Слава Україні!!!

читати далі>>>


ЕкоВікенд у м. Яремче від посольства Фінляндії в Україні

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 13.07.2022

8–10 липня 2022 року підвели підсумки другого етапу екологічного проекту від посольства Фінляндії в Україні «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» (керівник – проф. Марія ФЕДОРЯК). Черговий ЕкоВікенд відбувся в м. Яремче та зібрав до 20 старшокласників та випускників ЗЗСО м. Чернівці, м. Миколаїв, Донецької, Івано-Франківської та Чернівецької областей, викладачів кафедри екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича і працівників БФ «Карітас Чернівці».

читати далі>>>


Моніторинг лісових угруповань ландшафтного заказника місцевого значення «Гарячий Урбан» (м. Чернівці)

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 08.07.2022

 

  21 червня 2022 року співробітники кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства д.б.н. І. І. Чорней, к.б.н. А. І. Токарюк продовжили вивчення лісових угруповань ландшафтного заказника місцевого значення «Гарячий Урбан» (м. Чернівці).

  Під час досліджень було встановлено, що лісові ценози заказника репрезентують 2 типи біотопів, включених до Додатку І Оселищної Директиви: 9130 Asperulo-Fagetum beech forests / Букові ліси Asperulo-Fagetum і 9170 Galio-Carpinetum oak-hornbeam forests / Дубово-грабові ліси Galio-Carpinetum та 2 типи біотопу з Резолюції 4 Бернської конвенції – G1.6: Букові ліси (Fagus woodland) та G1.A1 QuercusFraxinusCarpinus betulus woodland on eutrophic and mesotrophic soils / Ліси QuercusFraxinusCarpinus betulus, що засвідчує важливість заказника, як осередку раритетного біорізноманіття.

читати далі>>>


Практичні результати виробничої практики студентів-екологів

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.07.2022

Протягом 3-х тижнів – з 15.06.2022 р. по 06.07.2022 р. – студенти-екологи 303 групи під керівництвом доц. Легети У.В. проходили виробничу практику. Сам формат практики носив комбінований характер, оскільки переважаюча кількість студентів курсу через воєнний стан на території нашої держави перебувала за місцем проживання, тобто за межами території м. Чернівці.

читати далі>>>


Розширюємо професійні горизонти: зустріч із ембріологом київської клініки лікування безпліддя «Інститут репродуктивної медицини» («Клініка Дахно»)

Опубліковано: Кеца Оксана Віталіївна / Oksana V. Ketsa, 07.07.2022

 В рамках практики, що цьогоріч відбувалася у змішаній формі, студенти-третьокурсники спеціальностей 091 «Біологія» та 162 «Біотехнології та біоінженерія» мали не лише можливість відвідати спеціалізовані лабораторії, що функціонують на підприємствах харчової галузі та у медичних закладах нашого міста, а й ознайомитися з роботою Інституту репродуктивної медицини (м. Київ).

читати далі>>>