Новини

Просторове планування розвитку територій громад: кращі практики та рекомендації

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 27.05.2022

26 травня 2022 року викладачі кафедри землевпорядкуваання та кадастру взяли участь у семінарі "Просторове планування розвитку територій громад: кращі практики та рекомендації". В ході семінару спікерами були презентовані такі основні питання, як:....

читати далі>>>


ЛЕКЦІЯ З БІОІНФОРМАТИКИ ТА ХЕМОІНФОРМАТИКИ

Опубліковано: Кеца Оксана Віталіївна / Oksana V. Ketsa, 26.05.2022

Завідувач кафедри молекулярної біотехнології та біоінформатики Інституту високих технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка к.б.н., доцент Нипорко Олексій Юрійович, який наразі перебуває у Чернівцях, провів для студентів і викладачів ННІ біології, хімії та біоресурсів лекцію на тему: "Біоінформатика vs. Хемоінформатика".  Лекція відбулася у змішаному форматі та викликала широку зацікавленість як у майбутніх біологів, біотехнологів, хіміків, харчових технологів, так і викладачів інституту.

читати далі>>>


Екскурсія до лабораторії «Synevo»

Опубліковано: Кеца Оксана Віталіївна / Oksana V. Ketsa, 23.05.2022

    20 травня 2022 року в рамках профорієнтаційної роботи куратори академічних груп кафедри біохімії та біотехнології к.б.н., доцент Волощук О.М. та к.б.н., асистент Николайчук І.М. зі студентами 2 та 3 курсу спеціальності 091 Біологія відвідали біохімічну та імунологічну лабораторії європейської мережі лабораторій «Synevo», що є частиною шведського холдингу «Medicover». 

читати далі>>>


Всесвітній день бджіл

Опубліковано: Іщенко Ольга Олегівна, 20.05.2022

bee20 травня - Всесвітній день бджіл.

Цього дня міжнародна спільнота відзначає День бджіл, акцентуючи увагу до цих надзвичайних комах. Значення бджіл є різноманітним, оскільки вони як основні комахи-запилювачі підтримують природне біорізноманіття та сталість екосистем, слугуючи індикатором чистоти довкілля,  сприяють підвищенню продуктивності агрокультур та водночас створюють такі первинні продукти як мед, прополіс, віск, пилкове обніжжя, пергу та інші. Бджола слугує об’єктом широкого кола наукових інтересів та досліджень в галузі молекулярної біології, генетики, селекції, нейробіології, геронтології та практичної медицини. 

 

читати далі>>>


«Екологічна лабораторія» на акції «Діти-дітям»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 18.05.2022

14 травня 2022 р. на території ТЦ «Боянівка» у м. Чернівці пройшла акція «Діти-дітям» для дітей-переселенців та маленьких буковинців. Торгово-розважальний центр «Панорама» на дві години наповнився атмосферою тепла, затишку для людей із різних областей України. Від початку війни представники кафедри екології та біомоніторингу вже не вперше приймають участь у подібних заходах. Так і цього разу кафедру представляли студенти-магістри, яких організувала доц. Уляна ЛЕГЕТА .

читати далі>>>


Освітній процес не зупиняється: студентка-переселенка з Харкова виконує магістерську роботу на кафедрі хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції ЧНУ

Опубліковано: Дійчук Володимир Васильович, 17.05.2022

 Війна росії проти України вмить докорінно змінила життя української молоді, перекреслила мрії студентів, особливо магістрантів, здобути диплом з обраної спеціальності у рідних вищих навчальних закладах і будувати майбутнє щасливе особисте життя, працюючи на благо процвітання неньки України. Відтак, сотні тисяч українців змушені були покинути домівки та переїхати на більш безпечні території. Місто Чернівці є одним із таких небагатьох безпечних міст країни, яке радо приймає переселенців.

На разі, освітній процес відновився дистанційно. Проте виконання кваліфікаційних робіт прикладного характеру вимагає проведення

читати далі>>>


Олег Шилюк про академічну доброчесність та правила посилання в студентських роботах: у рамках курсу Основи наукової діяльності

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 17.05.2022

У четвер 12 травня в рамках дисципліни Основи наукової діяльності (асист. Оксана ЗАРОЧЕНЦЕВА) було проведено науковий семінар, де запрошеним спікером виступив заступник директора з питань інформаційних технологій Наукової бібліотеки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Олег Шилюк. Участь прийняли викладачі та студенти 3-5 курсів кафедри екології та біомоніторингу. 

читати далі>>>


Професор Запорізького національного університету виступив на науковому семінарі кафедри екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 16.05.2022

10 травня на кафедрі екології та біомоніторингу відбувся науковий семінар, де запрошеним спікером був завідувач кафедри загальної та прикладної екології і зоології Запорізького національного університету проф. Олександр Федорович Рильський. На семінарі, який проходив в онлайн режимі були присутні викладачі та студенти 1-5 курсів кафедри. Тема семінару "Біологічна доочистка стічних вод".

читати далі>>>


КРАЩА ДОПОВІДЬ НА УНІВЕРСИТЕТСЬКІЙ СТУДЕНТСЬКІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ

Опубліковано: Іщенко Ольга Олегівна, 16.05.2022

 

valin12 травня 2022 року в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича проходила щорічна Студентська наукова конференція. Інститут біології, хімії та біоресурсів представляв студент 5-го курсу кафедри молекулярної генетики та біотехнології Максим Валін та був нагороджений дипломом за кращу доповідь.

читати далі>>>


Засідання секції студентської наукової конференції "Середня освіта (біологія та здоров'я людини) 2022 року

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 16.05.2022


 11 травня 2022 р
оку на кафедрі ботаніки, лісового і садово-паркового господарства в онлайн-режимі відбулося засідання  секції «Середня освіта (біологія та здоровя людини)» чергової студентської наукової конференції на базі Чернівецького  національного університету. У роботі секції брали участь викладачі кафедри та студенти 1–4 курсів спеціальності «Середня  освіта (біологія та здоров’я людини)» (разом 37 учасників). З доповідями виступили 14 студентів 3 та 4 курсів.

 

читати далі>>>