Новини

Ювілейна Х Всеукраїнська учнівська олімпіада з екології у Чернівцях

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 25.04.2023

IV етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології проходив на Буковині 19-21 квітня. Організатори і координатори масштабного заходу - Інститут модернізації змісту освіти МОН, Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області, Багатопрофільний ліцей для обдарованих дітей, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича – ефективно співпрацювали. Завідувач кафедри екології та біомоніторингу д.б.н., професорка Марія ФЕДОРЯК виконувала функції заступниці голови журі, співробітники кафедри працювали у складі оргкомітету та журі. 

читати далі>>>


В гостях у випусників кафедри молекулярної генетики та біотехнології

Опубліковано: Козуб Людмила Володимирівна, 20.04.2023

Авіценна19 квітня 2023 студенти-магістранти кафедри відвідали лікувально-діагностичний центр «Авіценна». У цьому центрі працюють випускниця та аспірант кафедри молекулярної генетики та біотехнології. Співробітники діагностичної лабораторії показали сучасне обладнання, на якому здійснюються аналізи, та розповіли про принципи роботи приладів та організацію роботи у лабораторії. Таким чином студенти на практиці познайомилися із методами, які вони засвоїли при вивченні курсу «Молекулярна діагностика».

читати далі>>>


Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на кращу проектну пропозицію комплексного благоустрою Центрального парку культури і відпочинку імені Т. Шевченка

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 17.04.2023


7 квітня 2023 року в департаменті урбаністики та архітектури міської ради м. Чернівці відбулося засідання журі Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу на кращу проектну пропозицію комплексного благоустрою Центрального парку культури і відпочинку імені Т. Шевченка. На запрошення департаменту в роботі журі конкурсу приймала участь доцент кафедри ботаніки, лісового та садово-паркового господарства Романюк Оксана Миколаївна. Спільним обговоренням було визначено кращі проекти, які будуть взяті за основу для реконструкції парку.

читати далі>>>


Студент 3 курсу спеціальності «Харчові технології» взяв участь у роботі 89-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті»

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 16.04.2023

 7 квітня 2023 року у межах 89-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті» працювала секція «Експертиза харчових продуктів».

Відкрила роботу секції вітальним словом завідувачка кафедри експертизи харчових продуктів, д.т.н., професорка Лариса Арсеньєва. Роботу секції очолила к.т.н., доцентка Світлана Усатюк, секретарка – доцентка Вікторія Кійко. 

Перед молодими науковцями виступили запрошені гості – керівник Громадської спілки «Асоціація з інтеграції НАССР» Владислав Веремеєнко 

читати далі>>>


Традиції та звичаї, з покоління в покоління!!!

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 13.04.2023

На кафедрі хімії та експертизи харчової продукції вже стало хорошою та світлою традицією: на передодні свята Великодня згадувати та передавати звичаї – малювати крашанки, крапанки, писанки. Писанка – це втілення культурної та релігійної цінності, заряд позитивної енергетики, вона надихає любити своє справжнє, українське. І дуже приємно, що писанкарство живе й сьогодні, що студенти із цікавістю долучаються до цієї справи.

На Гуцульщині існує легенда: Далеко в горах до високої стрімкої скелі

читати далі>>>


Обговорення проблем ведення бджільництва науковцями та пасічниками України

Опубліковано: Козуб Людмила Володимирівна, 12.04.2023

Житомир_11 квітня 2023 року на базі кафедри мікробіології, фармакології та ветеринарної епідеміології факультету ветеринарної медицини Поліського національного університету за сприяння ГО «Клуб професійних пасічників Житомирщини» відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція на тему «Інновації щодо зимівлі та весняного розвитку бджолиних сімей»,  в якій прийняли участь викладачі нашої кафедри доцент, к. б. н. Язловицька Людмила Степанівна та доцент, к. б. н. Савчук Галина Георгіївна

 

читати далі>>>


Людина живе, доки її пам’ятають…

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 12.04.2023

Сьогодні, 12 квітня, минає перша річниця зі дня смерті колишнього ректора університету, засновника кафедри, почесного професора Степана Степановича Костишина. Наша кафедральна родина й уся університетська спільнота з великою шаною та теплотою згадує мудрого наставника, справедливого керівника, талановитого науковця, життєлюбну, інтелігентну і щиру людину. Цінні зерна знань і настанов Степана Степановича продовжують приносити плоди у повсякденній праці студентів і викладачів, випускників кафедри.

читати далі>>>


Диплом ІІІ ступеня у Всеукраїнському конкурсі наукових робіт зі спеціальності «Харчові технології» виборов студент 3 курсу

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 09.04.2023

 В період з 3 по 7 квітня 2023 року на базі Національного університету харчових технологій відбувся другий етап конкурсу захисту студентських наукових робіт. Кафедру хімії та експертизи харчової продукції Чернівецького національного університету представляв студент 3 курсу Михайло Чепурняк з роботою «Розробка рецептури майонезного соусу на основі казеїну харчового та соєвого протеїну», науковий керівник – доц. Анастасія  Сачко. 

Робота представлялась на секції «Технології м’ясних, молочних та олійно-жирових продуктів». На підставі рецензій та оцінки наукових доповідей учасників науково-практичної конференції галузева конкурсна комісія присудила Михайлу Чепурняку диплом ІІІ ступеня.

 

читати далі>>>


Засідання робочої групи, стейкхолдерів, студентів та викладачів щодо обговорення проєкту Стандарту вищої освіти зі спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій»

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 07.04.2023

16 квітня 2023 р. відбулося засідання робочої групи, стейкхолдерів, студентів та викладачів щодо обговорення проєкту Стандарту вищої освіти зі спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» з урахуванням внесення відповідних змін до нової редакції освітньо-професійної програми (ОПП) «Землеустрій та кадастр» за другим (магістерським) рівнем вищої освіти.

читати далі>>>


Методичний семінар зав. каф., проф. Беспалька Р.І. «Інтернет технології та технології комп'ютерного дистанційного навчання»

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 04.04.2023

ч4 квітня 2023 р. відбувся методичний семінар завідувача кафедри геоматики, землеустрою та агроменеджменту, професора Беспалька Р.І. за темою «Концепції та метафори в презентаціях». Функціональні можливості сучасних комп’ютерних та комунікаційних технологій надають освітньому процесу реалізацію низки можливостей, з-поміж яких:...

читати далі>>>