Новини

ПРОДОВЖЕННЯ ПРОФОРІЄНТАЦІЇ

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 23.05.2023

1На кафедрі геоматики, землеустрою та агроменеджменту навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів відбувся профорієнтаційний захід, який відвідали студенти Кіцманського фахового коледжу ПДУ.

Майбутнім абітурієнтам демонструвалася розроблена освітньо-професійна програма першого (бакалаврського) рівня «Землеустрій та кадастр» та майбутні сфери професійної діяльності. 

читати далі>>>


«Наукові пікніки» як відзначення Дня науки України!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.05.2023

21 травня щорічну акцію «Наукові пікніки» з популяризації науки серед населення вперше проведено на території скверу перед резиденцією Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Значна кількість локацій різних кафедр ВУЗу на оновлених алеях поруч із рідним університетом у затишку тіні дерев та під гучну запальну національну музику створювали відчуття справжнього свята науки. Символічно, що напередодні, 20 травня 2023 р. відзначалася 26-та річниця святкування Дня науки в Україні.

До організації інтерактиву для гостей і відвідувачів акції долучилися студенти-екологи 103 групи під керівництвом доц. Уляни ЛЕГЕТИ за допомоги та настанов старшокурсників (403 групи), членів студентської організації «Надворі». Локація кафедри екології та біомоніторингу була представлена одразу п’ятьма напрямками.

читати далі>>>


Наука - це цікаво та захопливо

Опубліковано: Дійчук Володимир Васильович, 22.05.2023

 Популяризація науки - дуже важлива складова навчального процесу. Вона може включати в себе цілий комплекс різноманітних заходів: лекцій, вебінарів, зустрічей, екскурсій та демонстративних експериментів. Один з таких заходів - "Наукові пікніки" - відбувся в неділю, 21 травня, у сквері навпроти Резиденції. 

Традиційно, студенти кафедри хімії та експертизи харчової продукції презентували свої освітні програми. Студенти

читати далі>>>


До Міжнародного дня Біорізноманіття - про унікальні об'єкти фіторізноманіття Буковини

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 22.05.2023


  Організація Об'єднаних Націй оголосила 22 травня Міжнародним днем біорізноманіття з метою підвищення розуміння та обізнаності людства з питаннями біорізноманіття. Цю дату було обрано у зв’язку з тим, що 22 травня 1992 року на Генеральній асамблеї ООН з проблем глобальної екології було прийнято Конвенцію про біологічне різноманіття. Україна є однією із сторін Конвенції і ратифікувала її у 1994 році.

  Центр збереження біорізноманіття, який функціонує при кафедрі ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, продовжує серію матеріалів про унікальні, найцінніші об’єкти біорізноманіття Буковини і Карпатського регіону загалом, за збереження яких ми відповідаємо перед світовою спільнотою.

  До цього переліку належать заповідні об’єкти Рухотинського лісництва, яке розташоване у центральній частині Хотинської височини. В межах цього лісництва знаходяться 7 об’єктів природно-заповідного фонду: ботанічна пам’ятка природи загальнодержавного значення «Рухотинський ліс» (49 га), п’ять заповідних урочищ – «Буковий праліс» (33 га), «Дубовий праліс» (13 га), «Ділянка пралісу» (10 га), «Бучок» (25,8 га), «Реліктова бучина» (60 га) та орнітологічний заказник місцевого значення «Чапля» (8,3 га), де охороняються осередки пралісових екосистем.

  За ініціативи керівництва ДП «Ліси України» (філія Сокирянське лісове господарство), у підпорядкуванні якого знаходиться лісництво, співробітниками кафедри ботаніки проведено обстеження цих заповідних об’єктів.

читати далі>>>


Природа та символізм у вишиванках

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 19.05.2023

18 травня 2023 року на кафедрі екології та біомоніторингу відбулося онлайн-святкування Дня вишиванки. Крім викладачів та студентів всіх курсів кафедри, модератор заходу доцент Уляна ЛЕГЕТА залучила до свята вчителів та школярів ЗЗСО м. Чернівці (Військового спортивного ліцею, Комунальної спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів, Багатопрофільного ліцею для обдарованих дітей) та області (Камʼянецького ліцею Кам’янецької ОТГ і Оршовецького ЗЗСО). Також до зустрічі приєдналися наші співвітчизники, які нині перебувають у м. Торонто, Канада (вчителі та учні католицької школи bishop Marrocco/Thomas Merton Catholic secondary school).

читати далі>>>


Колектив та студенти кафедри молекулярної генетики та біотехнології вітають з Днем Вишиванки

Опубліковано: Козуб Людмила Володимирівна, 18.05.2023

День Вишиванки_1Студенти та співробітники кафедри вдягли свої найяскравіші та найкрасивіші вишиванки, щоб відзначити це національне свято. Кожна вишиванка є неповторним твором мистецтва, який передає нашу багату історію, традиції та національну спадщину. Цей святковий наряд є символом нашої національної гордості та єдності, наш генетичний код нації. Одяг вільних людей, який говорить про нас, як націю. Символ України та той місток, який єднає сьогодення з минулим, нас сучасних із нашими пращурами.  

читати далі>>>


Кафедра екології та біомоніторингу на фестивлі Lviv Open Lab

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 18.05.2023

У суботу 13 травня 2023 року кафедра екології та біомоніторингу стала учасником наукового фестивалю Open Lab у Львові, який відбувся в межах проєкту «Трамплін до рівності», що реалізується Фондом Народонаселення ООН в Україні у партнерстві з Офісом Віце прем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України за фінансової підтримки посольства Швеції в Україні. Ініціатором від Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича виступила Рада молодих вчених. Кафедру представляла студентка 4 курсу Марічка Бабійчук з програмою «Екологія у повсякденному житті».

читати далі>>>


Участь у науковій школі “Експериментальні досягнення в макромолекулярній кристалографії” “HTCC5 WORKSHOP”

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 18.05.2023

16-21 квітня 2023 року в м. Дубровник (Хорватія) проходила наукова школа “Експериментальні досягнення в макромолекулярній  кристалографії” “HTCC5 WORKSHOP”. Учасниками школи були науковці з різних куточків світу. Наш інститут представляли  м.н.с. Василина Копач та аспірантка Аліна Короп із кафедри хімії та експертизи харчової продукції.

читати далі>>>


робоча зустріч з науково-педагогічними працівниками

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 18.05.2023

sd18 травня 2023 р. на платформі Google Meet відбулася робоча зустріч з науково-педагогічними працівниками кафедри геодезії, землеустрою та земельного кадастру Одеського державного аграрного університету – директором факультету геодезії, землеустрою та агроінженерії к.е.н., доц. Малащук Оксаною Степанівною, зав. каф., к.г.н., доц. Леонідовою Іриною Вікторівною, к.е.н., доц. Мовчан Тетяною Вікторівною та ст. викл. Смоленською Лідією Іванівною.

читати далі>>>


ДЕНЬ ВИШИВАНКИ 2023

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 18.05.2023

чВишиванка єднає українців з усього світу, зігріває серця та душі теплом!

Це наша особливість і невід'ємна частина культури!

Нехай це свято зітре кордони і об'єднає українців у кожному куточку планети.

Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. 

читати далі>>>