Новини

Науковий семінар з проблем реалізації екосистемних послуг

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 10.06.2023

06 червня на кафедрі екології та біомоніторингу відбувся науковий семінар за результатами дисертаційного дослідження "Екологічні та соціальні рушії реалізації екосистемних послуг на градієнті ландшафтних умов" докторантки Аліни ЖУК. Доповідь висвітлила сучасний стан концепції екосистемних послуг, її місце в міждисциплінарній співпраці, а також містила результати ситуаційного аналізу реалізації окремих груп послуг в умовах гірських, передгірських і рівнинних ландшафтів Чернівецької області. Доповідачка акцентувала увагу на окремих аспектах застосування ландшафтного підходу до організації й оптимізації багатоцільового природокористування.

читати далі>>>


Міжнародна академічна мобільність студентів кафедри біохімії та біотехнології

Опубліковано: Стус Юля Валеріївна, 09.06.2023

 08.06.2023 р. група студентів-магістрантів, які навчаються за освітньою програмою «Біохімія та лабораторна діагностика» і студентів бакалаврату освітньої програми «Біологія» (3 та 4 курс), очолювана професором, зав. кафедри біохімії та біотехнології Галиною КОПИЛЬЧУК, відвідали університет Штефана чел Маре (Сучава, Румунія) і на факультеті медицини та біології взяли участь в обговоренні подальшої співпраці в рамках європейських та транскордонних проєктів.

З проректором Ştefan PURICI та деканом факультету медицини та біології  Mihai COVAȘĂ домовилися про можливість проходження практики студентами кафедри біохімії та біотехнології, міжнародного стажування викладачів та наукової співпраці.   

читати далі>>>


Міжнародна науково-практична конференція "Актуальні проблеми фізіології тварин"

Опубліковано: Козуб Людмила Володимирівна, 07.06.2023

конф_125-26 травня 2023 року у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького відбулася міжнародна науково-практична конференція "Актуальні проблеми фізіології тварин" присвячена 100-річному ювілею ректора Степана Васильовича Стояновського, в якій взяли участь викладачі - доцент, к. б. н. Людмила Язловицька, доцент, к. б. н. Галина Савчук, асист., к. б. н.Леся Тимочко, асист., к. б. н Олександр Череватов та студенти кафедри - Остап Паламар, Іларіон Романюк, Ірина Лугомирська.

читати далі>>>


ЛІЦЕЇСТИ У ГОСТЯХ НА КАФЕДРІ ЕКОЛОГІЇ ТА БІОМОНІТОРИНГУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.06.2023

Протягом останнього тижня травня 2023 р. у рамках профорієнтаційної роботи відбулася зустріч з учнями випускних класів ліцеїв м. Чернівці: ліцею № 1 імені Пауля Францовича та Багатопрофільного ліцею для обдарованих дітей, яких зустріла кафедральна команда у складі викладачів та студентів 1 і 5 курсів. Учням розповіли про особливості освітньої програми «Екологія», за якою відбувається підготовка здобувачів вищої освіти, перспективи працевлаштування фахівців-екологів, акцентували увагу на основних наукових напрямках досліджень, зробили короткий екскурс у грантову та проектну діяльність кафедри.

Ліцеїсти ознайомилися з різними підходами до організації екологічного біомоніторингу, принципами та методами біоіндикації та біотестування, використанням індикаторів і тест-систем за різних антропогенних чинників. Учні під бінокулярами розглядали павуків як індикаторів умов виробничих і житлових приміщень.

читати далі>>>


Хто поінформований, той складе ЄВІ!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.06.2023

31 травня 2023 р. на кафедрі екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича за ініціативи проф. Марії ФЕДОРЯК відбувся міжуніверситетський семінар “ПОІНФОРМОВАНИЙ - ОЗБРОЄНИЙ”. Основна мета - ознайомлення з особливостями складання ЄВІ-2023, зокрема зі структурою, стратегіями та  оцінюванням єдиного вступного іспиту з іноземної мови.

читати далі>>>


Нейроекономіка та теорія подвійних процесів - лекція для студентів економічного факультету

Опубліковано: Козуб Людмила Володимирівна, 31.05.2023

економ1

18 травня студентка 5 курсу Дар’я Рудь  провела лекцію на тему: «Прийняття рішень. Нейроекономіка та теорія подвійних процесів» зі студентами економічного факультету першого та третього курсу. Зі студентами обговорювалось безліч різних питань стосовно того, як на практиці можливо використовувати знання з нейроекономіки, говорили про сприйняття інформації та когнітивні процеси під час цього, теорія темпераменту, як колір впливає на рішення, що відбувається під час потрапляння світла на сітківку, чому свободи волі не існує та як це обгрунтувати за допомогою нейробіології. Розбирали модельний об’єкт Caenorhabditis elegans, як в нього працють нейрони під час прийняття рішень, та як за допомогою діацетилу  здійснити його рух. Студентів зацікавило дослідження в якому людей заводили в приміщення з запахом свіжого печива з шоколадом і що це впливало на їх щедрість, а в кімнаті з тухлим м’ясом люди навпаки в грі стали більш жадібними.  

читати далі>>>


ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ ОЛІМПІАДИ З ЕКОЛОГІЇ ТА ЇХ НАУКОВИХ НАСТАВНИКІВ!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 26.05.2023

24.05.2023 в інтерактивно-освітньому просторі «Музей науки» відбувся «Молодіжний івент-2023», учасниками якого стали обдарована учнівська молодь Буковини, їх вчителі та наукові керівники. Серед запрошених – викладачі ННІБХБ, під керівництвом яких учні здобули перемогу у ІV етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології. 

читати далі>>>


20 травня – Всесвітній день бджіл!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 25.05.2023

Роль бджоли медоносної важко переоцінити. Фахівці і студенти кафедри екології та біомоніторингу у широкій співпраці з українськими колегами і міжнародною науковою спільнотою активно досліджують підтримуючі, ресурсні, регулюючі та культурні екосистемні послуги виду і асоційовані фактори ризику на соціо-екологічних градієнтах. Тому ми активно долучилися і до відзначення Всесвітнього дня бджіл.

читати далі>>>


Захист ознайомчої педагогічної практики студентами 302 групи

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 25.05.2023

  16 травня 2023 року на кафедрі ботаніки, лісового і садово-паркового господарства відбувся захист ознайомчої педагогічної практики студентами 302 групи спеціальності "Середня освіта (Біологія та здоров'я людини)". Студенти поділились враженнями про оснащення закладів загальної середньої освіти міста, використання сучасних освітніх технологій та методів викладання. Крім того, відмітили практичну цінність отриманого досвіду для своєї майбутньої педагогічної діяльності. Також зазначили значну насиченість різноплановою діяльністю під час проходження практики.

читати далі>>>


Наукові пікніки 2023

Опубліковано: Козуб Людмила Володимирівна, 23.05.2023

пікніки_1

 

21 травня, на території скверу, що  навпроти Резиденції митрополитів Буковини і Далмації, відбувся науково-просвітницький захід «Наукові пікніки 2023» з ініціативи Ради молодих вчених Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, в яких активну участь взяли співробітники та студенти нашої кафедри.  Команда кафедри молекулярної генетики та біотехнології демонструвала на наукових пікніках три групи дослідів. 

читати далі>>>