Новини

МОДЕЛЬНИЙ МАЙДАНЧИК ДИКОРОСЛИХ МЕДОДАЇВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 13.09.2023

Студенти молодших курсів кафедри екології та біомоніторингу під керівництвом к.б.н. Тетяни ФИЛИПЧУК долучилися до реалізації завдань нового проекту щодо вивчення ролі та збереження диких запилювачів в екосистемах. Для досліджень закладено модельний майданчик дикорослих медодаїв.

Дикі запилювачі стикаються з різними ризиками, такими як втрата оселищ, використання пестицидів, розповсюдження інвазійних видів та зміни клімату, що призводять до зменшення популяцій і загрожують їхньому існуванню. Ці комахи надзвичайно важливі для збереження біорізноманіття, стабільності екосистем та забезпечення людства продовольством.

читати далі>>>


Представникик кафедри екології та біомоніторингу взяли участь у роботі Всеукраїнської наукової конференції у Львові

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 08.09.2023

Студентка магістратури Осадчук Тетяна Миколаївна, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Шпак Ярослав Васильович і професор, завідувачка кафедри екології та біомоніторингу Федоряк Марія Михайлівна 7 вересня 2023 р. взяли участь у роботі Всеукраїнської наукової конференції «Стан і біорізноманіття екосистем Шацького національного природного парку та інших природоохоронних територій», присвяченої 100-й річниці від дня народження Надії Степанівни Ялинської,  яка цьогоріч відбулася у Львові. Тетяна Миколаївна представила усну доповідь на тему: "Трофічна база медоносних бджіл в національних природних парках «Черемоський» та «Вижницький»".

У роботі конференції взяли участь76 учасників із 15 провідних наукових і навчальних установ Львова, Галича, Харкова, Шацька, Івано-Франкового, Одеси, Сум, Житомира, Чернівців та інших міст. Більшість з них підпорядковані Міністерству освіти і науки України, Національній академії наук України; представлені також інституції природозаповідного фонду України.

читати далі>>>


НЕТРАДИЦІЙНИЙ ПОЧАТОК НАВЧАЛЬНОГО РОКУ ПЕРШОКУРСНИКІВ-ЕКОЛОГІВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 01.09.2023

Перше вересня - не просто символічна дата для всіх, хто пов’язаний із освітою, але також нагадування про те, що ми всі постійно вчимося, вдосконалюємося і розвиваємося. Однак вже другий рік навчання відбувається у непрості часи, коли в країні тривають військові дії. Саме в такі моменти освіта і знання стають тим фундаментом, який дає нам змогу розуміти, аналізувати та ухвалювати правильні рішення. Ми пишаємося тим, що кафедра екології та біомоніторингу поповнилася юними екологами, для яких збереження природи - це запорука здоров’я і благополуччя майбутніх поколінь. Адже для тих, хто обрав шлях еколога, кожен день – це можливість робити світ кращим.

читати далі>>>


IV зустріч із навчальними закладами-надавачами освітніх послуг з бджільництва

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 31.08.2023

30 серпня 2023 року Марія ФЕДОРЯК, д.б.н., професор, завідувач кафедри екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича стала запрошеним спікером на IV зустрічі з навчальними закладами-надавачами освітніх послуг з бджільництва. Зустрічі проводяться з метою обговорення можливостей поліпшення навчальних послуг для бджолярів. Тому, розповідаючи про досвід організації і проведення моніторингу зимових втрат бджолиних колоній у рамках міжнародного моніторингу COLOSS, Марія ФЕДОРЯК зробила акцент на можливостях співпраці і використання результатів та підходів українськими бджолярами, науковцями і освітянами. Ділилася ідеями і планами щодо майбутньої співпраці.

читати далі>>>


Всеукраїнська зустріч зі стейкхолдерами щодо підготовки екологів у контексті обговорення Проєкту нового переліку галузей знань і спеціальностей

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 23.08.2023

17 серпня 2023 р. в онлайн режимі відбулося розширене позачергове засідання наукового комітету PAEW, наукової спільноти, практиків, підприємців. Долучилися більше 180 учасників, серед яких і викладачі кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ. Мета зустрічі – консолідація позиції щодо Проєкту нового переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої та фахової передвищої освіти, оприлюдненого 8 серпня 2023 року на сайті Міністерства освіти і науки України. В документі висловлено ідею щодо об’єднання спеціальностей «101-Екологія» та «106-Географія». В обговоренні взяли участь представники Міністерства, народні депутати, науковці, громадські діячі, представники бізнесу.

читати далі>>>


Професорка Ірина Панчук отримала сертифікат експерта НАЗЯВО

Опубліковано: Козуб Людмила Володимирівна, 10.08.2023

Панчук І. І. Професорка кафедри молекулярної генетики та біотехнології Ірина Панчук пройшла попередній конкурсний відбір та була запрошена Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) пройти підготовку для експертів. Протягом липня 2023 р. вона відвідала два онлайн курси надані НАЗЯВО «Експерт з акредитації освітніх програм: онлайн тренінг» та «Як написати якісний звіт про результати акредитаційної експертизи освітньої програми», успішно здала тестування та отримала сертифікат експерта НАЗЯВО.

читати далі>>>


Стажування в літній школі Jassy Summer School 2023

Опубліковано: Козуб Людмила Володимирівна, 01.08.2023

ясси1З 10 по 21 липня 2023 року студентка  кафедри молекулярної генетики та біотехнології Анна Храпко та аспірантка Надія Рошка  взяли участь у роботі чергової літньої школи Ясського університету імені А.І. Куза, Румунія. Тема стажування була присвячена біологічним наукам, серед яких учасники мали змогу відвідати як лекційні так і практичні заняття. Особливий інтерес викликали практикуми, які носили дискусійний характер, а також відвідування лабораторій університету, де учасникам давали змогу застосувати набуті навички безпосередньо на практиці. Анна та Надія успішно здали фінальний іспит по всім дисциплінам, підтвердженням чого стали отримані відповідні сертифікати. 

читати далі>>>


Екосвідомість в режимі "Hard mode"

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 29.07.2023

Асистент кафедри екології та біомоніторингу Оксана Зароченцева 23 липня відвідала тренінг «Екосвідомість в режимі «Hard mode», організований ГО "Чернівецьке об'єднання "Захист" за підтримки European Endowment For Democracy в рамках реалізаії проєкту "Активісти інклюзивних громад". 

читати далі>>>


Участь у Міжнародній конференції

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 08.07.2023

7 липня 2023 р. на базі Одеського державного аграрного університету відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку геодезії, землеустрою та природокористування». Організаційно конференція працювала за 4 актуальними напрямами: 1. Сучасні виклики топографо-геодезичної діяльності в Україні. 2. Просторовий розвиток територіальних громад: проблеми та шляхи їх вирішення. 3. Кадастр, оцінка та моніторинг земель. 4. Еколого-економічні проблеми природокористування в умовах воєнного стану.

читати далі>>>


УРОЧИСТА АКАДЕМІЯ У СТІНАХ МАРМУРОВОЇ ЗАЛИ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 05.07.2023

4 липня 2023 р. відбулася урочиста церемонія вручення дипломів студентам ОР «Бакалавр» всіх кафедр Навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів. Кафедру екології та біомоніторингу представили 14 студентів, які успішно закінчили навчання на бакалавраті. Серед них один з дипломів, а саме Оксани МАЙКАН - з відзнакою.

читати далі>>>