Новини

ПЕРСПЕКТИВИ КЕРОВАНОГО БДЖОЛОЗАПИЛЕННЯ В УКРАЇНІ: НАЛАГОДЖЕННЯ СПІВПРАЦІ НАУКОВЦІВ І ПРАКТИКІВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 30.11.2023

25 листопада 2023 року у м. Київ за сприяння ГС Асоціація керованого запилення «BeesAgro» відбулася конференція «MEETUP: Бджолозапилення зернових та олійних культур СОНЯШНИК», яка присвячена проблемам керованого бджолозапилення соняшника. Захід об’єднав кращих експертів з сільського господарства, бджолярів і науковців.

У конференції взяли участь викладачі кафедри екології та біомоніторингу Ірина СИТНІКОВА та Тетяна ФИЛИПЧУК, які виступили з результатами досліджень щодо методичних аспектів дослідження ефективності бджолозапилення соняшника та продуктивності сучасних олійних гібридів за різних умов запилення.

читати далі>>>


НЕФОРМАЛЬНА ОСВІТА У ВИВЧЕННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 29.11.2023

ф22 листопада 2023 р. Верховна Рада ухвалила у першому читанні Президентський законопроєкт № 9342 «Про застосування англійської мови в Україні» (деталі: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1854364). Ним було пропоновано віднести англійську мову до мов міжнародного спілкування в Україні та сприяти державній підтримці щодо її вивчення громадянами України.

читати далі>>>


Кафедра екології та біомоніторингу виборола грант HORIZON із проєктом RestPoll на 48 місяців

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.11.2023

Кафедра екології та біомоніторингу навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича виборола грант HORIZON із проєктом RestPoll: Restoring Pollinator habitats across European agricultural landscapes based on multi-actor participatory approaches (Відновлення середовищ існування запилювачів у європейських агроландшафтах на основі мультипартисипативного підходу ).  Грантодавець - Європейське виконавче агентство з досліджень (European Research Executive Agency). Членами команди проєкту в Україні стали д.б.н., проф., завідувач каф. екології та біомоніторингу Марія ФЕДОРЯК (керівник), к.б.н., доц. Аліна ЖУК, к.б.н., доц. Уляна ЛЕГЕТА, к.б.н., доц. Ірина СИТНІКОВА, к.б.н., асистент Тетяна ФИЛИПЧУК. 

читати далі>>>


Гостьова лекція з МММ

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 26.11.2023

25 листопада 2023 року кандидат технічних наук, доцент кафедри геоматики, землеустрою та агроменеджменту, Гарант ОП 193 "Геодезія та землеустрій", сертифікований інженер-геодезист Тарас ГУЦУЛ був запрошений для проведення гостьової лекціі у Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, на кафедру геодезії та землеустрою.

читати далі>>>


КАФЕДРА ЕКОЛОГІЇ ТА БІОМОНІТОРИНГУ НА НАЦІОНАЛЬНОМУ ФОРУМІ «ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ В УКРАЇНІ: ЗАКОНОДАВСТВО, ЕКОНОМІКА, ТЕХНОЛОГІЇ»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 24.11.2023

21-23 листопада 2023 року у м. Івано-Франківськ відбувся щорічний Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології»,  організатором якого десять років поспіль виступає Всеукраїнська екологічна ліга. З привітальним словом до учасників звернулися голова оргкомітету форуму і Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна ТИМОЧКО, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан СТРІЛЕЦЬ, голова Івано-Франківської ОВА Світлана ОНИЩУК. У заході взяла участь і виступила з доповіддю к.б.н., доцент Ірина СИТНІКОВА, яка є головою обласної організації  ВЕЛ.

читати далі>>>


Розпорядження директора ННІБХБ

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 23.11.2023

У зв'язку із закінченням терміну дії вченої ради навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів 

читати далі>>>


«Медіація як інноваційний метод вирішення конфліктів» з вуст психолога

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.11.2023

21.11.2023 на кафедрі екології та біомоніторингу ЧНУ імені Юрія Федьковича відбувся круглий стіл студентів всіх курсів та викладачів на тему «Інструменти формування безконфліктних комунікацій в освітньому середовищі». Запрошений спікер – кандидатка психологічних наук Гайсонюк Наталія Артемівна. 

Студенти 403 групи підготували презентацію й ознайомили всіх присутніх із «Положенням про засади безконфліктних комунікацій та врегулювання спорів учасників освітнього процесу у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича», контактними особами соціально-психологічного центру та місцем його знаходження.

читати далі>>>


Посвята першокурсників 2023 у студенти відбулася

Опубліковано: Стус Юля Валеріївна, 21.11.2023

 15 листопада магістранти другого року навчання кафедри біохімії та біотехнології урочисто передали естафету першокурсникам – біологам, біотехнологам та освітянам біології. Цікаві та веселі конкурси, вікторини, змагання базувалися на отриманих студентами знаннях з нормативної дисципліни «Загальна цитологія».

читати далі>>>


Наші студенти з BioGenius вибороли 2 місце на Ігри Заводів 6.0

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 21.11.2023

З 6 по 15 листопада проходив черговий проект від UGEN «Ігри Заводів 6.0», метою якого є ознайомлення студентів з особливостями виробничих процесів на підприємствах, що є лідерами в різних галузях товарного виробництва, а також з можливостями потенційного працевлаштування в компаніях. 

Цьогоріч, у проекті взяло участь 32 команди. Турнір складався з двох етапів. На першому, вирішувались кейси від компаній. На другому, команди, що проходили у фінал з певних кейсів брали участь у пітчингу в якому намагались довести стейкхолдерам, що їхні рішення є кращими від рішень конкурентів.

Після проведення фіналів, команда нашого інституту "BioGenius" набрала сумарно 42,67 балів, посівши 2 місце на турнірі! 

читати далі>>>


«… Їх слухали з цікавістю не лише діти, але й вчителі!»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 21.11.2023

Кафедра екології та біомоніторингу продовжує просвітницьку традицію налагодження тісних контактів із ЗЗСО м. Чернівці та Чернівецької області. Для такої роботи доцентом кафедри Уляною ЛЕГЕТОЮ була сформована молода енергійна команда екологів із співробітників та студентів різних курсів. В результаті вже пройшла низка цікавих зустрічей з учнями старших класів, зокрема старшокласниками Глибоцької селищної територіальної громади і Димківського НВК Чернівецького району,  а також Вашковецького ліцею Вижницького району. Такі зустрічі стали можливими за підтримки благодійного фонду «Карітас Чернівецької Єпархії».

читати далі>>>