Новини

Інженер БПЛА. Базовий курс.

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 01.12.2023

чНещодавно в класифікаторі професій під кодом 8990 з’явилася нова – оператор дистанційно керованих апаратів. Безпілотні літальні апарати активно впроваджуються в різні сфери людської діяльності, демонструючи відмінні результати. Складність задач та різноманітність вимог відображається на множині модельного ряду.

читати далі>>>


Вітаємо Рошку Надію з успішним захистом дисертації!

Опубліковано: Козуб Людмила Володимирівна, 30.11.2023

NR23 листопада в онлайн режимі на засіданні разової спеціалізованої вченої ради ДФ 76.051.035 відбувся захист дисертації аспірантки кафедри молекулярної генетики та біотехнології Рошки Надії на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 09 Біологія за спеціальністю 091 Біологія. Науковий керівник - завідувач кафедри молекулярної генетики та біотехнології, доктор біологічних наук, професор Роман Анатолійович Волков. 

читати далі>>>


Новий склад Вченої ради ННІБХБ

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 30.11.2023

У зв’язку із завершенням повноважень попереднього складу вченої ради ННІБХБ 24 листопада 2023 року відбулися збори трудового колективу інституту, на яких затверджений склад нової Вченої ради, обраний згідно квот.

Відповідно до наказу ректора № 435 від 27.11.2023 р. новий склад Вченої ради нараховує 22-х співробітників та 3-х студентів.

читати далі>>>


ПЕРСПЕКТИВИ КЕРОВАНОГО БДЖОЛОЗАПИЛЕННЯ В УКРАЇНІ: НАЛАГОДЖЕННЯ СПІВПРАЦІ НАУКОВЦІВ І ПРАКТИКІВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 30.11.2023

25 листопада 2023 року у м. Київ за сприяння ГС Асоціація керованого запилення «BeesAgro» відбулася конференція «MEETUP: Бджолозапилення зернових та олійних культур СОНЯШНИК», яка присвячена проблемам керованого бджолозапилення соняшника. Захід об’єднав кращих експертів з сільського господарства, бджолярів і науковців.

У конференції взяли участь викладачі кафедри екології та біомоніторингу Ірина СИТНІКОВА та Тетяна ФИЛИПЧУК, які виступили з результатами досліджень щодо методичних аспектів дослідження ефективності бджолозапилення соняшника та продуктивності сучасних олійних гібридів за різних умов запилення.

читати далі>>>


НЕФОРМАЛЬНА ОСВІТА У ВИВЧЕННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 29.11.2023

ф22 листопада 2023 р. Верховна Рада ухвалила у першому читанні Президентський законопроєкт № 9342 «Про застосування англійської мови в Україні» (деталі: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1854364). Ним було пропоновано віднести англійську мову до мов міжнародного спілкування в Україні та сприяти державній підтримці щодо її вивчення громадянами України.

читати далі>>>


Кафедра екології та біомоніторингу виборола грант HORIZON із проєктом RestPoll на 48 місяців

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.11.2023

Кафедра екології та біомоніторингу навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича виборола грант HORIZON із проєктом RestPoll: Restoring Pollinator habitats across European agricultural landscapes based on multi-actor participatory approaches (Відновлення середовищ існування запилювачів у європейських агроландшафтах на основі мультипартисипативного підходу ).  Грантодавець - Європейське виконавче агентство з досліджень (European Research Executive Agency). Членами команди проєкту в Україні стали д.б.н., проф., завідувач каф. екології та біомоніторингу Марія ФЕДОРЯК (керівник), к.б.н., доц. Аліна ЖУК, к.б.н., доц. Уляна ЛЕГЕТА, к.б.н., доц. Ірина СИТНІКОВА, к.б.н., асистент Тетяна ФИЛИПЧУК. 

читати далі>>>


Гостьова лекція з МММ

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 26.11.2023

25 листопада 2023 року кандидат технічних наук, доцент кафедри геоматики, землеустрою та агроменеджменту, Гарант ОП 193 "Геодезія та землеустрій", сертифікований інженер-геодезист Тарас ГУЦУЛ був запрошений для проведення гостьової лекціі у Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, на кафедру геодезії та землеустрою.

читати далі>>>


КАФЕДРА ЕКОЛОГІЇ ТА БІОМОНІТОРИНГУ НА НАЦІОНАЛЬНОМУ ФОРУМІ «ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ В УКРАЇНІ: ЗАКОНОДАВСТВО, ЕКОНОМІКА, ТЕХНОЛОГІЇ»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 24.11.2023

21-23 листопада 2023 року у м. Івано-Франківськ відбувся щорічний Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології»,  організатором якого десять років поспіль виступає Всеукраїнська екологічна ліга. З привітальним словом до учасників звернулися голова оргкомітету форуму і Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна ТИМОЧКО, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан СТРІЛЕЦЬ, голова Івано-Франківської ОВА Світлана ОНИЩУК. У заході взяла участь і виступила з доповіддю к.б.н., доцент Ірина СИТНІКОВА, яка є головою обласної організації  ВЕЛ.

читати далі>>>


Розпорядження директора ННІБХБ

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 23.11.2023

У зв'язку із закінченням терміну дії вченої ради навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів 

читати далі>>>


«Медіація як інноваційний метод вирішення конфліктів» з вуст психолога

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.11.2023

21.11.2023 на кафедрі екології та біомоніторингу ЧНУ імені Юрія Федьковича відбувся круглий стіл студентів всіх курсів та викладачів на тему «Інструменти формування безконфліктних комунікацій в освітньому середовищі». Запрошений спікер – кандидатка психологічних наук Гайсонюк Наталія Артемівна. 

Студенти 403 групи підготували презентацію й ознайомили всіх присутніх із «Положенням про засади безконфліктних комунікацій та врегулювання спорів учасників освітнього процесу у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича», контактними особами соціально-психологічного центру та місцем його знаходження.

читати далі>>>