Новини

Практичні заняття на Придністровській станції садівництва

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.09.2023

27 вересня 2023 року, в межах двосторонньої угоди про співробітництво студенти першого та четвертого курсів кафедри екології та біомоніторингу мали неймовірну можливість відвідати Придністровську дослідну станцію садівництва НААН України.

Студенти ознайомилися з основними сезонними шкідниками та захворюваннями плодових дерев, обговорили можливості використання хімічних та біологічних методів захисту. А потім співробітники станції, викладачі та студенти долучилися до збору щедрого врожаю яблук.

читати далі>>>


Soft skills навички на платформі Prometheus

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 28.09.2023

zSoft skills – особисті характеристики, завдяки яким людина може успішно взаємодіяти в команді під час розв’язання будь-яких робочих питань. Дослідницька компанія Wonderlic встановила, що 93% роботодавців вважають такі навички суттєвими в процесі працевлаштування.

читати далі>>>


«Основи землеустрою та організації території»

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 27.09.2023

Видано навчально-методичний посібник «Основи землеустрою та організації території»

Викладачами кафедри к.т.н., доц. Гуцулом Тарасом Володимировичем та к.с-г.н, асист. Мирончук Катериною Василівною опубліковано навчально-методичний посібник «Основи землеустрою та організації території».  У виданні наведено основні поняття та положення землеустрою. 

читати далі>>>


ТРАДИЦІЙНА ПОСВЯТА ПЕРШОКУРСНИКІВ В ЕКОЛОГИ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 16.09.2023

14 вересня 1866 року вийшла з друку праця Е. Геккеля «Всезагальна морфологія організмів», в якій вперше запропоновано термін «екологія». Тому саме в цей день на кафедрі екології та біомоніторингу стало гарною традицією офіційно приймати першокурсників у дружню студентську родину.

читати далі>>>


Публічна презентація наукових результатів дисертації Надії Рошки на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 091 Біологія

Опубліковано: Козуб Людмила Володимирівна, 15.09.2023

NR

14 вересня відбулася публічна презентація наукових результатів дисертації Надії Рошки на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 091 Біологія.
 
Тема роботи: «5S рибосомна ДНК та гени СО1-СО2 як молекулярні маркери в оцінці генетичного різноманіття комах». Науковий керівник - завідувач кафедри молекулярної генетики та біотехнології, доктор біологічних наук, професор Роман ВОЛКОВ.

читати далі>>>


МОДЕЛЬНИЙ МАЙДАНЧИК ДИКОРОСЛИХ МЕДОДАЇВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 13.09.2023

Студенти молодших курсів кафедри екології та біомоніторингу під керівництвом к.б.н. Тетяни ФИЛИПЧУК долучилися до реалізації завдань нового проекту щодо вивчення ролі та збереження диких запилювачів в екосистемах. Для досліджень закладено модельний майданчик дикорослих медодаїв.

Дикі запилювачі стикаються з різними ризиками, такими як втрата оселищ, використання пестицидів, розповсюдження інвазійних видів та зміни клімату, що призводять до зменшення популяцій і загрожують їхньому існуванню. Ці комахи надзвичайно важливі для збереження біорізноманіття, стабільності екосистем та забезпечення людства продовольством.

читати далі>>>


Представникик кафедри екології та біомоніторингу взяли участь у роботі Всеукраїнської наукової конференції у Львові

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 08.09.2023

Студентка магістратури Осадчук Тетяна Миколаївна, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Шпак Ярослав Васильович і професор, завідувачка кафедри екології та біомоніторингу Федоряк Марія Михайлівна 7 вересня 2023 р. взяли участь у роботі Всеукраїнської наукової конференції «Стан і біорізноманіття екосистем Шацького національного природного парку та інших природоохоронних територій», присвяченої 100-й річниці від дня народження Надії Степанівни Ялинської,  яка цьогоріч відбулася у Львові. Тетяна Миколаївна представила усну доповідь на тему: "Трофічна база медоносних бджіл в національних природних парках «Черемоський» та «Вижницький»".

У роботі конференції взяли участь76 учасників із 15 провідних наукових і навчальних установ Львова, Галича, Харкова, Шацька, Івано-Франкового, Одеси, Сум, Житомира, Чернівців та інших міст. Більшість з них підпорядковані Міністерству освіти і науки України, Національній академії наук України; представлені також інституції природозаповідного фонду України.

читати далі>>>


НЕТРАДИЦІЙНИЙ ПОЧАТОК НАВЧАЛЬНОГО РОКУ ПЕРШОКУРСНИКІВ-ЕКОЛОГІВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 01.09.2023

Перше вересня - не просто символічна дата для всіх, хто пов’язаний із освітою, але також нагадування про те, що ми всі постійно вчимося, вдосконалюємося і розвиваємося. Однак вже другий рік навчання відбувається у непрості часи, коли в країні тривають військові дії. Саме в такі моменти освіта і знання стають тим фундаментом, який дає нам змогу розуміти, аналізувати та ухвалювати правильні рішення. Ми пишаємося тим, що кафедра екології та біомоніторингу поповнилася юними екологами, для яких збереження природи - це запорука здоров’я і благополуччя майбутніх поколінь. Адже для тих, хто обрав шлях еколога, кожен день – це можливість робити світ кращим.

читати далі>>>


IV зустріч із навчальними закладами-надавачами освітніх послуг з бджільництва

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 31.08.2023

30 серпня 2023 року Марія ФЕДОРЯК, д.б.н., професор, завідувач кафедри екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича стала запрошеним спікером на IV зустрічі з навчальними закладами-надавачами освітніх послуг з бджільництва. Зустрічі проводяться з метою обговорення можливостей поліпшення навчальних послуг для бджолярів. Тому, розповідаючи про досвід організації і проведення моніторингу зимових втрат бджолиних колоній у рамках міжнародного моніторингу COLOSS, Марія ФЕДОРЯК зробила акцент на можливостях співпраці і використання результатів та підходів українськими бджолярами, науковцями і освітянами. Ділилася ідеями і планами щодо майбутньої співпраці.

читати далі>>>


Всеукраїнська зустріч зі стейкхолдерами щодо підготовки екологів у контексті обговорення Проєкту нового переліку галузей знань і спеціальностей

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 23.08.2023

17 серпня 2023 р. в онлайн режимі відбулося розширене позачергове засідання наукового комітету PAEW, наукової спільноти, практиків, підприємців. Долучилися більше 180 учасників, серед яких і викладачі кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ. Мета зустрічі – консолідація позиції щодо Проєкту нового переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої та фахової передвищої освіти, оприлюдненого 8 серпня 2023 року на сайті Міністерства освіти і науки України. В документі висловлено ідею щодо об’єднання спеціальностей «101-Екологія» та «106-Географія». В обговоренні взяли участь представники Міністерства, народні депутати, науковці, громадські діячі, представники бізнесу.

читати далі>>>