Новини

Програма дистанційного візиту експертної групи для проведення акредитаційної експертизи освітньої наукової програми «Агрономія» з 20.09.2021 р. по 22.09.2021 р.

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 13.09.2021

Для знайомства з програмою дистанційного візиту експертної групи для проведення акредитаційної експертизи освітньої наукової програми «Агрономія» (ID у ЄДЕБО 29690) за справою No 1380/АС-21 в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича (з використанням відеозв’язку програми Zoom) з 20.09.2021 р. по 22.09.2021 р., а також для усвідомлення призначення та статусу програми, загальних умов роботи експертної групи, часу зустрічей і їх учасників, перейдіть за посиланням >>>

читати далі>>>


Побутові відходи, алопеція, паводки…

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 04.09.2021

До дня Незалежності України філія UA Буковина підготувала спецпроект «Головне за 30: Буковина». Про екологічні проблеми Буковини, про зміни, які відбулися, що передувало цим змінам і що очікувати найближчими роками розповіла в інтерв’ю кореспонденту к.б.н., доцент кафедри екології та біомоніторингу Галина МОСКАЛИК. 

читати далі>>>


Пілотна зустріч у рамках ЕКОпроекту від посольства Фінляндії

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.09.2021

Науковці кафедри екології та біомоніторингу і благодійний фонд «Карітас Чернівці», згідно меморандуму про співпрацю, виконують завдання гранту від посольства Фінляндії «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків». 30.08.2021 відбулася пілотна зустріч із представниками Дитячих центрів Карітас міст Львівської, Волинської і Дніпропетровської областей, на базі яких відбуватиметься апробація розробленої програми. Модератор – керівник проекту, завідувач кафедри екології та біомоніторингу, проф., д.б.н. Марія ФЕДОРЯК.

читати далі>>>


Проф. Марію Федоряк включено до Реєстру міжнародних оцінювачів ARACIS

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.09.2021

Секретаріат ARACIS підтвердив включення проф. Марії Федоряк до Реєстру міжнародних оцінювачів ARACIS. Нині до реєстру включено 220 експертів у різних доменах (від літератури до медицини) із 43 країн. 

Вітаємо і бажаємо успішної участі у майбутніх зовнішніх оцінках, які проводитиме агентство!

читати далі>>>


Професор університету Грац Гілберт Ахамер у Чернівецькому національному університеті

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 29.08.2021

В рамках проекту академічних обмінів Erasmus+ до Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича завітав доктор Гілберт Ахамер (Gilbert Ahamer), професор університету Грац (Австрія) та дослідник в Австрійській агенції з довкілля (Environment Agency Austria, Umweltbundesamt GmbH). Під час візиту до Чернівців доктор Ахамер зустрівся з керівництвом області в Чернівецькій обласній державній адміністрації, обговорив перспективи співпраці з ректором ЧНУ професором Романом Петришиним, начальником відділу міжнародних зв’язків Сергієм Луканюком та директором Інституту біології, хімії та біоресурсів Михайлом Марченком.

читати далі>>>


Сезон грибів на Буковині: що варто знати

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 26.08.2021

 Літо - улюблена пора відпочинку, одним із різновидів якого є так зване "тихе полювання", або збір дикорослих грибів. Щороку десятки людей в Україні отруюються дикорослими грибами, особливо у «лісових» регіонах. Буковина не виняток. Ця тема не втрачає актуальності, тому вкотре обговорюються питання особливостей та правил безпеки щодо вживання грибів.

У проекті «Точка дотику» на UA: Українське радіо Буковина разом з журналісткою Олесею Жук тему отруєнь грибами обговорювали завідувач Гербарію Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Олена Волуца та лікар-інфекціоніст, доцент кафедри інфекційних хвороб БДМУ Анюта Сидорчук.

читати далі>>>


Унікальні лучні угруповання Кіцманщини

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 25.08.2021

 Під час однієї з експедиційних поїздок 9 травня 2021 року співробітники кафедри д.б.н. І. І. Чорней, д.б.н. В. В. Буджак, к.б.н. А. І. Токарюк і аспірантка С. В. Бойчук в околицях с. Валява Кіцманського району Чернівецької області виявили мальовничі лучно-степові мезо-ксерофільні угруповання за участю низки видів рослин, занесених до «Червоної книги України» (2009). Зокрема це ковила найкрасивіша (Stipa pulcherrima) та ковила вузьколиста (Stipa tirsa), ясенець білий (Dictamnus albus), орхідеї – неотінея обпалена (Neotinea ustulata) та билинець довгорогий (Gymnadenia conopsea), лілія лісова (Lilium martagon), горицвіт весняний (Adonis vernalis). Тут знайдено також види європейського природоохоронного значення – сон великий (Pulsatilla grandis) та сон розкритий (Pulsatilla patens), серпій вовконоголистий (Serratula lycopifolia), синяк руський (Echium russicum), які включені до Резолюції № 6 Бернської конвенції та Додатку ІІb Оселищної Директиви ЄС. Особливої уваги заслуговує вузькоареальний, занесений до «Червоної книги України» (2009), вид гадюча цибулька гроноподібна (Muscari botryoides). Це найбільша з досі відомих популяцій цього видув Україні, яка займає площу 25–27 га.

читати далі>>>


Список студентів, рекомендованих для заселення в гуртожиток

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 23.08.2021

До уваги студентів першого та п'ятого курсів повної форми навчання, а також студентів, що поступили на скорочену форму навчання.

У вкладеному файлі список студентів, рекомендованих для заселення в гуртожиток.

Переглянути списки >>>

Для поселення у гуртожиток студент зобов’язаний...

читати далі>>>


Вітаємо з ювілеєм!

Опубліковано: Іщенко Ольга Олегівна, 19.08.2021

photo_VolkovКолектив кафедри молекулярної генетики та біотехнології вітає з ювілеєм Романа Анатолійовича Волкова - заслуженого діяча науки і техніки України, професора, доктора біологічних наук, завідувача кафедри.

 

 

 

 

 

читати далі>>>


Еколого-мистецький перформанс "У неділю рано зілля копала"

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 15.07.2021

 6 липня 2021 року Чернівецький обласний краєзнавчий музей на базі музею-садиби Ольги Кобилянської, що у с. Димка Чернівецького (колишнього Глибоцького) району, проводив еколого-мистецький перформанс «У неділю рано зілля копала». На заході завідувач Гербарію Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Олена Волуца, проводила ботанічну екскурсію садибою, у ході якої знайомила відвідувачів із дикорослими рослинами садиби, зокрема їх лікарськими властивостями, деякими особливостями, а також проводила майстер-клас із виготовлення та оформлення гербарію та плетіння вінків із живих польових квітів.

читати далі>>>