Новини

В Україні розпочався проект зі створення прототипу Національної інфраструктури геопросторових даних

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 26.10.2015

9 жовтня Державна служба України з питань геодезії картографії та кадастру та Японська агенція міжнародної співпраці (JICA) на спільному семінарі урочисто презентували проект зі створення Національної інфраструктури геопросторових даних. Активна фаза реалізації проекту розпочалась наприкінці вересня.

читати далі>>>


Кафедра грунтознавства на конференції "Біологія та екологія ґрунтів"

Опубліковано: Демид Ірена Едуардівна, 18.10.2015

14-16 жовтня в м. Львові відбулася наукова конференція "Біологія та екологія ґрунтів". На конференції було заслухано та обговорено на пленарних і секційних засіданнях 26 доповідей педобіологів та педоекологів з наукових установ та вищих навчальних закладів Мінська, Києва, Харкова, Чернівців, Львова, Кривого Рогу та Ужгорода, які стосувалися різних аспектів дослідження ґрунтової біоти природних та антропогенно трансформованих територій, а також процесів трансформації органічних та мінеральних сполук під впливом біотичних та абіотичних чинників. 

Нашу кафедру грунтознавства, у якості запрошеного спікера, представляв на форумі доц. Нікорич В.А. з доповіддю: "Редоксоморфні новоутворення: адаптивна зона чи життєвий простір?".

читати далі>>>


Урожайний рік кафедри екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 13.10.2015

Справді урожайним видався 2015 рік для колективу кафедри екології та біомоніторингу Інституту біології, хімії та біоресурсів.
Докторант кафедри Буждиган О.Я. отримала грант Президента України, професору Федоряк М.М. присуджено звання заслуженого працівника освіти України (за підготовку учнів-переможців міжнародних олімпіад), професор Костишин С.С. виборов престижний міжнародний освітянський грант Tempus, асистент Баглей О.В. стала грантером Erasmus Mundus і пройшла 10-місячне стажування у Франції (в Монпельє),  завідувач кафедри Руденко С.С. повернулась з ювілейного Всеукраїнського  форуму Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді з дипломом «Лідер позашкільної екологічної освіти України»

читати далі>>>


Пульс ЕRAZMUS MUNDUS в ЧНУ. Презентація монографії професора Федоряк М.М.

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 05.10.2015

1 жовтня 2015 року в рамках святкування 140-річчя Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулася презентація монографії проф. Федоряк М.М. «Наукова спадщина Александру Рошки як основа для ретроспективного аналізу аранеофауни Буковини». У конференційній залі Наукової бібліотеки ЧНУ зібралося високе представництво – Генеральний Консул Румунії в Чернівцях, проректори і науковці Ясського університету імені Александру Іоана Кузи (Румунія), донька А. Рошки – Олівія-Ніколета Тодераш, науковці Чернівецького національного університету, представники медіа.

читати далі>>>


Пакет реформ щодо розвитку земельних відносин в Україні

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 05.10.2015

11123 вересня на виїзному засіданні Кабінету Міністрів у Полтаві Голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк презентував пакет реформ, спрямованих на розвиток земельних відносин в Україні.

Їх реалізація значно спростить процедури оформлення землі, а отже ефект відчують усі громадяни. Кількість візитів до органів державної влади для оформлення земельної ділянки скоротиться в п’ять разів – з 10 до 2, середній термін проходження усіх процедур складатиме 4 місяці. Зараз оформлення ділянки триває від шести до дванадцяти місяців, а в окремих випадках, зокрема в м. Києві, затягується до двох років. Також реформи спрямовані на детінізацію ринку землі та ліквідацію корупції – потужним інструментом боротьби зі зловживаннями стане введення Держгеокадастром безконтактних адміністративних послуг. 

 

читати далі>>>


ПОСВЯТА ЗЕМЛЕВПОРЯДНИКІВ 2015

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 30.09.2015

Щороку кафедра Землевпорядкування та кадастру поповнюється новими студентами - першокурсниками. Їх усіх, таких різних, тепер об'єднує одне слово - студент. Втім, кожен першокурсник знає, що студентом він стане, пройшовши традиційний «обряд» під назвою «Посвята в студенти», що є доброю традицією початку нового навчального року.

читати далі>>>


Всеукраїнська проща освітян

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.09.2015

26 вересня викладачі кафедри екології та біомоніторингу та співробітники Інституту біології, хімії та біоресурсів взяли участь у Всеукраїнській прощі освітян, яка традиційно проводиться напередодні професійного свята у Марійському центрі с. Зарваниці.

читати далі>>>


Відбулась Міжнародна конференція «PEDODIVERSITY: Space and Time»

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 21.09.2015

Визнаючи унікальну біосферну роль ґрунтового покриву планети та прагнучи зосередити увагу людства на актуальних проблемах ґрунтів, Генеральна Асамблея ООН оголосила 2015 рік Міжнародним роком ґрунтів. Люди всієї планети, включно з ґрунтознавцями всього світу проводять різноманітні заходи, як соціальні, так і наукові, завдання яких популяризація знань про ґрунтосферу, підвищення на всіх рівнях обізнаності про незамінність ґрунтів для життя людини.

В рамках Міжнародного року ґрунтів 15–19 вересня 2015 року на базі кафедри ґрунтознавства Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича відбулась Міжнародна наукова конференція «PEDODIVERSITY: Space and Time». 

читати далі>>>


Х Міжнародна наукова конференція генетиків, селекціонерів та біотехнологів відбулась в Чернівцях

Опубліковано: Язловицька Людмила Степанівна, 18.09.2015


аа

На базі ЧНУ ім. Юрія Федьковича з 14 по 18 вересня 2015 р. успішно пройшла Х Міжнародна наукова конференція «ФАКТОРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ЕВОЛЮЦІЇ ОРГАНІЗМІВ». Організаторами конференції були Національна академія наук України, Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавиловапри активній допомозі колективу кафедри молекулярної генетики і біотехнології Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету.

 

читати далі>>>


Співробітники кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства проводили спільні польові дослідження з ботаніками Інституту ботаніки і зоології університету імені Масарика (Брно, Чехія)

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 01.09.2015

ЧехиПід час літнього експедиційного періоду у червні 2015 року співробітники кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства проводили спільні польові дослідження з ботаніками Інституту ботаніки і зоології університету імені Масарика (Брно, Чехія) унікальних за видовим багатством лучних угруповань Буковинського Передкарпаття в околицях с. Спаська Сторожинецького р-ну Чернівецької області.

читати далі>>>