Новини

Перший доктор філософії в Інституті біології хімії та біоресурсів

Опубліковано: Кеца Оксана Віталіївна / Oksana V. Ketsa, 29.01.2021

     26 січня 2021 року на кафедрі біохімії та біотехнології вперше відбувся захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 091 Біологія Борщовецької Віри Леонідівни на засіданні разової спеціалізованої вченої ради ДФ 76.051.001 у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича.

      Представлені дисертаційні дослідження на тему: «Вплив різної забезпеченості ретиноїдами на процеси функціонування бісфенол А-детоксикуючих ензимів» є своєчасними в умовах масового і постійного використання в раціоні сучасної людини значної кількості харчових добавок, консервантів та контамінантів.

 

читати далі>>>


Премія Верховної Ради України молодим ученим

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 22.01.2021

Премію Верховної Ради України молодим ученим отримала аспірантка кафедри молекулярної генетики та біотехнології Ольга Іщенко (наук. керівник проф. Роман Волков) за роботу «Наукові засади збереження біорізноманіття рослин, що зростають в екстремальних умовах Антарктики та високогірних Карпат».

Вітаємо та бажаємо подальших успіхів у науковій роботі.

читати далі>>>


Розпочався І онлайн Відкритий турнір юних хіміків

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 18.01.2021

В суботу 16 січня із жеребкування розпочався І онлайн Відкритий турнір юних хіміків. А вже в неділю 17.01 відбулися перші бої. Участь у турнірі беруть 8 команд з України та Вірменії. В журі турніру працюють завідувач кафедри загальної хімії та хімічного матеріалознавства ЧНУ доц. Халавка Юрій Богданович та доц. Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області Валентина Дмитрівна Юзькова. Бої команд можна переглянути он-лайн в групі Всеукраїнського турніру Юних хіміків у Facebook. (колаж В. Воропаєв)

читати далі>>>


Відбувся 1-ий тур І Чернівецької обласної дистанційної хімічної олімпіади 2021 року

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 18.01.2021


16 січня відбувся он-лайн 1-ий тур І Чернівецької обласної дистанційної хімічної олімпіади 2021 року, в якому прийняли участь 170 учнів (7 клас – 53, 8 клас – 41, 9 клас – 36, 10 клас – 26, 11 клас – 14). 

Час на виконання 20 завдань обмежувався 1-єю годиною. 

Для участі в другому турі, який планується провести 30 січня, запрошено 70 учасників, які набрали понад 2/3 від максимально можливої кількості балів.

читати далі>>>


Організація освітнього процесу в умовах дистанційного навчання

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 13.01.2021

Наприкінці минулого року викладачі кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ взяли участь у засіданні методичного об’єднання викладачів хімії, біології та екології закладів фахової передвищої освіти Чернівецької області, яке відбулося в онлайн режимі на базі Чернівецького індустріального фахового коледжу. Освітяни з усієї області зустрілися, щоб обговорити основні аспекти використання інноваційних технологій на заняттях з хімії, біології та екології, обмінятися досвідом організації навчального процесу, використання різноманітних інформаційних платформ та онлайн-сервісами дистанційного навчання. Багато уваги приділено недолікам навчання у форматі онлайн.

читати далі>>>


Студентка кафедри екології та біомоніторингу - призер міжнародної конференції

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 30.12.2020

18 грудня Сучавським університетом імені Стефана чел Маре (Румунія) проводилась 9 Міжнародна конференція "Student in Bucovina". Олена Борук, магістрантка кафедри екології та біомоніторингу отримала сертифікат ІІІ ступеня за доповідь "Wastewater treatment technology of low-power enterprises" ("Очищення стічних вод малопотужних підприємств").

читати далі>>>


Нова платформа Open Research Europe (ORE) розпочала свою роботу

Опубліковано: NCP, 26.12.2020

Платформа Open Research Europe (ORE) змінює домен публікацій досліджень, надаючи безкоштовний відкритий доступ та послуги експертної оцінки для досліджень, що фінансуються ЄС.

ORE - це нова, безкоштовна, відкрита платформа, де публікуються статті, розділені на шість галузей: природничі науки, інженерія і технології, медицина, сільськогосподарські науки, суспільні науки, гуманітарні науки та мистецтво. Для кожної з шести категорій існують різні типи публікацій, починаючи від дослідницьких статей, закінчуючи короткими звітами, есе, методиками тощо.

читати далі>>>


Зустріч зі стейкхолдерами на кафедрі біохімії та біотехнології

Опубліковано: Кеца Оксана Віталіївна / Oksana V. Ketsa, 22.12.2020

21 грудня 2020 р. викладачі та студенти кафедри біохімії та біотехнології мали можливість on line зустрітися зі стейкхолдерами – співробітниками імунологічної лабораторії Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні

Подія надзвичайно актуальна та корисна, особливо для магістрантів, які навчаються за ОП «Біохімія та лабораторна діагностика».

Студенти 6 курсу саме в цей день захистили магістерські роботи, і тепер питання працевлаштування стало для них ключовим.

читати далі>>>


Наші студенти на міжнародній конференції

Опубліковано: Дійчук Володимир Васильович, 21.12.2020

Iliuk Кафедра хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції вітає студентку 4 курсу Ілюк Джоанну з успішною усною доповіддю на 9-тій міжнародній конференції International Conference for students - STUDENT IN BUCOVINA, яка відбулась 18 грудня 2020 року. Організатор – The "Stefan cel Mare" University, Food Engineering Faculty. Доповідь на тему «BACTERICIDE PACKAGING MATERIALS CONSISTING THE NANOSIZED DISPERSE TITANIUM(IV) OXIDE». 

читати далі>>>


ЄС оголошує розподіл бюджету для програми Горизонт Європа після 14-годинних переговорів

Опубліковано: NCP, 20.12.2020

Остаточний погоджений бюджет Horizon Europe складає 95,5 млрд євро, що включає 4 млрд євро, отримані в рамках угоди з державами-членами, та 5 млрд євро з нового COVID фонду ЄС.

Остаточний розподіл бюджету Горизонт Європа

Навчальні стипендії Марії Склодовської-Кюрі отримали додаткові 314 млн євро, а резерв для будівництва нових дослідницьких інфраструктур збільшився на 257 млн євро. На окремій зустрічі чиновники також домовились про розширення популярної студентської програми Еразмус+, що дозволить розширити доступ багатьом студентам різного віку.

читати далі>>>