Новини

Оголошено конкурс «Зелений курс» для проєктів, які прискорюють зелену та цифрову трансформацію ЄС

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 08.10.2020

Європейська комісія оголосила конкурс на 1 млрд. євро для дослідницьких та інноваційних проєктів, що стосуються кліматичної кризи та захисту унікальних європейських екосистем та біорізноманіття. «Зелений курс», який фінансується Горизонтом 2020, сприятиме відновленню Європи після коронавірусної кризи, перетворюючи челенджі на інноваційні можливості. Терміни подання проєктів: 22.09.2020 - 26.01.2021

читати далі>>>


Нагороди викладачів кафедри біохімії та біотехнології

Опубліковано: Кеца Оксана Віталіївна / Oksana V. Ketsa, 06.10.2020

6 жовтня у Мармуровій залі відбулося урочисте нагородження професорсько-викладацького складу ЧНУ з нагоди 145 річниці Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

З кафедри біохімії та біотехнології нагороджені:

- завідувач кафедри біохімії та біотехнології, доктор біологічних наук, професор Копильчук Галина Петрівна – почесною відзнакою Чернівецької міської ради – медаллю  “На славу Чернівців”;

читати далі>>>


Вітаємо професора Романа Волкова з присвоєнням почесного звання!

Опубліковано: Діденко Наталія Олександрівна, 02.10.2020

 

 Президент України Володимир Зеленський на урочистому засіданні вченої ради Чернівецького національного університету вручив нагрудний знак та посвідчення почесного звання "Заслужений діяч науки і техніки України" завідувачу кафедри молекулярної генетики та біотехнології професору Роману Волкову.

 

читати далі>>>


Небезпечний карантинний бур’ян ценхрус довгоголковий (Cenchrus longispinus (Kneuck.) Fernald) вже у Чернівцях!

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 01.10.2020

карантинний бур’ян - ценхрус довгоголковий У вересні співробітниками кафедри ботаніки, лісового та садово-паркового господарства Аллою Токарюк та Оленою Волуцою знайдено новий вид для флори Чернівецької області – карантинний бур’ян ценхрус довгоголковий (Cenchrus longispinus (Kneuck.) Fernald). Його виявлено у центрі м. Чернівці на вул. Суворова у щілинах між тротуарною плиткою (див. фото).

читати далі>>>


Комісія оголосила переможців премії Horizon Impact Award 2020

Опубліковано: NCP, 29.09.2020

Європейська Комісія оголосила переможців другого завершального етапу Horizon Impact Award - премії, яка присвячена проектам, що фінансуються ЄС, результати яких мали вплив на суспільство в Європі та за її межами. Проекти, які здобули перемогу, допомогли зменшити викиди СО2 багатьох провідних авіакомпаній, розробили перший прозорий дисплей, який вже випустили на ринок декілька компаній, покращили якість життя дітей із серцевою недостатністю та ін. 



Читати повний текст

читати далі>>>


Нові рекомендації щодо безпечного та етичного переходу до автомобільного руху без водіїв

Опубліковано: NCP, 26.09.2020

Європейська комісія опублікувала звіт незалежної групи експертів з питань етики Автоматизованих транспортних засобів (CAVs). Хто повинен нести відповідальність у разі зіткнення, коли немає водія? Як можна забезпечити етичний та відповідальний обмін даними CAVs? Чи пішоходи та велосипедисти піддаються більшому ризику на дорогах з безпілотними автомобілями? У новому звіті Експертна група наводить двадцять рекомендацій щодо безпеки дорожнього руху, конфіденційності, справедливості та відповідальності... 

Читати повний текст

читати далі>>>


Закриття конкурсу FET Innovation LaunchPad 14.10.2020 - Подайте заявку, щоб трансформувати результати вашого проекту на реальні ринкові можливості

Опубліковано: NCP, 25.09.2020

Розпочато зворотний відлік щодо закриття конкурсу LaunchPad для інновацій Майбутні та Новітні Технології (FET) 14 жовтня 2020 року! Цей конкурс має на меті трансформувати результати проектів, що фінансуються Pathfinder / FET, у соціальні або економічні інновації. Винагорода до 100000 євро доступна за проект, який орієнтований на ненаукові аспекти та перетворення результатів Pathfinder на ранній стадії в справжню інновацію із соціально-економічними наслідками.

Читати  далі

читати далі>>>


ПАНДЕМІЯ НЕ СТАЛА НА ЗАВАДІ СВЯТКУВАННЯ ДНЯ ЕКОЛОГА ТА ПОСВЯТИ ПЕРШОКУРСНИКІВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 21.09.2020

17 вересня 2020 року на кафедрі екології та біомоніторингу Інституту біології, хімії та біоресурсів відбулося зразу два свята: відзначення Дня Еколога (14 вересня) та символічна посвята першокурсників, яка проходить вже третій рік поспіль. Саме в цей день студенти першокурсники стали частиною великої сім’ї екологів ЧНУ.
Особливістю цьогорічного свята було його проведення в умовах онлайн режиму. Незважаючи на це, на зустрічі панувала святкова атмосфера, про День еколога нагадували символічні зелені футболки, а всі студенти та викладачі кафедри екології та біомоніторингу мали чудовий святковий настрій.

читати далі>>>


Нагорода Horizon Impact Award 2020: номіновано 10 фіналістів

Опубліковано: NCP, 17.09.2020

Європейська комісія оголосила 10 проектів, які вийдуть на завершальний другий етап Horizon Impact Award – премії, яка присвячена проектам, що фінансуються ЄС, результати яких мали вплив на суспільство в Європі та за її межами. Премія відзначає та нагороджує найвпливовіші та найефективніші результати проекту в рамках програми "Горизонт 2020", програми ЄС з досліджень та інновацій та її попередника, Сьомої рамкової програми (FP7, 2007-2013).

Читати повний текст

читати далі>>>


ВЧОРА ВІДБУВСЯ ФАХОВИЙ СЕМІНАР З МЕТОЮ АПРОБАЦІЇ ДИСЕРТАЦІЇ СОЛОДІНА СЕРГІЯ ВОЛОДИМИРОВИЧА

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 17.09.2020

Вчора 16 вересня о 15:00 в а.110 (+дистанційно) відбувся фаховий семінар з метою апробації дисертаційної роботи Солодіна Сергія Володимирович "Дефектна структура та вплив термодинамічних умов відпалу на властивості монокристалів CdTe<Mn>".

У засідання взяло участь 16 осіб офф-лайн, серед яких 7 докторів наук, та 6 осіб он-лайн, серед яких 3 доктори наук. 


читати далі>>>